RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’ over het gebruik van band III in Europa. Met band III bedoelt men de frequentieband voor DAB+ (170 – 230 mHz).

De Vlaamse minister voor Media, de Vlaamse regulator voor de Media (VRM) en de federale telecomregulator BIPT doen er goed aan om die nota toch eens ter harte te nemen. Deze EBU-nota is namelijk niet zonder belang in het (Vlaamse) debat over het gebruik van kanaal 10 voor DAB+. En dus niet voor DVB-T2, zoals dat nu spookgewijs het geval is. De nota bewijst dat Vlaanderen, in het belang van een vlotte uitrol van DAB+, best stopt met spelletjes spelen over dat kanaal 10. Tijd voor een dossier.

Wat voorafging..

Hier bij RadioVisie hebben we – weliswaar als enige roeper in de Vlaamse mediawoestijn – het al meermaals gehad over de problematiek van kanaal 10. Dat kanaal bevindt zich in Band III, de digitale radioband die gaat van kanaal 5 tot en met kanaal 12 (in feite zelfs tot en met kanaal 13, maar dat is een ander debat). Volgens de Geneefse frequentieverdeling van 2006 werd het kanaal 10 aan Vlaanderen toegewezen in functie van DVB-T (digitale televisie). Daarnaast kreeg Vlaanderen de DAB+ kanalen 11A, 12A en het regionale blok 5A/5D.

Al in 2008 gaf de toen veel te voortvarende minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) dat kanaal 10 vrij voor aanbesteding aan een commerciële operator. Norkring kreeg – als enige kandidaat – die licentie gratis en voor niks cadeau in 2009. De licentie is nog geldig tot 2024, maar met een optie – die door Norkring eenzijdig kan worden gelicht – om ze nadien nog eens met 15 jaar te verlengen. We zeggen en schrijven “veel te voortvarend”, want nergens anders in Europa waren die DVB-T-allocaties in band III toen al vrijgegeven. Meer nog: Norkring zou uiteindelijk bijna 10 jaar lang niets doen met dat kanaal 10 (op een paar heel kortstondige testen na).

Al gaat de leugen nog zo snel…

Tien jaar later is de situatie niet meer dezelfde. DAB+ kreeg, in navolging van een toenemend aantal Europese landen, ook bij ons politiek voldoende voet aan de grond, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Vlaanderen “paaide” de drie landelijke commerciële netten in 2017 zelfs met een verlenging van hun FM-vergunningen voor vijf jaar, op voorwaarde dat ze zich ook zouden “manifesteren” in het digitale radiospectrum. Er kwam een werkgroep met alle – nou ja, bijna alle – “stakeholders” voor de uitrol van DAB+ en er was een eerste symposium en een eerste “week van de digitale radio”. Vlaanderen wilde DAB+ op de kaart zetten, die boodschap werd duidelijk gemaakt.

Logischerwijze gingen er dus in Vlaanderen stilaan ook politiek stemmen op om de lokale radio’s niet te vergeten. In schril contrast met Wallonië werden en worden die nog steeds niet betrokken bij de uitrol van DAB+. Er rezen eveneens vragen over het (niet-)gebruik van kanaal 10, in de eerste plaats omdat dit kanaal in theorie vlot kan omgezet worden voor lokale/regionale DAB+ in Vlaanderen. Dat bevestigde zelfs Norkring tijdens het symposium.

Bij onze Vlaamse minister van Media stonden al die vragen duidelijk niet in het script. Mogelijk zag hij ze er liever ook niet in, want vanaf dan gebeurden er een aantal vreemde, tot op heden niet helemaal opgehelderde zaken. Zo startte Norkring begin dit jaar op zijn kanaal 10 – onaangekondigd en ver weg van alle media – met een “spookkanaal” in DVB-T2, genaamd Norkring-TV, weliswaar met slechts één zender (Sint-Pieters-Leeuw) en dus enkel een beperkte dekking in de regio rond Brussel en het Pajottenland. Daar werden door ons heel wat vragen bij gesteld, ook omdat Norkring volgens zijn licentie als operator zelf helemaal geen omroepactiviteiten mag uitoefenen.

Begin april echter liet mediaminister Sven Gatz, in antwoord op een vraag van sp.a-volksvertegenwoordiger Katia Segers, plots weten dat van DAB+ op kanaal 10 geen sprake kan zijn “omdat via die multiplex digitale televisiesignalen worden uitgezonden”. Het leek ons allemaal wat te veel op een ingestudeerd nummertje om het debat over lokale DAB+ in Vlaanderen af te blokken.

Europa ziet dat toch anders

Case closed? Niet helemaal, want nu komt daar, als een duivel uit een doosje, een nieuwe nota van de EBU, de Europese Radio-unie. Een gereputeerd internationaal instituut waarvan België in 1950 mee aan de wieg stond en dat binnen Europa de (frequentie)vrede en de evoluties van de zendtechnieken bewaakt.

De nieuwe nota is een update van de ‘Technology Fact Sheet’ over het aangewezen gebruik van de DAB+ band. Strikt genomen bestaat deze nota al sinds 2014 – de allereerste versie vind je hier – en ze kreeg de voorbije jaren al enkele updates.

De nota zelf heeft als doel de regeringen binnen Europa ertoe aan te sporen zeker niet toe te geven aan de druk – die enkele jaren geleden in een paar landen begon op te borrelen – om de Band III ook (lees: nog meer dan in 2006 was gepland) vrij te geven voor digitale televisie. In de praktijk wilde de EBU hiermee vooral het dwarsliggende Finland Europees schaakmat zetten. Finland liep er namelijk de kantjes af door als enige bijna al haar toegewezen kanalen in band III vrij te geven voor DVB-T2. Waardoor het land de kans op DAB+ voor zichzelf bijna helemaal torpedeerde. Ook Italië, Polen en Zweden hebben telkens één kanaal in band III in gebruik voor DVB-T of DVB-T2, maar die landen blijven hiermee wel binnen de normale afspraken van Geneve van 2006.

Intussen hebben onder meer Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland – en wat de nota niet vermeldt: ook Wallonië – hun beschikbare ruimte voor DVB-T in band III na een internationale coördinatie omgezet naar DAB+. Ook Italië heeft al aangekondigd de bestaande DVB-T-licentie in 2022 niet meer te zullen verlengen en die frequenties naar DAB+ om te zetten.

Want dat is precies waar de EBU nadrukkelijk op aandringt bij de lidstaten. “De cruciale boodschap voor regelgevers is dat Band III geen vervanging kan zijn voor DTT-frequenties in de UHF-band. Omroeporganisaties moeten worden betrokken bij de discussies in hun land over spectrumtoewijzingen en moeten hun nationale toezichthouders informeren”, aldus de Europese Radio-unie.

Of samengevat: “Beste landen, reserveer uw beschikbare ruimte in band III maximaal voor radio en verkwansel die ruimte zeker niet aan televisie”. Zeg dat EBU het gezegd heeft. De nota vermeldt verder dat er voor DTT (digitale terrestriële televisie) zelf momenteel voldoende ruimte vrij aan het komen is in de hogere banden (700 en 800 mHz). Er is dus m.a.w. ook helemaal geen nood aan het inzetten van Band III voor digitale televisie.

Uit België “geen nieuws”

De nieuwe versie van de EBU-nota trok echter nog meer onze aandacht omdat – in tegenstelling tot die van de andere landen – de gegevens over België geen update kregen en dus ook helemaal niet meer kloppen. De “bestaande situatie” over DAB+ in Vlaanderen en Wallonië verwijst zelfs nog naar de toestand in 2015, toen Norkring zijn eerste commerciële mux nog maar pas had opgestart in de regio rond Brussel. De nota verwijst voor extra updates veiligheidshalve wel naar de website van worlddab, maar ook daar is men voor wat België betreft toch niet 100% mee met de actualiteit.

Grappig is wel dat voor Vlaanderen expliciet “no DVB-T use” wordt vermeld in band III. België bevindt zich hiermee voor de EBU glansrijk in het lijstje van voorbeeldlanden. Het bestaan van het Norkring-spookkanaaltje is dus blijkbaar nog niet doorgedrongen tot in de EBU-kantoren. Of mag de EBU liever niets weten van al dat gekonkelfoes in Vlaanderen? En is dat misschien de reden waarom het mysterieuze Norkring-TV zich enkel beperkt tot de Brusselse rand: de EBU liever niet wakker maken? Want als dat kanaal 10 landelijk zou worden uitgerold, dan moet dit volgens de regels sowieso internationaal worden gemeld.

Hoezo, normaal?

In elk geval doorprikt deze EBU-nota het waterballonnetje van minister Sven Gatz dat kanaal 10 “in gebruik” is. Ja, misschien wel “in gebruik”, maar ook in “normaal” gebruik? Misschien kan de Vlaamse Regulator voor de Media eens onderzoeken wat er voor dat kanaal 10 wettelijk en licentiegewijs dient te worden verstaan onder “normaal gebruik”?

Slotsom: de volgende Vlaamse mediaminister zal het – liever vroeg dan laat – toch ergens op een akkoordje moeten gooien om dat fameuze kanaal 10 los te weken uit de wurggreep van Norkring en het om te zetten naar DAB+. Dat moet hij of zij doen in het belang van de radio in Vlaanderen én van DAB+ in Vlaanderen. En nu dus ook omdat de EBU dat expliciet wenst. (RDS)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Geen DAB+ op kanaal 10: stuurde Gatz aan op een excuustruus?

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams Lees verder

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Norkring België is de voorbije weken blijkbaar in alle stilte gestart met het in gebruik Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 1)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 2)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 3)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan Van der Schueren
Jan Van der Schueren
15 mei 2019 - 16:39 16:39

Norkring “maakt” TV op band III, terwijl het eigenlijk geen TV mag maken. Dus kan men toch Norkring straffen? Een straf zou kunnen zijn dat ze die band III moeten teruggeven aan de overheid. Die kan er dan DAB+ voor lokaal van maken. Problem solved…

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x