RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

De jacht op de landelijke radiolicenties

Studio 100: ‘ De plannen zijn heel concreet’

Het belooft het spannend najaar te worden in radioland. Of misschien al eerder. Of later. Wanneer minister van Media Benjamin Dalle de landelijke FM-licentie-caroussel officieel op gang fluit, is immers nog niet bekend. Wel duidelijk – sinds gisteren – is dat Studio 100 nog graag een extra tak aan z’n al indrukwekkende bedrijf wil toevoegen. Een radiostation naast en/of aanvullend op de huidige tv-producties, de muziek, de films, de strips en de merchandise. O ja en de themaparken voor kinderen en de musicals voor iedereen.

Mocht daar nog enige twijfel over bestaan, indien Studio 100 een landelijke radiovergunning zou binnenhalen, verwacht dan u dan niet aan een kinderzender. Dat maakte 100-baas Hans Bourlon duidelijk in de kranten van het Mediahuis. De in hoofdzaak nog steeds krantenuitgever (in België, Nederland en Ierland) is momenteel mede-eigenaar van NRJ en Nostalgie. We kunnen ons inbeelden dat de ‘moves’ van Studio 100 hen bijzonder interesseren. Ook bij DPG Media is dit overigens het geval. Hun kranten maakten gisteren als eerste melding van de interesse van Studio 100 in een landelijke licentie. Alweer niet onlogisch, want ook zij zijn ‘betrokken’ partij als huidig eigenaar van Joe, Willy en Qmusic.

Radiozender voor een ruim publiek

Studio 100 springt dus niet mee in de dans om Vlaamse kinderhartjes sneller te laten slaan met voor hen op maat gemaakte programma’s. Wat zijn de plannen dan wel? Hans Bourlon (foto bovenaan – Wikipedia) in Het Nieuwsblad: “We kunnen een gediversifieerd aanbod brengen dat uniek is in de markt. Voor alle duidelijkheid: de zender mikt niet op kinderen. Met Studio 100 doen wij al een hoop projecten die niet louter op een jeugdig publiek zijn gericht. Kijk maar naar onze musicals 40-45 en Daens. Voor 40-45 hebben al 750.000 mensen een ticket gekocht, dus met onze radiozender kunnen wij beslist bij een ruim publiek aanhaken.”

Zoals we gisteren zelf al schreven; Studio 100 kan vanavond al een landelijk station in de ether hebben. Gewoon even aankloppen bij de DAB+-aanbieders in dit land, de juiste formulieren invullen en beginnen maar. Waarom dat dan nog niet is gebeurd, laat Bourlon in het midden. “Het klopt, DAB+ is sowieso de toekomst. Maar momenteel komen de FM-frequenties vrij, dus richten we ons vooral daarop. Veel details kan ik nog niet geven, maar de zender zal zich op een ruim publiek richten. We gaan ons uiterste best doen om het te laten lukken.”

Aan VRT.NWS wilde Bourlon dan weer het volgende kwijt: “Een team met bijzondere mensen met radio-ervaring werd samengesteld om het project nu vorm te geven”. Om wie het precies gaat, wil hij evenwel niet kwijt. Bourlon bevestigt ook hier dat de plannen “heel concreet” zijn.

En wat met de huidige licentiehouders?

De komende maanden worden drie landelijke licenties verleent. Momenteel allen in gebruik door respectievelijk Qmusic, Joe en Nostalgie. Een trio dat ook weer mee gaat doen. In principe starten ook zij weer met een blanco erekenningsdossier. Een nieuwe verlenging is dus mogelijk, ze kwijtspelen aan een nieuwkomer, even zo goed. Het Nieuwsblad polste daarom ook naar de intenties van de huidige licentiehouders.

Nostalgie zegt, bij monde van directeur Tom Klerkx, te kunnen vertrouwen op hun jarenlange ervaring en talrijke ontplooide initiatieven. ”In deze zogenaamde beauty contest moeten we uitgaan van onze eigen kracht, wij hebben een sterk verhaal.” Ook bij Qmusic en Joe hebben ze er vertrouwen in. “Vanzelfsprekend willen we verder met Qmusic en Joe. We hebben de afgelopen jaren met veel enthousiasme sterk geïnvesteerd in radio. Dankzij de aangehouden inspanningen hebben we intussen een plek in het hart van vele Vlaamse luisteraars kunnen veroveren. Dat willen we ook in de toekomst zeker blijven doen”, zegt DPG-woordvoerder Tine Danschutter.

De komende weken en maanden kenmerken zich door een opeenvolging van vele spannende competities: het EK, de Olympische Spelen, de Tour en als kers op de taart een nationale FM-licentieronde. De Unibets, Napoleons, Golden Palaces en andere Circussen maken zich handenwrijvend op voor drukke tijden. (TB)

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx