fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

‘De huidige dj is een personality’ (video)

Bundeling onder één dak

Er beweegt heel veel in radioland Nederland. Talpa bezat al Radio 538 en Radio 10, en nam ook Sky Radio en Veronica over van de Telegraaf Media Groep. Ze zijn nu samen marktleider, groter dan de openbare omroep. Talpa investeerde in moderne infrastructuur, een bundeling van alle omroepen onder één dak. De toekomst van radio, niet het verleden.

Er moet concurrentie zijn met andere omroepen, sociale media en muziekkanalen. Daarom werd zwaar geïnvesteerd om DJ’s bij de openbare omroep weg te halen. Vanaf 1 januari verliest Radio 538 ook zijn ochtendkanon Edwin Evers. Het NRC Handelsblad sprak over dit alles, en veel meer, met de baas van Talpa Radio, Menno Koningsberger.

Consistent zijn

“Edwin is helemaal niet klaar met de radio, het maken van een ochtendprogramma heeft zo’n enorme impact op je leven… Zijn stap was geen verrassing”, zegt Koningsberger. Hij wil het vertrek aangrijpen om te vernieuwen, het station (Radio 538) de kracht laten behouden om jonge mensen naar de radio te trekken.

“Scoren onder jonge luisteraars is moeilijk” zegt Koningsberger, “dat bewijst 3FM”. Dat jongeren niet meer naar radio luisteren vindt hij onzin. “Ze luisteren alleen niet meer naar 3FM” zegt hij. Hij wil met de radiostations van Talpa consistent zijn, “Veel en snel veranderen is nooit goed, dan raken luisteraars hun houvast kwijt”. Daarom houdt bijvoorbeeld 538 vast aan Koningsdag en op Ibiza.

Op het verkeerde station

De opmerking dat Talpa heel wat investeerde om elders mensen weg te halen lacht hij weg (‘met keiharde euro’s!’, het is volgens hem kijken of er een match is. Over de komst van Coen en Sander drie jaar geleden naar Radio 538 zegt hij “Zij konden er niets aan doen dat ze op het verkeerde station zaten”. John de Mol wil volgens de radiobaas investeren, iets neer zetten. Knopen doorhakken.

Onlangs mislukte toch een overstap van Mattie en Wietze (Qmusic) naar Sky Radio. De nonstopzender wou een ochtendshow maken met een klinkende naam, anders niet. “Sky Radio is kwetsbaar” vindt Koningsberger, “streamingsdiensten zitten in het non-stop vaarwater. Velen zouden het station pas vanaf de werktijd (09:00 uur) opzetten, een ochtendshow moe(s)t dat veranderen.

Een personality

Of hij eisen stelt? “Ja, de huidige DJ is een personality. Hij omarmt sociale media. Vindt het leuk voor een camera te staan. Luisteraars te ontvangen. Een evenement te presenteren. Shockeren is niet de bedoeling, het moet spraakmakend zijn. Een actie als die van Giel Beelen met een stripper (en protest uit Nederland) noemt hij een misser. Toch krijgen de radiomensen van hem die vrijheid.

De vier omroepen van Talpa zijn mainstream popzenders, met verschillende doelgroepen. Radio 10 van 30 tot 59 jaar, Sky meer vrouwelijk, Veronica tussen 20 en 49 en 538 voor het ‘werven aan de onderkant’. Dat laatste doet NPO (3FM) volgens hem te weinig, ze verschuilen zich achter het argument dat jongeren geen radio meer luisteren.

Digitale distributie

Koningsberger verwijst naar het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) voor de vaststelling dat jongeren nog zo’n twee uur ‘en een beetje’ naar de radio luisteren. De helft van de oudere luisteraars. “Dat is altijd zo geweest” meent hij, “Jongeren zitten in hun vormende jaren wat muziek betreft, ze zijn meer bezig met eigen muziek. Daarna gaat de radio weer (meer) aan.

De radiobaas spreekt van een ‘klik’: alle muziek is nu met één klik beschikbaar, daardoor krijgen traditionele aanbieders het moeilijk, er is heel veel bijgekomen. Voor de concurrentie met Spotify, YouTube en Facebook ziet hij snelle uitbreiding van (hun) digitale distributie, namelijk via internet, smartphone, slimme speakers, DAB+.

Digitale reclame

“Over vijf jaar luistert zeventig procent van onze luisteraars op een digitale manier” meent Koningsberger, “nu is dat 43%. Hun eigen muziekstreaming Juke (één jaar geleden opgericht) ziet hij niet als vervanging van Spotify, wel als een goede tweede met de smaak van Nederland. Juke heeft vijftig miljoen nummers in de bibliotheek en digitale radiozenders. Het is gratis, wie betaalt krijgt meer.

Tot slot wou NRC Handelsblad het nog even hebben over digitale reclame. Bij Talpa zou één vijfde van de luistertijd via internet gebeuren, daar kunnen ze al gepersonaliseerde reclame aanbieden. Zo liep er een spotje voor Transavia, met bestemmingen die de luisteraars voordien hadden gegoogeld. Toch moet het allemaal rendabel blijven, volgens Koningsberger lukt hen dat op hun schaalgrootte.

538 en PLUS


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland
Het Avondblad van 1 augustus

NPO schakelt over naar DVB-T2

Kicken op radio en zo (7)

Het Avondblad van 30 juli (audio)

Radio Bloemendaal opnieuw uit de lucht

Het Avondblad van 27 juli (audio)

Sluiten