RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De grote Franse ommezwaai (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lange tijd bengelde Frankrijk helemaal aan het staartje van het digitale etherradio-peloton. Iedere zender had z’n plek op de FM-band en dat werkte prima. Never change a winning team. Maar dan in het Frans. On ne change pas une équipe qui gagne. Zoiets dus…

Maar daar komt nu alsnog, in sneltreinvaart zelfs, verandering in. DAB+ krijgt er de komende jaren een flinke boost nu vrijwel alle grote radiogroepen zich hebben gemeld om toch mee te doen. Dit is woensdagavond door alle nationale spelers zelf bekendgemaakt.

Donderdag sloot de inschrijftermijn voor landelijke DAB+-capaciteit. Het is de bedoeling dat binnen acht jaar 90% van de snelwegen en 75% van de grootstedelijke regio’s gedekt worden. De verdeling van landelijke capaciteit maakt deel uit van het grootschalige ‘Knopen en Bogen-plan van de Franse overheid.

Dat alle grote radiogroepen nu een aanvraag deden is een opmerkelijke ommezwaai. Tot voor kort wilde niemand er zelfs maar aan denken. Bij verdeelprocedures in onder meer Parijs, Marseille, Nice, Straatsburg en Lyon werd nooit eerder capaciteit aangevraagd. Behalve Skyrock die een digitaal etheravontuur wél zag zitten vanaf het begin.

De bocht van 180°

Maar blijkbaar zijn alle anderen, beseffend dat men overal in Europa wel de switch van analoog naar digitaal maakt, van gedacht veranderd. De NRJ Group ging het eerst overstag, zij vroegen voor de regio’s Bordeaux en Toulouse lokale DAB+-capaciteit aan voor NRJ, Nostalgie, Cherie en Rire & Chanson. In totaal wil de groep van de zwarte panter nu capaciteit voor nog eens vijftien grote steden, waarmee dezelfde strategie gevolgd wordt als de concullega’s van Skyrock.

Radiogroepen M6 (RTL, RTL2 en Fun Radio) en Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM) gaan nog een stap verder en hebben een aanvraag ingediend voor landelijke capaciteit voor al hun stationszenders. NextRadioTV wil een plaats voor drie stations. Naast RMC en BFM Business, wil de groep onder de naam BFM Radio het geluid van de tv-nieuwszender BFM doorgeven.

Andere partijen die zich gemeld hebben zijn Groupe 1981 (Radio Latina en het nieuwe Radio Yin), France Maghreb 2, Radio Classique en Radio Maria.

In totaal is er plaats voor 24 landelijke radiostations verdeeld over twee DAB+-multiplexen. Ook wordt er capaciteit verdeeld aan regionale en lokale zenders in een groot aantal steden. Naar verwachting geeft mediaregulator CSA in het derde kwartaal van 2019 de vergunningen uit, waarna de uitrol in 2020 van start kan gaan. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter oppermachtig, Europe 1 ondermaats

Het uithangbord van Radio France deelde een gevoelige tik uit aan de achtervolgers die gemengde Lees verder

Blad 1626: Joe, DAB+ in Frankrijk, NPO FunX

• DAB+: Joe Christmas gestart, Joe Lage Landen verdwijnt • Frankrijk: nieuwe lokale DAB+ in Lees verder

RTL stopt eind 2022 op de langegolf

De energiecrisis brengt een versneld einde aan de zender, want de installatie in Beidweiler slorpt Lees verder

Blad 1603: VRT, Tomorrowland One World Radio, Radio Contact, Metropolys (audio)

• “Elke gemeente een Radio2-correspondent“ • Tomorrowland OWR op DAB+ in Winchester • Nieuwe jingles Lees verder

Frankrijk: de comeback van Europe 2 (video)

Het is de bedoeling dat de naamswijziging van Virgin Radio op 1 januari 2023 een Lees verder

Blad 1596: BBC World Service, Sky Radio Christmas, Oxygène (audio)

• BBC World Service sluit 10 radiodiensten • Sky Radio Christmas is er aan begonnen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx