RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De ene Indie is niet die andere Indie

Muziek en radio zijn vaak (te vaak?) synoniemen van elkaar. Omdat er heel veel genres bestaan, zijn er bijna net zoveel radiostations die zijn opgehangen rond een bepaald format. ‘Indie’ is er daar eentje van. De term duik vaak te pas en steeds vaker te onpas op. Ook radiostations die brede formats van populaire muziek programmeren, draaien ‘Indie’. Maar welke vlag dekt die lading eigenlijk? Wereldmuziek? Alternatieve muziek? Muziek vrij van auteursrechten? Philippe Derluyn verdiepte er zich in.

De ene Indie is niet die andere Indie

In België is ‘alternatief’ niet gelijk aan Indie, en is elk artiest wel ergens gebonden aan een label dat automatisch resulteert bij een Sabam-registratie. Zowat elke artiest ten lande brengt nummers uit via een klein of groter platenlabel. Weinigen doen dit in eigen beheer. Kortom, bij ons bestaat het Indie-genre niet echt. 

Als men het bekijkt vanuit internationaal perspectief, dus buiten onze grenzen, is Indie én het medium dat hen ondersteund – radio dus – zowat het enige kanaal waar dit soort artiesten exposure krijgen. Het is zowel in de Verenigde Staten als elders toegelaten om 24/7 Indie uit te zenden en te streamen zonder auteursrechten te moeten betalen. Waarom? Omdat de artiest nergens geregistreerd staat. 

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada maar net zo goed in Frankrijk, kunnen onbekende artiesten voor de grote massa enkel hun materiaal slijten onder het Indie-label dat enkel dit soort artiesten toelaat. Deze labels bieden een artiest de mogelijkheid om ‘toch iets’ uit te brengen, waardoor ze bekend kunnen worden via optredens. Dit soort Indie-labels is niet verbonden met welke organisatie dan ook en werkt bijgevolg volkomen onafhankelijk. 

Lage landen versus UK en USA

In België en deels in Nederland zijn enkel radiostations operationeel die populaire genres draaien. In het buitenland en met name de USA, kent men nauwelijks nog radiostations met algemeen populaire content. Daar heeft, vooral door de verplichting ervan, elk station zijn eigen (beperkt) format; CHR, Top40, Hot Adult Contemporary, Christian, Pop, Jazz, Country… Eénmaal een licentie gekregen, mogen ze enkel ‘hun’ format laten horen. Meestal is dat heel strak afgelijnd.

Om deze reden is Hip Hop & R&B bij ons vaak populairder dan in het thuisland. Sommige artiesten dienen hun heil te zoeken in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar ze populair worden en op die manier voet aan de grond krijgen in hun thuisland. Ook hier gelden de Verenigde Staten als voorbeeld.

Een breed spectrum

Er is een breed spectrum aan Indie-genres. Ze allemaal vermelden zou een té lange lijst worden. Enkele minder bekende voorbeelden; Americana, Folk, Southern-Rock, Roots, Gospel, Blues, Pop, Power-Pop, Country, Traprock, R&B, Beach, Adult-Contemporary, Easy-Listening, Bluegrass, EDM en Dance.  Allemaal genres die ook voorkomen bij ‘label-artiesten’, maar net zo goed bij onafhankelijke artiesten (Independent Artists). 

Een mooi voorbeeld dichter bij huis vind men in Parijs bij het radiostation Aligre FM 93.1. Er worden enkel alternatieve genres en Indie-artiesten opgenomen in hun zendschema. Van Jazz tot Rock, doch afgelijnd van elkaar. Een all-in pakket in tegenstelling tot de USA waar elk station enkel het eigen genre mag draaien. 

Heynen

Waar? Hier!

Waar kan je Indie-artiesten vinden? Ze worden aangeboden via specifieke kanalen aan broadcasters die hen willen opnemen in hun zendschema om hen een ruggesteun te bieden. 

Florida USA: Musik and Film  
Alabama USA: Stephen’s Indie picks
Indie & label aanbod USA: Airplay Direct   


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx