Zeg luidop ‘Pasen 1964’ en iedere rechtgeaarde radiofan zal je in minder dan een milliseconde antwoorden: ‘De start van Radio Caroline’. Het begin van een schitterende, spannende en avontuurlijke periode in de geschiedenis van de moderne radio. Maar er gebeurde nog veel meer in dat jaar. En daar weet Hans Knot alles over. Zoals over die andere gebeurtenissen: commerciële televisie vanaf zee. Voor Nederland.
Letterlijk tv uit zee
Kijkers zat begin 1964 geen talloze uren voor de televisie, daar waren de ontvangstmogelijkheden te beperkt voor en bovendien was er slechts een klein aanbod. Pas later in het jaar zouden Nederlanders voor de eerste keer kennis maken met commerciële televisie. Dat gebeurde via de uitzendingen van RTV Noordzee, vanaf het REM-eiland dat voor de kust van Noordwijk was opgedoken. Een deels in Ierland gebouwd platform had kreeg er een plek gekregen. De immense stukken wren op zee in elkaar werd gezet.
Eén van de series die dit nieuwe station ging uitzenden, was Dr. Kildare. In februari 1964 was deze televisiearts nog totaal onbekend, toch werd hij reeds onder de aandacht gebracht van de lezers van het familieblad ‘Revue’. In de Verenigde Staten was de reeks al twee jaar te zien. De dokter bleek er enorm populair te zijn. De verhalen waren gebaseerd op de gelijknamige bioscoopfilms die in de jaren veertig enorm populair waren.
‘In het ziekenhuis Paddington was een dokter die zich gereed maakte voor te assisteren bij een bevalling toen de aanstaande moeder zich plotseling oprichtte en zeer resoluut vertelde, dat zij alleen wenste geholpen te worden door Dr. Kildare. Zo populair is de knappe televisiedokter van de Kildare-serie geworden’, zo vernamen de lezers van ‘Revue’.
Niet van echt te onderscheiden
De hoofdrol in de serie werd gespeeld door Dick Camberlain, die bij lange na niet begreep waar de populariteit vandaan kwam. Zijn mond viel dan ook met regelmaat open als hij andermaal op straat werd aangesproken met gerichte gezondheidsvragen. Hij speelde zijn rol zo goed dat kijkers ervan overtuigd waren dat ze te maken hadden met een echte professionele arts.
Dick Chamberlain leerde er mee om te gaan. Hij legde steeds aan zijn, voornamelijk vrouwelijke fans, uit dat hij een acteur was die de doktersrol speelde. Chamberlain werd in Los Angeles geboren en was tot in 1964 zijn land nooit uit geweest. Als Dr. Kildare werd hij een wereldreiziger. In 1964 was de serie immers reeds in tientallen landen te zien. Soms wekelijks, soms maandelijks. Zware onderwerpen werden niet uit de weg en de verhalen hadden een realistisch karakter.
In de VS was hij een echte hype en kwam er dan ook heel wat merchandise op de markt waarin hij en zijn leermeester, dr. Gillespie (gespeeld door Raymond Massey) een belangrijk aandeel hadden. Ook als crooner scoorde Chamberlain niet onaardig. (Zie video onderaan)
VARA neemt over
De serie werd in Amerika uitgezonden door NBC en liep van 28 september 1961 tot 30 augustus 1966. De eerste vier jaar konden kijkers zich één keer in de week vergapen aan de avonturen van de dokter, daarna en dat tot de laatste aflevering, twee keer per week. Telkens in afleveringen van een uur. Ieder verhaal duurde een half uur. De onderwerpen werden meestal over verschillende afleveringen uitgesmeerd, net als dat bij soaps gebeurt.
‘Dr. Kildare’ werd in Nederland, nadat de overheid een einde had gemaakt aan de uitzendingen van RTV Noordzee, enkele maanden later door de VARA voor het eerst uitgezonden.
Hans Knot
Foto bovenaan: credits MGM Television