RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De kromgetrokken, niet gecentreerde platen van Monique

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Monique Top 50 van 19 juli 1986 met Ferry Eden (23 juli 2022)

Het was een rommelige periode voor Radio Monique, die zomer van 1986. Het rendement van de enige Nederlandstalige zeezender was het eerste halve jaar beneden de verwachtingen gebleven. Daardoor zaten diverse mensen op geld te wachten, niet in de laatste plaats de boord-deejays. Dat team had z’n onvrede ook aan de organisatoren kenbaar gemaakt. 

Vanwege daaruit voortvloeiende problemen had de organisatie het aantal studioprogramma’s vergroot en in Hilversum werd daartoe de MMI-studio ingeschakeld. Daar maakten Joost den Draaijer, Tony Berk en Ronald van der Meijden hun programma’s. Vanaf eind maart was het ook de thuisbasis van Maarten de Jong, die er zijn ‘Poptiek’ opnam én tot en met 12 juli 1986 ook de ‘Monique Top 50’. 

Inmiddels had zich achter de schermen het één en ander afgespeeld en leek tabaksfabrikant Texas als nieuwe adverteerder zo’n beetje de redder in nood voor de zeezender. Ad Roberts was toen ook al met enkele collega’s afgereisd naar Playa d’Aro om er geld te verdienen met de Monique disco-evenementen aan de Costa Brava, verzorgd door ‘Mi Amigo’ Bokkebroek. Ferry Eden was in juni 1986 van het zendschip teruggekeerd maar moest ook wachten op uitbetaling. 

Toen hij kort na zijn thuiskomst het verzoek kreeg om weer naar de Ross Revenge, met vrijwel allemaal nieuwkomers, terug te keren, besloot hij dat voorlopig niet te doen tot de uitbetaling van achterstallige loon was gebeurd. De organisatie leek er niet mee te zitten dat steeds meer nieuwe dj’s – zelfs onbetaald – hun weg naar het zendschip vonden. Maarten de Jong herinnert zich dat hij bij MMI in Hilversum hun proefbandjes moest afluisteren…

Behalve Arie Swets was er op 19 juli 1986 de nieuwe dj Ron van der Plas en keerde – na een korte periode een jaar eerder – ook Elly van Amstel terug aan boord van het zendschip. De ‘Top 50’ werd die dag voor het eerst gepresenteerd door Max de Graaf, die ondervond wat Maarten de Jong allang had ervaren: met de toenemende hoeveelheid reclames was het een hele toer om ook nog vijftig platen in drie uur te draaien. 

In haar ijver, op haar eerste werkdag terug aan boord, ging Elly tijdens de ‘Top 50’ een hele rits files voorlezen, waardoor al op het einde van het eerste uur van de hitlijst de laatste notering niet meer aan bod kwam en vanwege het nieuws dus verviel. Toen nog onbedoeld werd dit het handelsmerk van de ‘Monique Top 50’ nieuwe stijl: ontbrekende platen! In de maanden nadien waren er telkens ‘niet aanwezig’, ‘kromgetrokken’, ‘niet goed gecentreerde singles’, maar eigenlijk was er gewoon tijdsgebrek! 

Al deze details vielen de ware zeezenderliefhebbers op, maar de gemiddelde luisteraar vond het (net als de organisator) allemaal wel best. Er kwam immers muzikaal gezien over het algemeen een vlot, gezellig en vooral constant geluid vanaf zee, heel anders dan het versnipperde aanbod van de omroepen op Hilversum 3. Anders was het in Vlaanderen, ondanks de bedenkelijke kwaliteit van de BRT was Monique er ‘slechts’ in de druk bezochte kuststreek populair. 

Het succes in Nederland vertaalde zich die zomer opnieuw in een groot aantal reclames. Een deel daarvan komt morgen zaterdag 23 juli 2022 (12:00-15:00 uur) voorbij in die retro versie van de ‘Monique Top 50’. De lijst die oorspronkelijk de ether inging op 19 juli 1986 met Ferry Eden is zowel te beluisteren via FouteMuziekRadio als op Radio Monique.am.

° Na uitzenddatum is het programma hier nog enkele dagen te downloaden.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1985: Eerste Radio Monique Top 50 in retrojasje (audio & video)

Zaterdag 18 mei 1985 was een belangrijke datum in de geschiedenis van de zeezender Radio Lees verder

Radio Monique Top 50 en ‘de ankerkwestie’

Het einde van de eerste maand van 2022 heeft dezelfde kenmerken als die van de Lees verder

Radio Monique, de laatste dame met zeezendersbenen(audio)

Was Radio Mi Amigo de laatste grote Nederlandstalige zeezender? De minder beslagen luisteraar zal, na Lees verder

‘RNI Top 50’ van 22/01/1972 met Ferry Eden

‘Blijft hij of gaat hij weg’, dat was bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), begin 1972 Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (63): Jeugdhelden

Gisteren luisterde JLB nog eens naar wijlen Gerard Smit, ooit in dienst bij Radio Noordzee Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
22 juli 2022 - 19:03 19:03

Helaas nog niet op 918.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx