RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na de spannende en hoogstaande halve finale kijken alle liefhebbers van klassieke muziek nu uit naar het eindspel van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat vindt – met deelnemers uit acht landen – plaats van maandag 30 mei tot zaterdag 4 juni. VRT zendt alle avonden integraal en rechtstreeks uit via Klara, Ketnet/Canvasen VRT.NU. Telkens vanaf 20:00 uur.

Eén van de finalisten is onze landgenote Stéphanie Huang (foto bovenaan – VRT). Zij is de zus van Sylvia Huang, die in de viooleditie van 2019 eveneens de finale haalde. Verder zijn bij de finalisten vier Koreanen (Taeguk Mun, Hayoung Choi, Woochan Jeong en Sul Yoon), een cellist uit China (Yibai Chen), een uit Servië (Petar Pejcic), Oekraïne (Oleksiy Shadrin), Estland (Marcel Johannes Kits), Oostenrijk (Jeremias Fliedl), Canada (Bryan Cheng) en Zwitserland (Samuel Niederhauser). ​Drie van de twaalf zijn vrouwen.

Elke avond vertolken twee van de twaalf finalisten een celloconcerto naar keuze en een onuitgegeven werk dat speciaal voor de Koningin Elisabethwedstrijd is geschreven door de Duitse componist Jörg Widmann. Ze worden begeleid door het Brussels Philharmonic, onder leiding van Stéphane Denève.

° Lees meer onder de foto

Klara gastvrouw

Nicole Van Opstal (foto VRT) is de Klara-gastvrouw en krijgt gedurende de hele finale week elke avond het gezelschap van de sympathieke en immer nieuwsgierige cellist Benjamin Glorieux. Hij was onlangs nog curator van het Festival van Vlaanderen Kortrijk, met als motto ‘Normal Gets You Nowhere’. Dat is tekenend voor zijn open visie. Glorieux, zelf oud-student aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, volgt de wedstrijdkandidaten met veel engagement en plaatst hen in een breder perspectief.

Daarnaast komt er elke avond nog een tweede cellist naar de Klara-loge in Bozar. ​ Zij zorgen in de pauzegesprekken telkens voor een andere kijk op het cellospel van de jonge finalisten en allerhande zaken waarmee musici te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (dure) instrumenten, het repertoire en de mentale en fysieke gezondheidsaspecten van een muzikantenleven.

Op zaterdag 4 juni gaat Klara uiteraard door tot de ontknoping van de wedstrijd met de bekendmaking van de prijswinnaars en hun rangschikking. (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx