RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De bizarre avonturen op en rondom Sealand

Het is 1978 als er een eerste staatsgreep plaatsvindt op Sealand, tien kilometer uit de kust van Engeland. Sealand? Staatsgreep? Ja, Sealand en ja, staatsgreep. Dit luchtafweergeschut platform uit de Tweede Wereldoorlog is in 1967 door ene Paddy Roy Bates uitgeroepen tot onafhankelijk prinsdom Sealand.

En waarom dit stukje geschiedenis op deze radio-pagina’s thuishoort? Meer dan één keer waren er plannen en vooral geruchten om vanaf dit kunstmatige eiland een radiostation in de lucht te brengen. Anderen droomden van televisie-uitzendingen. Of beiden tegelijk. Hoe vaak er ook ideeën waren, het bizarre feit is en blijft dat er nooit een noot en/of beeld is uitgezonden.

Toeval of niet, het zijn juist Duitsers die op dit oorlogsplatform de samenwerking zoeken met Prince Paddy Roy Bates en zijn familie. Onder leiding van de bijzondere Alexander Achenbach, benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Sealand, proberen zij de zaken naar hun hand te zetten (‘Little Germany’).

De eerste staatsgreep is slechts één van de vele avonturen. Gijzelingen, moordzaken, spionage, fraude en politieke schermutselingen zijn nooit ver weg van Sealand. Ook diverse Nederlanders zoals onder andere Willem van Kooten aka Joost den Draaijer, advocaat Oomen, Pistolen Paultje, Willem Ruska, hoogspringer Raymond de Vries en Hans Lavoo maken deel uit van dit laatste piratenavontuur.

Mochten al deze verhalen verzonnen zijn dan zou je ze niet eens geloven. Maar… ze hebben allemaal echt plaatsgevonden. Deze serie is gemaakt door Rik Bouman en Elmar Hemler. Alle bij het Sealand avontuur betrokken en nog in leven zijnde Nederlanders hebben hun medewerking verleend. En zelfs Prince Michael of Sealand, zoon van Paddy Roy Bates, was bereid om mee te werken aan deze podcast serie. In totaal komen er vier afleveringen.

° Luister hier naar deel 1
° Komende week komt deel 2 uit met daarin onder andere Willem van Kooten (Joost den Draaijer) waarom hij wel/geen radiozender op dit oorlogsplatform kon wegzetten.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rik Bouman
Rik Bouman
25 december 2020 - 22:28 22:28

Dank voor de aandacht voor onze podcast De Gijzeling op de Noordzee. Komende week komt deel 2 uit met daarin O.a. Willem van Kooten (Joost den Draaijer) waarom hij wel/geen radiozender op dit oorlogsplatform kon wegzetten. Groet, Rik

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx