De essentiële wijzigingen van het niet erkennen Is het nog wel te herkennen?

Leestijd: 4 minuten

Behalve ministeriële besluiten voor erkenningen waren er vorige vrijdag 1 december, ook besluiten voor niet-erkenning. Er waren immers bij decreet afspraken over zowel ontvankelijkheid (of niet), en erkenningen (of niet). Het niet of niet tijdig uitvoeren zou gevolgen hebben, de minister legde daarom in een besluit vast wat niet gebeurde en wat er nu wel gaat gebeuren. 

Er waren eerder al dertien pakketten met geen enkele kandidaat, zes werden niet toegewezen en er kwam er één opnieuw vrij. De mededeling daarover vermeldde dat “het in de voorbije erkenningsronde helaas niet mogelijk was om voor  alle ter beschikking gestelde frequentiepakketten een kwalitatief voldoende sterk radiostation te kiezen dat aan alle criteria voldeed”. Stop, Hammer Time? 


Lees verder onder de advertentie


Zes dossiers gebuisd  

In de procedure was nergens een minimumgewicht voorzien voor een erkenning. De eerste 35 erkenningen werden ‘automatisch’ toegekend, op basis van ontvankelijke dossiers en zonder weging. Er kan dan moeilijk gesproken worden van ‘kwalitatief voldoende sterke radiostations’ als erkenning bij manier van spreken gratis was bij de schoenblink. Noblesse oblige, maar gratuit blijft gratuit. 


RadioVisie

Van de 165 beoordeelde dossiers voor 68 erkenningen waren er 6 gebuisd, soms zelfs flagrant. Er was dus zeker niet dezelfde ‘certitude’ in de tweede ronde van erkenningen als in die van de schoenblink. ‘Procedure!’, zal Gatz zich verdedigen, gelijkheidsbeginsel merkte de Raad van State al op. Voer voor juristen zal het zeker zijn in nog lopende procedures.  

Wissel in bestuur is essentiële wijziging 

De zes pakketten die niet werden toegewezen zijn 9 (Aartselaar), 35 (Bornem en Willebroek), 81 (Herent, Lubbeek en Oud-Heverlee), 92 (Kampenhout en Keerbergen), 106 (Lier en Nijlen), en 121 (Tienen). De betrokken vzw’s: Radio Tele Randstad, Radio Sint-Jan, Radio Uilenspiegel en Radio Touring. In de wandelgangen worden ze ‘die van Bollé’ genoemd, statutair wilden zij na het verwerven van het vierde netwerk nog vier onafhankelijke verenigingen vormen. 

Volgens de besluiten van vrijdag 1 december waren dat ‘essentiële wijzigingen in de aard van de aanvraag of de identiteit of de structuur van de aanvrager’, de minister besloot dat er zo niet meer kon worden geoordeeld. Na de bekendmaking repliceerde de vzw Sint-Jan: “Nochtans was het dezelfde Vlaamse regering en desbetreffende decreten die verplichtten om de bestuurswissel door te voeren”. Zo refereert ook het besluit van vrijdag, “binnen de twee maanden na de datum van het verkrijgen van de erkenning”. 

Straffen en belonen 

Het decreet voorzag een mogelijkheid tot wijziging, niet (alle) gevolgen van wijziging(en). In de gevolgen is geopteerd voor het niet erkennen van de betrokken pakketten. Dat heeft echter grote implicaties voor de andere aanvragers, die wel in orde waren met hun dossier. Zij zitten opnieuw met wachtperioden van (mogelijke) erkenningen en zendvergunningen. Ondertussen moeten hun uitzendingen stoppen op 31 december, dat is immers niet gewijzigd. Is dat een juiste behandeling? In feite heeft de minister het goede afgestraft, en de fouten beloond. Velen hadden hier eerder rode kaarten verwacht. De rechtspersonen uit de groep van Stadsradio Vlaanderen hebben gewijzigd, aangepast en opnieuw bijgestuurd, tot het ‘onmogelijk werd om nog te beslissen’. Moest de VRM dit vooraf allemaal goedkeuren? De structuur van nog lopende erkenningen en vergunningen wijzigde daarmee toch ook? Heel wat gedoe voor voor weinig resultaat; had de minister niet beter vooraf gevraagd ‘wat moet gij hebben?’, om een kortere pijn te hebben voor iedereen? 

Het oordeel van Sint-Jan 

De vzw Radio Sint-Jan was kandidaat voor pakket 35, zij wijzigden eveneens hun statuutwijzigingen en dit pakket werd niet toegekend. Dezelfde vzw was ook kandidaat voor pakket 108, evenals Familyradio Hoeilaart, Goeiedag Radio en Radio Tamara. De vzw Radio Sint-Jan staat wel in de beoordeling, ze haalde 73,28%. Familyradio Enjoy FM Hoeilaart werd met een hogere score erkend. In dat ministerieel besluit staat “dat aan elke aanvraag op basis van de werkwijze een score werd toegekend”. In het besluit staat geen vermelding van een terugtrekking van vzw Radio Sint-Jan, was hier voor hen dan geen onmogelijkheid om te oordelen, zoals voor pakket 35? 

Indienen en teniet doen 

De vzw Radio Sint-Jan (Radio Rivierenland) liet al weten dat ze volgend jaar opnieuw een dossier indienen en ondertussen ‘alle middelen gebruiken om de beslissing van de Vlaamse regering teniet te doen’. De vzw Radio Pallieter wil zich eveneens opnieuw kandidaat stellen, zij menen serieuze nadelige gevolgen te hebben gehad door een fout van anderen. Dat ze ontgoocheld zijn verwoorden ze  met ‘Dat België een rechtsstaat is, trekken wij door deze beslissing dan ook sterk in twijfel’. 

Ze kunnen alleszins ook meedingen voor pakket 121 als ze dat willen. De enige kandidaat daarvoor was Antares vzw, Radio Media. Zij haalden pakketten 50 en 96 binnen met dezelfde vzw, en zaten daardoor aan het maximum. Hadden ze meer in ‘Family-verband’ of ‘Trendy’ gedacht dan was het waarschijnlijk toch ‘geketend’ binnen geweest. Dan hebben we het nog niet eens over het terugtrekken vlak voor klaarkomen in een dossier, de coïtus interradio, aan 500 euro per keer. Een dure hobby. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 12 december (video) Radio Pajottenland reünie, prijs voor Caliphate, gra... Moeten er nog Pajotten zijn? Zondag jongstleden, 9 december, kwamen een aantal oudgedienden van Radio Pajottenland (1980-1991) samen voor een gezellig etentje in taverne Atlanti...
Het Avondblad van 11 december (video & slides) Een allrounder, een liefdadigheidsacti... Hoeveel beroepen kunnen in één enkele man? West-Vlaanderen is de enige provincie met een eigen krant. Afijn, zo wordt deze wekelijkse uitgave genoemd. Weekblad zou ook kunnen. M...
Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar Vanaf 11 mei 2019 - Tijdelijke wijzigingen to... De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wi...
VRV diende een input in op bevraging ‘herstelplan’ Aanbevelingen met factcheck en realityc... Belanghebbenden zich laten uitspreken Op 9 november keurde de Vlaamse regering een eerste keer een ontwerp van besluit van minister Sven Gatz goed, over een herstelplan voor het...
Is NRJ een nationaal radiostation? NRJ Vlaanderen en Wallonië samen online Nationaal uitzenden is in principe voorbehouden voor openbare omroepen, de regulering valt onder gewestelijke bevoegdheid. Naast de openbare omroepen laat de Vlaamse overheid drie ...
Het Avondblad van 29 november (video) De (niet) helemaal gratis editie Een gratis Earth & Fire Special Het doet wat met een mens als hij in een latere levensfase één van zijn favoriete zangeressen uit z’n tienerjaren, weliswaar in een andere fu...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op donderdag
VRM wil er vaart achter zetten
Lokale radio in de nationale kranten
Verbeterde DAB+-ontvangst in Nederland
Sven Gatz: Niet meer prediken bij de VRT!
MENT boordevol plannen voor 2018
Sluiten