RadioVisie

  • .
    .

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een virus zette de wereld op zijn kop, waardoor zelfs de onverwoestbare traditie van de Gentse Feesten in juli er aan moet geloven. RadioVisie laat je deze zomer echter niet op je honger zitten, wij doken in onze archieven op zoek naar de tijd dat alles nog kon. Thierry Missiaen zwierf in 2007 dagen lang rond op het grootste Europese openluchtgebeuren speurend naar de aanwezigheid van radio in de Fiere Stede.  

Het resulteerde in negen reportages boordevol ‘leuke’ mensen en gebeurtenissen, in woord en beeld. Snapshots met extra sfeer, teksten die dit jaar doen dromen van betere tijden. Vanaf vandaag 17 tot tot en met 25 juli serveren we een terugblik op de ‘Gense Fieste 2007’, coronavrij en ontsmet. Zet alvast de blikjes koel !

Moet dit allemaal zo snel? Dit avontuur duurt immers nog dagen

De Gentse feesten zijn zo veelzijdig dat onze reporter zich meer dan uitgelaten door de stad begeeft. Nog steeds op zoek naar het aanwezige radiopotentieel. Maar zie… er is zoveel te beleven, te ervaren, zoveel dingen die verwondering en verbazing opwekken, dat het ons zou verbazen als hij al tijdens z’n tweede dag in z’n opdracht zou slagen.

Overal valt er immers iets mee te pikken. In de voormiddag is Gent nog in diepe slaap. De stadsdiensten moeten er bergen bekers en afval opruimen. Glas is verboden dit jaar. Voor een Duvel in glas betaal je vier euro maar geef je het glas terug dan krijg je ook netjes één euro terug. Fijn ! Tegen de middag beginnen marktkramers bij Sint Jacobs (sinds oudsher de kern van de Gentse Fieste) hun spullen te etaleren. Het is er dan nog steeds vrij stil.

Als West-Vlaming kijk ik anders naar dit gebeuren, daarom leg ik alles vast op foto’s. Om ze later nog eens te bekijken en de dingen beter te begrijpen. Tijdens tien dagen Gentse Feesten komt er zoveel op je af dat je op het moment zelf te weinig zaken kan ‘bevatten’. Achteraf nagenieten is net zo lekker… Zelfs zonder sigaret.

Ik maak een wandeling langs het graffiti-straatje waar jongeren aan het ‘spuitbussen’ zijn. Er volgt een korte babbel. De jongens komen uit Brussel en beoefenen hun kunst in diverse grootsteden. Het is niet illegaal, maar toch staan ze liever niet te duidelijk op de foto. Ik respecteer dit graag. De shots zijn er niet minder mooi om. Tenslotte gaat het niet om Rembrandt maar om de Nachtwacht, niet om Leonardo, maar om de Mona Lisa.

Na vier uur komt Gent volledig op temperatuur. Terrasjes geraken vol aan de Graslei (het meest centrale toeristische punt), ik poseer voor de aardigheid zelf eens voor m’n camera, een straatmuzikant zorgt intussen voor een muzikaal decor. Verder, onder de witte shelter speelt een groepje op saxofoons. Ik ril even en bestel een koele Vedett. Nog tot het eind van de week volhouden. Nog tot het eind van de week genieten.

Ik weet zeker dat ik mijn opdracht ‘maak een reportage over de aanwezige radiostations op de Gentse Feesten’ tot een goed einde zal brengen. Maar moet dit allemaal wel zo snel? Dit avontuur duurt hier immers nog dagen! (TM)

° Morgen: deel 3


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (1)

Een virus zette de wereld op zijn kop, waardoor zelfs de onverwoestbare traditie van de Lees verder

Groen Licht – 22

Griekse zon, zee en radio ! Groen licht "22". Tweeëntwintig is mijn geluksgetal, vandaar de Lees verder

Groen Licht – 21 (audio)

Radio en de rode kaart Leven in de roerige jaren 60, 70 en 80 was Lees verder

Groen Licht – 20

De jaren 80 en 90 onder de kerktoren "De stroate es art" (De straat is Lees verder

Groen Licht – 19 (video)

Is de creativiteit echt op? In de vorige ‘Groen Licht' had ik het over ‘De Lees verder

Groen Licht – 18 (audio & video)

"Het gaat over een beter evenwicht", zei de chef van deze club. "Een interessantere spreiding. Lees verder

Groen Licht – 17 (video & audio)

Grijsgedraaid zwart vinyl Een nieuw jaar en geluk hebben, dat is ook ‘groen licht’. Verschillende Lees verder

Groen Licht – 16

De drie levens van 'Groen Licht' Er zijn lezers die me vroegen waar de naam Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx