RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De klassiekers van de Lage Landen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nagenieten of de wonden likken na het feestgedruis: terwijl de radiostations de dennenboomromantiek opbergen en de voorbije weken evalueren, worden na een korte adempauze de traditionele eindejaarslijstjes opgevoerd. Een unieke kans om bepaalde gelijkenissen of verschillen tussen Brussel en Hilversum te noteren. De Top 2000 versus de 1000 Klassiekers. Beiden van Radio 2.
 
In vrije val

Meer nog dan bij ‘3FM Serious Request’ zette de NPO Radio 2 Top 2000 in op de volledige betrokkenheid van de luisteraars. Reeds vanaf oktober zorgden een rijdende stembus, een quiz met bekende Nederlanders die op hun muziekkennis werden getest en talrijke mini-documentaires op televisie voor de opwarming. Deze strategie moest de schade aangericht door het gekelderde marktaandeel van 3FM beperken.

Het café in het Hilversumse museum ‘Beeld en Geluid’, van waaruit de muziekmarathon komt, onderging bovendien een kleine facelift. Door de plaatsing van veertien camera’s hoeven de thuisblijvers en de fans die geen toegangskaartje van 3 euro konden versieren, niets van de gezellige sfeer met de presentatoren te missen. Multimedia alom dus.

Het elfkoppige dj-team van de Top 2000

Sterk beginnen= bijna volledig gewonnen

Enkele uren nadat het slotbedrag voor de jaarlijkse inzamelactie van het Rode Kruis de malaise van 3FM pijnlijk benadrukt, troepen de fans van NPO Radio 2 reeds om 09:00 uur samen voor de aftrap. Bart Arens uit zich, ondanks het vroege tijdstip, als een duivel-doet-het-al. Van piano spelen à la Billy Joël tot snel en efficiënt mixen, het vuurwerk maakt duidelijk indruk.

Wanneer ‘Una Paloma Blanca’ van de George Baker Selection tot een polonaise uitnodigt, lijken de interne zorgen bij de publieke omroepen plots ver weg. Dat de kersverse koning van het namiddagblok in radioland Ruud de Wild en zijn sidekick Cielke Sijben even moeten wennen aan de bruisende omgeving, neemt men er graag bij want de start klinkt overdonderend.

Van warm naar koud

Terwijl Nederland zijn en haar helden van het aftelwerk liefdevol omarmt, is het in bewolkt Brussel, ondanks de voorafgaandelijke promotie in verschillende steden zoals Lommel, iets killer en afstandelijker. Bij de 1000 Klassiekers van Radio 2 ligt de nadruk op pure nostalgie, weliswaar met een knipoog naar de oudere doelgroep van de ‘Grootste Familie’. Maar helaas geen uitnodigend café om de luisteraars/fans bij een hapje of een drankje de mogelijkheid te bieden om het doen en laten van de medewerkers te volgen. Enkel een sober decor met een weinig tot de verbeelding sprekende kerstboom en dito extra-verlichting.

Het complete presentatieteam van de 1000 Klassiekers

Een lach en een traan

Dat men grotendeels teert op bekende Vlamingen om de presentatie te verzorgen, is een risico. BV’s zijn geen synoniem voor goede radiomakers. Het verleden staat bol van de voorbeelden. Goedele Liekens en Ingeborg mochten gisteren de spits afbijten. De spontaniteit en de energie ontbraken. We zullen nog maar eens een voorbeeldje toevoegen aan onze eerdere BV-vaststelling. 

Niet echt een flitsende start voor de manier waarop een marathon als 1000 Klassiekers moet ingekleed worden. Maar de weg is nog lang. Enkel ‘de kop is er af’.  De ellenlange aftelling richting oudejaarsavond kan nog alle kanten uit. Iets vrolijker mag. Misschien een klein voorbeeld nemen aan de collega’s van Studio Brussel, die met ‘Music For Life’ naadloos de definitie van het leven vertolkten. Een traan en een lach.

° 25 – 31 december:
   NPO Radio  2 – Top 2000

° 26 – 31 december:
   Radio 2 – 1000 Klassiekers


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx