fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

De ‘kracht van de verandering’ in tv-land

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag met de mening van Ayisha Alaoui over het verdwijnen van de VRT uit de digitale ether. 

De ‘kracht van de verandering’ in VRT-land

Ook ik heb me ooit laten verleiden door ‘de kracht van Dash vloeibaar wasmiddel’. Maar dat bleek achteraf niet zo’n goed idee. Dash en z’n unieke kracht, ik ben het gaan associëren met ‘de kracht van de verandering in Vlaanderen’. Twee keer een afgewassen slogan. In het laatste geval hadden ze er ook wel eens bij mogen vertellen in welke richting die verandering zou gaan. 

O ja, er zijn natuurlijk veel dingen anders geworden in Vlaanderen en af en toe spelen we zelfs een voortrekkerstrol, zijn we uniek. Zo worden we vanaf 1 december het enige land in West Europa… zonder publieke omroep. Per definitie moet zo’n nationaal omroepinstituut door iedereen bekeken kunnen worden, wegens betaald door jij, ik en iedereen…

Maar over een drietal weken kunnen bijlange na niet meer alle Vlamingen de tv-programma’s van de VRT nog volgen, omdat ze aan de Reyerslaan besloten hebben om hun digitale etherzenders uit te zetten. Geen internet, kabel of satelliet? Dan ben je gesjareld. Leuk in een land waar je sowieso al de hoogste prijzen betaald voor Telenet, Proximus en consorten. Of waar je niet eens de zekerheid hebt dat je zal kunnen kijken, wegens stroomtekort. 

Niemand doet wat

De kracht van de verandering die wel werkt; meer betalen, minder krijgen. Goedkope cafépraat? Demagogie? Fake news? Ach, weet je… Toen de ‘kracht van Dash’ me toch niet beviel, heb ik een ander merk gekocht. We hebben nog een keuze hebben. In mei volgend jaar kunnen we ook een nieuwe overheid en parlement kiezen.

Misschien krijgen we dan een minister van Media die naam waardig en vertegenwoordigers in de Commissie Media die weten waarom ze daar een zitje hebben. Nu steekt iedereen er een vingertje op, leest wat vooraf geprepareerde teksten voor. Men foetert niet te luid richting Sven Gatz… en uiteindelijk vinden ze het allemaal samen goed wat de VRT doet. 

Mij lijkt het eerder dat noch de leden van de Commissie Media, noch de minister, noch zij die mee dartelen in het huidige politieke landschap voor de volle honderd procent weten wat DVB-T2 inhoudt. Dààr en enkel dààr zit het probleem! En uiteraard verdient de overheid niks aan digitale uitzendingen via de ether.

Besparing? Welke besparing? 

Ergens was het woord ‘besparingen’ te horen en dat doet het altijd goed. De petitie ‘Red de antennekijker’? “Ach da’s folklore!”. Werden er vorige week ook al geen stemmen geronseld tegen vallende herfstbladeren in de straat? “Voilà!”. Waarna minister en commissieleden allen samen een gesubsidieerde pint gingen drinken in de kantine van het Vlaams Parlement…  

Toch heeft de VRT geld om nu al twee kanalen voor Ketnet te financieren. Canvas wordt tegenwoordig reeds in de namiddag ingeschakeld omdat de kleuters niet meer op hun wenken bediend werden op dat tijdstip van de dag. Maar zitten die dan niet op school of in de crèche? Zou men eens niet beter wat meer aandacht hebben voor ouderen of zieken?

Omdat de boer het niet kent

O ja, naast de kabel van Telenet en Orange en de ‘lijnen’ van Proximus is er uiteraard nog TV Vlaanderen. Zij bieden wel digitale ethertelevisie aan. Het kost hen veertig miljoen euro, klinkt het vanuit Brussel. Mag ik dat op hoongelach onthalen. Er is geen enkele provider die dat kan betalen! DVB-T2 kost zeker niet zoveel.

‘Ja maar, er kijkt ook bijna niemand meer via de digitale ether!’. Wat de boer niet kent, eet hij inderdaad niet. Met veel bla bla bla werd het precies tien jaar geleden aangekondigd; ‘VRT televisie stapt over van analoog naar digitaal. Nooit meer sneeuw op je tv!’ Waarna er… niks meer werd mee gedaan. Geen opvolgende campagnes, geen sensibilisering, geen bijdragen, nergens meer.  

Minder bedeelden uit de boot

Vanaf 1 december aanstaande wordt kijken naar de programma’s van de VRT zowaar een luxe product! Het kijk- en luistergeld is ooit afgeschaft, maar wordt wel mee berekend in de belastingen. Iedere kabel- en internetkijker betaalt ook nog eens BTW. Niet erg voor jij en ik omdat we die aansluitingen sowieso toch al hebben, maar wel voor zij die geen kabel hebben.

En wat met de modale landgenoot die straks z’n jaarlijkse vakantie gaat doorbrengen in een caravan op een camping in de Kempen? Wat met hij of zij die kijkt via een tweede toestel? ’s Zomers in de tuin, bij de BBQ, in de mobiele sleurhut. O ja, dat zijn uiteraard mensen die toch niet op een euro meer of minder moeten kijken. Dus enkel de minder bedeelden vallen uit de boot.

Leve de grenzen van het land!

En toch is er goed nieuws! Tegenwoordig zijn alle nieuwe tv-ontvangers uitgerust met een ingebouwde DVB-T2 tuner. Leuk voor zij die aan de land- en taalgrenzen wonen. Kunnen ze mooi gratis kijken naar tientallen Franse, Nederlandse en Duitse tv-kanalen. Dat we ons als Vlaming moeten schamen wegens complete afwezigheid in digitaal tv-etherland, dat moeten we er bij nemen. 

Per slot van rekening vraagt de kracht van de verandering her en der een offer…

Ayisha Alaoui


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Mocht u zich afvragen hoe ver de plannen inmiddels gevorderd zijn voor de opvolger van
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Zondagochtend 18 september, werd in het kader van de zogenaamde uitzendingen door derden op Eén
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Mobiliteitsproblemen zijn echt geen exclusiviteit voor automobilisten! En sommigen hebben dat begrepen! Radiostudio meenemen in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
marc Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
marc
Gast
marc

De formule om overheidsgeld om te zetten in spaargeld+btw is gekend: je vervangt BTW door een systeem waarbij iemand een abo neemt, en het “spaargeld” een dividend krijgt. Bent u niet de eigenaar van het spaargeld, dan heb je het recht van klagen. Voor werkenden is er geen telepathie, en die kun je dus om de oren slaan met onnozele zever. Doe zo verder. Een gerechtsdeurwaarder geeft je wel een pensioen, voor dat soort verklaring. Kwestie dat er niet weer kalasjnikovs verkocht worden.

Meer in Opinie
Gatz en de verliezers

Crisiscommunicatie à la Sven Gatz

Symposium over DAB+, maar wanneer mogen de lokalen mee aan tafel?

‘Sorry, niet met onze medewerking’

Is de VRM slechts een papieren tijger?

Bespaar ons dit soort radio a.u.b. Geert

Sluiten