RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (4)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een virus zette de wereld op zijn kop, waardoor zelfs de onverwoestbare traditie van de Gentse Feesten in juli er aan moet geloven. RadioVisie laat je deze zomer echter niet op je honger zitten, wij doken in onze archieven op zoek naar de tijd dat alles nog kon. Thierry Missiaen zwierf in 2007 dagen lang rond op het grootste Europese openluchtgebeuren speurend naar de aanwezigheid van radio in de Fiere Stede.  

Het resulteerde in negen reportages boordevol ‘leuke’ mensen en gebeurtenissen, in woord en beeld. Snapshots met extra sfeer, teksten die dit jaar doen dromen van betere tijden. Vanaf vandaag 17 tot tot en met 25 juli serveren we een terugblik op de ‘Gense Fieste 2007’, coronavrij en ontsmet. Zet alvast de blikjes koel !

Het drankje verscherpt mijn blik

Wie zoekt, die vindt. Voor de vierde dag onderweg naar… de radio op de Gentse Feesten. Onwillekeurig moet ik aan Diogenes denken tijdens mijn zoektocht. Er flaneren in de fiere stede zoveel vreemde vogels dat ik verwacht om de man die met een brandende lamp – overdag, zocht hij naar het licht , ook hier tegen het vege lijf te lopen.

Zoeken kost energie, gelukkig kan die hier om de vijf meter weer op peil gebracht worden. Tijdens een boottochtje bijvoorbeeld, vijftig minuten lang. Je krijgt er een gratis gids bovenop die je van alles toefluistert. De grote historische rijkdom van Gent passeert letterlijk aan mijn ogen. Het is net of ik in Kinepolis zit, maar dan in open lucht, zonder dak, zonder scherm. Alles echt.

Van varen krijg je dorst. Goed dat er verderop aan ‘Het waterhuis aan de bierkant’ (niet andersom !) een stevige ‘Jan van Ghent’, van ’t vat klaar staat. Ook hier weer een schitterend panorama. Vanaf de brug aanschouw ik een prachtig schip. Champagne is er troef ! Ook aan de oude vismijn vertrekken bootjes. Ik bots er op een ‘levend standbeeld’.

Ik vervolg m’n weg naar… de radio. Het Baudelopark straalt de sfeer van het Amsterdamse Vondelpark uit. In de zestiger jaren. Toen er nog provo’s, witte fietsen, Kabouters en damslapers waren. Meisjes dansen uitbundig op een houten vloer, anderen koesteren zich in de namiddagzon. Op het gras wordt er ‘gechilled’, geluierd en gevreeën.

Aan één van de talrijke drankkiosken neem ik een pint en plots komt Pascale Platel naast me leunen, volledig in het rood gekleed. Ik herken haar, wil een foto nemen maar ze trekt zich weg en zegt incognito op de ‘fieste’ te zijn, wat ik graag wil respecteren.

En zie… mijn queeste werpt op de vierde dag de eerste vruchten af. In de buurt van het Braunplein staat de radiowagen van Radio Roeland en draaien de camera’s van het Oost-Vlaamse tv-station AVS. Ze filmen Guy Broeckhove die dagelijks het programma ‘Een strop op zijn kop’ verzorgt. Danny Fabry, 35 jaar ‘en route’ in de Vlaamse showbiz, wordt geïnterviewd, na z’n optreden op de Korenmarkt.

Ik kuier richting Sint Jacobs waar ik bij de Vlasmarkt een man op het dak zie. Bij ‘Bar des amis’ neem ik nog een cocktail met mango. Het drankje verscherpt blijkbaar mijn blik want plots zie ik de radiocaravan van Urgent.fm, de Gentse jongerenradio.

Ze zijn me niet onbekend. Ik luister wel meer via internet naar hun breed geprofileerde programma’s. Urgent.fm kwam ook al vaker in het nationale nieuws, ondermeer door hun bekende folkprogramma. Ik pik er Melanie Bramley uit voor een babbel. Samen met Evert verzorgt zij het programma ‘Jus’. Door tieners, voor tieners, elke woensdagnamiddag. Voor RadioVisie wil ze graag op het digitale plaatje.

Ik geniet nog even genieten van een paar optredens. Wat een leven, bovendien zijn zo goed als alle voorstellingen gratis. Pas morgen zoek ik weer verder. (TM)

° Morgen: deel 5


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (1)

Een virus zette de wereld op zijn kop, waardoor zelfs de onverwoestbare traditie van de Lees verder

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (2)

Een virus zette de wereld op zijn kop, waardoor zelfs de onverwoestbare traditie van de Lees verder

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (3)

Een virus zette de wereld op zijn kop, waardoor zelfs de onverwoestbare traditie van de Lees verder

Groen Licht – 29c (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ? Ik schenk mezelf een ‘witte pater’ Lees verder

Groen Licht – 29b (audio & video)

 Was het nu 60 of 40 jaar terug ? Een mens mag zich al eens Lees verder

Groen Licht – 29a (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ? De lente is synoniem voor dé Lees verder

Groen Licht – 28 (video)

Radiopoezen…en de hoezepoezen De lente breekt nog niet volledig door, de dagen zijn wel langer. Lees verder

Groen Licht – 27 (audio)

Elke plaat heeft een verhaal Groen Licht’, alweer kroniek 27. Het was ook de naam Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx