RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De DJ die zes dagen niet sliep

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Al vele jaren neemt radiohistoricus Hans Knot (vooral) zijn generatiegenoten – de zestig plussers – mee naar lang vervlogen tijden. Daarnaast is het de bedoeling dat die groep de eigen herinneringen meedeelt . Onderwerpen die in een volgende aflevering kunnen opgenomen worden. Heb je een leuke anekdote? Laat het weten via HKnot@home.nl. Vandaag een flashback naar 1968. 

Plaatjes draaien in clubs, clubhuizen, op campings en in discotheken werd steeds populairder, maar voor lang niet allen was een boterham weggelegd. Het ging immers niet alleen om het mixen van de muziek, maar zeker ook om een goede babbel, om het publiek te kunnen entertainen. In Delft wilde in augustus 1968 een deejay in totaal 160 uur non stop platen draaien. Hij dacht daarmee een nieuw record te vestigen. Of deze ultieme poging gereglementeerd was en of een dergelijk record al niet eerder gehaald was, wist niemand.

De deejay had wel gezorgd voor ondersteuning. Zo kreeg hij een ruimte ter beschikking in het gemeentelijk centrum Huis ter Lucht in Delft. Een voormalig café en bruiloftszaaltje, dat was verbouwd voor de jeugd. Uit het weekblad Panorama (nummer 39): ‘Hij bezit een verlichting die het midden houdt tussen zwoel, een lage spanning op het lichtnet en infrarode bestraling ter bestrijding van jicht. Buiten drommen enkele jongelui samen hetgeen begrijpelijk is, omdat ze de vereiste rijksdaalder entree sparen tot het einde van de week als de deejay een dag of zes zonder slaap zal zijn.’

De bewoners van de omliggende panden wisten in eerste instantie niet dat in het gebouw het wereldrecord plaatjes draaien doorging. Dat besef kwam pas na de aandacht in de lokale krant. In de zaal trof de verslaggever slechts een tiental lieden aan, waaronder een masseur. ‘Op het toneel zit de deejay. Zijn overhemd staat aan de hals open. Hij is een 23-jarige verkoper, die achter een zelfgebouwde schakelkast, met drie draai-eenheden vertoeft. In zijn nabijheid liggen twee pakjes sigaretten, vijf pakjes druivensuiker, een half afgeknaagde vitaminepil, een vitamine C buisje, een fles yoghurt, een boterham in een plastic zakje en een fles sinaasappelsap.’ (Foto bovenaan)

Toen de journalist vroeg wat het doel van de recordpoging was gaf de deejay aan dat al zeker tweeduizendmaal te hebben verteld. Hij meldde wel dat er een lange tijd van voorbereiding aan vooraf was gegaan en dat hij vele dagen, na zijn normale werk als verkoper, intensief had getraind om zichzelf te testen. Op die manier had hij al een keer 150 uur zonder slaap gekund. 

Uiteindelijk meldde de deejay dat de entreegelden naar de plaatselijke ziekenomroep zouden gaan. Ook hoopte hij de deuren te kunnen open naar een volwaardig bestaan als deejay. De journalist schreef ook: ‘Hij beschikt over alle menselijke emoties om deze over te brengen op het repertoire. Er heerst, zoals ook bij de ons uit zee bespringende illegale zenders, vrij veel overbodig enthousiasme, want in feite kan men de klanken van een deejay samenvatten in een uitroepje: ‘Oeps!’ 

Na het lezen van dit verhaal uit 1968 werd het me niet duidelijk of het record ook werd gevestigd en/of erkend als een wereldrecord. Een persoonlijke brief is destijds – helaas – niet beantwoord. Maar de man werd later alsnog bekend via de zeezender Radio Noordzee Internationaal en het populaire programma ‘Driemaster’… Dick de Graaf, die helaas te vroeg is overleden.

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx