fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De essentiële wijzigingen van het niet erkennen

Behalve ministeriële besluiten voor erkenningen waren er vorige vrijdag 1 december, ook besluiten voor niet-erkenning. Er waren immers bij decreet afspraken over zowel ontvankelijkheid (of niet), en erkenningen (of niet). Het niet of niet tijdig uitvoeren zou gevolgen hebben, de minister legde daarom in een besluit vast wat niet gebeurde en wat er nu wel gaat gebeuren. 

Er waren eerder al dertien pakketten met geen enkele kandidaat, zes werden niet toegewezen en er kwam er één opnieuw vrij. De mededeling daarover vermeldde dat “het in de voorbije erkenningsronde helaas niet mogelijk was om voor  alle ter beschikking gestelde frequentiepakketten een kwalitatief voldoende sterk radiostation te kiezen dat aan alle criteria voldeed”. Stop, Hammer Time? 

Zes dossiers gebuisd  

In de procedure was nergens een minimumgewicht voorzien voor een erkenning. De eerste 35 erkenningen werden ‘automatisch’ toegekend, op basis van ontvankelijke dossiers en zonder weging. Er kan dan moeilijk gesproken worden van ‘kwalitatief voldoende sterke radiostations’ als erkenning bij manier van spreken gratis was bij de schoenblink. Noblesse oblige, maar gratuit blijft gratuit. 

Van de 165 beoordeelde dossiers voor 68 erkenningen waren er 6 gebuisd, soms zelfs flagrant. Er was dus zeker niet dezelfde ‘certitude’ in de tweede ronde van erkenningen als in die van de schoenblink. ‘Procedure!’, zal Gatz zich verdedigen, gelijkheidsbeginsel merkte de Raad van State al op. Voer voor juristen zal het zeker zijn in nog lopende procedures.  

Wissel in bestuur is essentiële wijziging 

De zes pakketten die niet werden toegewezen zijn 9 (Aartselaar), 35 (Bornem en Willebroek), 81 (Herent, Lubbeek en Oud-Heverlee), 92 (Kampenhout en Keerbergen), 106 (Lier en Nijlen), en 121 (Tienen). De betrokken vzw’s: Radio Tele Randstad, Radio Sint-Jan, Radio Uilenspiegel en Radio Touring. In de wandelgangen worden ze ‘die van Bollé’ genoemd, statutair wilden zij na het verwerven van het vierde netwerk nog vier onafhankelijke verenigingen vormen. 

Volgens de besluiten van vrijdag 1 december waren dat ‘essentiële wijzigingen in de aard van de aanvraag of de identiteit of de structuur van de aanvrager’, de minister besloot dat er zo niet meer kon worden geoordeeld. Na de bekendmaking repliceerde de vzw Sint-Jan: “Nochtans was het dezelfde Vlaamse regering en desbetreffende decreten die verplichtten om de bestuurswissel door te voeren”. Zo refereert ook het besluit van vrijdag, “binnen de twee maanden na de datum van het verkrijgen van de erkenning”. 

Straffen en belonen 

Het decreet voorzag een mogelijkheid tot wijziging, niet (alle) gevolgen van wijziging(en). In de gevolgen is geopteerd voor het niet erkennen van de betrokken pakketten. Dat heeft echter grote implicaties voor de andere aanvragers, die wel in orde waren met hun dossier. Zij zitten opnieuw met wachtperioden van (mogelijke) erkenningen en zendvergunningen. Ondertussen moeten hun uitzendingen stoppen op 31 december, dat is immers niet gewijzigd. Is dat een juiste behandeling? 

In feite heeft de minister het goede afgestraft, en de fouten beloond. Velen hadden hier eerder rode kaarten verwacht. De rechtspersonen uit de groep van Stadsradio Vlaanderen hebben gewijzigd, aangepast en opnieuw bijgestuurd, tot het ‘onmogelijk werd om nog te beslissen’. Moest de VRM dit vooraf allemaal goedkeuren? De structuur van nog lopende erkenningen en vergunningen wijzigde daarmee toch ook? Heel wat gedoe voor voor weinig resultaat; had de minister niet beter vooraf gevraagd ‘wat moet gij hebben?’, om een kortere pijn te hebben voor iedereen? 

Het oordeel van Sint-Jan 

De vzw Radio Sint-Jan was kandidaat voor pakket 35, zij wijzigden eveneens hun statuutwijzigingen en dit pakket werd niet toegekend. Dezelfde vzw was ook kandidaat voor pakket 108, evenals Familyradio Hoeilaart, Goeiedag Radio en Radio Tamara. De vzw Radio Sint-Jan staat wel in de beoordeling, ze haalde 73,28%. Familyradio Enjoy FM Hoeilaart werd met een hogere score erkend. In dat ministerieel besluit staat “dat aan elke aanvraag op basis van de werkwijze een score werd toegekend”. In het besluit staat geen vermelding van een terugtrekking van vzw Radio Sint-Jan, was hier voor hen dan geen onmogelijkheid om te oordelen, zoals voor pakket 35? 

Indienen en teniet doen 

De vzw Radio Sint-Jan (Radio Rivierenland) liet al weten dat ze volgend jaar opnieuw een dossier indienen en ondertussen ‘alle middelen gebruiken om de beslissing van de Vlaamse regering teniet te doen’. De vzw Radio Pallieter wil zich eveneens opnieuw kandidaat stellen, zij menen serieuze nadelige gevolgen te hebben gehad door een fout van anderen. Dat ze ontgoocheld zijn verwoorden ze  met ‘Dat België een rechtsstaat is, trekken wij door deze beslissing dan ook sterk in twijfel’. 

Ze kunnen alleszins ook meedingen voor pakket 121 als ze dat willen. De enige kandidaat daarvoor was Antares vzw, Radio Media. Zij haalden pakketten 50 en 96 binnen met dezelfde vzw, en zaten daardoor aan het maximum. Hadden ze meer in ‘Family-verband’ of ‘Trendy’ gedacht dan was het waarschijnlijk toch ‘geketend’ binnen geweest. Dan hebben we het nog niet eens over het terugtrekken vlak voor klaarkomen in een dossier, de coïtus interradio, aan 500 euro per keer. Een dure hobby. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

FM Switch: recente updates via Facebook

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, lokale radio
VRM wil er vaart achter zetten

Lokale radio in de nationale kranten

Het is altijd een beetje meer kerstmis in Noord-Limburg

MENT boordevol plannen voor 2018

Wradio moet Bingo doen vergeten

Lokaal radionieuws in de nationale pers

Sluiten