De essentiële wijzigingen van het niet erkennen Is het nog wel te herkennen?

Leestijd: 4 minuten

Behalve ministeriële besluiten voor erkenningen waren er vorige vrijdag 1 december, ook besluiten voor niet-erkenning. Er waren immers bij decreet afspraken over zowel ontvankelijkheid (of niet), en erkenningen (of niet). Het niet of niet tijdig uitvoeren zou gevolgen hebben, de minister legde daarom in een besluit vast wat niet gebeurde en wat er nu wel gaat gebeuren. 

Er waren eerder al dertien pakketten met geen enkele kandidaat, zes werden niet toegewezen en er kwam er één opnieuw vrij. De mededeling daarover vermeldde dat “het in de voorbije erkenningsronde helaas niet mogelijk was om voor  alle ter beschikking gestelde frequentiepakketten een kwalitatief voldoende sterk radiostation te kiezen dat aan alle criteria voldeed”. Stop, Hammer Time? 


Lees verder onder de advertentie


Zes dossiers gebuisd  

In de procedure was nergens een minimumgewicht voorzien voor een erkenning. De eerste 35 erkenningen werden ‘automatisch’ toegekend, op basis van ontvankelijke dossiers en zonder weging. Er kan dan moeilijk gesproken worden van ‘kwalitatief voldoende sterke radiostations’ als erkenning bij manier van spreken gratis was bij de schoenblink. Noblesse oblige, maar gratuit blijft gratuit. 

Van de 165 beoordeelde dossiers voor 68 erkenningen waren er 6 gebuisd, soms zelfs flagrant. Er was dus zeker niet dezelfde ‘certitude’ in de tweede ronde van erkenningen als in die van de schoenblink. ‘Procedure!’, zal Gatz zich verdedigen, gelijkheidsbeginsel merkte de Raad van State al op. Voer voor juristen zal het zeker zijn in nog lopende procedures.  

Wissel in bestuur is essentiële wijziging 

De zes pakketten die niet werden toegewezen zijn 9 (Aartselaar), 35 (Bornem en Willebroek), 81 (Herent, Lubbeek en Oud-Heverlee), 92 (Kampenhout en Keerbergen), 106 (Lier en Nijlen), en 121 (Tienen). De betrokken vzw’s: Radio Tele Randstad, Radio Sint-Jan, Radio Uilenspiegel en Radio Touring. In de wandelgangen worden ze ‘die van Bollé’ genoemd, statutair wilden zij na het verwerven van het vierde netwerk nog vier onafhankelijke verenigingen vormen. 

Volgens de besluiten van vrijdag 1 december waren dat ‘essentiële wijzigingen in de aard van de aanvraag of de identiteit of de structuur van de aanvrager’, de minister besloot dat er zo niet meer kon worden geoordeeld. Na de bekendmaking repliceerde de vzw Sint-Jan: “Nochtans was het dezelfde Vlaamse regering en desbetreffende decreten die verplichtten om de bestuurswissel door te voeren”. Zo refereert ook het besluit van vrijdag, “binnen de twee maanden na de datum van het verkrijgen van de erkenning”. 

Straffen en belonen 

Het decreet voorzag een mogelijkheid tot wijziging, niet (alle) gevolgen van wijziging(en). In de gevolgen is geopteerd voor het niet erkennen van de betrokken pakketten. Dat heeft echter grote implicaties voor de andere aanvragers, die wel in orde waren met hun dossier. Zij zitten opnieuw met wachtperioden van (mogelijke) erkenningen en zendvergunningen. Ondertussen moeten hun uitzendingen stoppen op 31 december, dat is immers niet gewijzigd. Is dat een juiste behandeling? In feite heeft de minister het goede afgestraft, en de fouten beloond. Velen hadden hier eerder rode kaarten verwacht. De rechtspersonen uit de groep van Stadsradio Vlaanderen hebben gewijzigd, aangepast en opnieuw bijgestuurd, tot het ‘onmogelijk werd om nog te beslissen’. Moest de VRM dit vooraf allemaal goedkeuren? De structuur van nog lopende erkenningen en vergunningen wijzigde daarmee toch ook? Heel wat gedoe voor voor weinig resultaat; had de minister niet beter vooraf gevraagd ‘wat moet gij hebben?’, om een kortere pijn te hebben voor iedereen? 

Het oordeel van Sint-Jan 

De vzw Radio Sint-Jan was kandidaat voor pakket 35, zij wijzigden eveneens hun statuutwijzigingen en dit pakket werd niet toegekend. Dezelfde vzw was ook kandidaat voor pakket 108, evenals Familyradio Hoeilaart, Goeiedag Radio en Radio Tamara. De vzw Radio Sint-Jan staat wel in de beoordeling, ze haalde 73,28%. Familyradio Enjoy FM Hoeilaart werd met een hogere score erkend. In dat ministerieel besluit staat “dat aan elke aanvraag op basis van de werkwijze een score werd toegekend”. In het besluit staat geen vermelding van een terugtrekking van vzw Radio Sint-Jan, was hier voor hen dan geen onmogelijkheid om te oordelen, zoals voor pakket 35? 

Indienen en teniet doen 

De vzw Radio Sint-Jan (Radio Rivierenland) liet al weten dat ze volgend jaar opnieuw een dossier indienen en ondertussen ‘alle middelen gebruiken om de beslissing van de Vlaamse regering teniet te doen’. De vzw Radio Pallieter wil zich eveneens opnieuw kandidaat stellen, zij menen serieuze nadelige gevolgen te hebben gehad door een fout van anderen. Dat ze ontgoocheld zijn verwoorden ze  met ‘Dat België een rechtsstaat is, trekken wij door deze beslissing dan ook sterk in twijfel’. 

Ze kunnen alleszins ook meedingen voor pakket 121 als ze dat willen. De enige kandidaat daarvoor was Antares vzw, Radio Media. Zij haalden pakketten 50 en 96 binnen met dezelfde vzw, en zaten daardoor aan het maximum. Hadden ze meer in ‘Family-verband’ of ‘Trendy’ gedacht dan was het waarschijnlijk toch ‘geketend’ binnen geweest. Dan hebben we het nog niet eens over het terugtrekken vlak voor klaarkomen in een dossier, de coïtus interradio, aan 500 euro per keer. Een dure hobby. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (3) Definitief het doek voor een paar vaste waarden ‘Conditio sine qua non’ Gisteren en eergisteren stelden we de kandidaten, én de erkende omroepen, al voor van de eerste acht van de tweede erkenningsronde. De laatste 12. In oud...
De laatste twaalf: Wie zijn ze? (2) Herkenbare winnaars en opmerkelijke verliezers Tweede ronde Gisteren bekeken we summier de eerste vier pakketten van de laatste twaalf lokale erkenningen. De zogenaamde tweede ronde, al was dat een vreemde (bij)naam. De ‘eer...
Het Middagblad van 19 juni (video) Tijdens het WK Voetbal verschijnen we (meestal) om 15:3... Reyerslaan en Medialaan ‘Karrewiet’, het jeugdjournaal van Ketnet krijgt eigen nieuwsankers. Naast Jelle Mels, is dat een dame met een flinke radiobinding. Mariam El Mandoudi we...
De laatste twaalf: Wie zijn ze? (1) Dubbele aanwezigheden opnieuw bevestigd Het was al een tijdje uitkijken naar de laatste erkenningen in het nieuwe frequentieplan. De tweede ronde daarvan was begonnen, net op het moment dat het begin van de eerste ronde ...
Het Middagblad van 18 juni (video) Over vinylplaten, Franse digitale zenders en Verkoop van veel vinyl Eind augustus gaat in Bissegem (bij Kortrijk) het radio-evenement Offshore FM door. Vier dagen is er intense aandacht voor het jaar 1968 en de commerciële...
Sven Gatz erkent nieuwe lokale radio’s Een dozijn nieuwe licenties werden uitgereikt Zoals we gisteren in de eerste editie van Het Middagblad al 'weggaven', maakte vandaag het Kabinet Media opnieuw een resem nieuwe FM-licenties bekend. Een dozijn erkenningen zijn e...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Amptec
Amptec
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *