RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De ‘diefstal’ van de PROS-luisteraars

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De ‘goede oude’ tijd van de vrije radio beginjaren 80 lijkt een beetje te herleven in en rond het Oost-Vlaamse plaatsje Heldergem, de deelgemeente van Haaltert waar eerder lokale en nu internetradio PROS zijn thuishaven heeft. ’Goede oude tijd’ in z’n pejoratieve bekentenis weliswaar. De tijd dat er zoveel vrije zenders waren dat ze elkaar letterlijk uit de lucht haalden met subtiele of grove sabotagedaden. 

Toen PROS vanaf 1 januari 2018 niet langer mocht uitzenden op FM – geen licentie meer gekregen van het toenmalige Kabinet van Media, schakelde het team vlot over naar een bestaan als internetradio. Al moesten ze daar wel wat voor doen. Veel luisteraars van deze volkse radio behoren tot een ouder publiek, en voor hen was en is het niet evident om digitaal te luisteren. Computer, laptop, tablet, smartphone… Het kan allemaal wel, maar het is omslachtig. 

De grote ‘overschakeling’

Dat wordt wel een stuk makkelijker met een echte ‘internetradio-ontvanger’. Al waren die begin 2018 nog vrij onbekend bij de grotere massa en ook niet zomaar verkrijgbaar in de lokale supermarkt. Zeker niet tegen een aanvaardbare prijs. PROS ging daarom in grote getallen zelf ontvangers aankopen om die tegen zeer aanvaardbare prijzen aan de man en vrouw te brengen. De luisteraars werden thuis geholpen door de radio-medewerkers bij het instellen van het nieuwe toestel op PROS. Evident.

Sponsors en de stad sprongen mee in het verhaal. Haaltert schonk 25.000 euro, evenwel niet naar believen te gebruiken. Het budget was voorzien om webontvangers gratis te doneren aan de minst bedeelden. Er werd heel nauw op toegezien of dat correct gebeurde. Er werden net geen zevenhonderd toestellen verdeeld en PROS groeide snel uit tot één van de beter beluisterde webradio’s van het land. 

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Bij alle activiteiten waren er ontvangers te winnen

Alle programma’s met lokale insteek bleven behouden, net als alle externe activiteiten en speciale acties met scholen, rusthuizen en benefietacties. Internet werd enkel het het nieuwe ‘transportmiddel’ voor de uitzendingen. Maar toen gebeurde er iets heel vervelends… Een medewerker verliet PROS en ging voor een andere ‘zender’ werken, die wel op FM uitzendt. De man zag zijn kans schoon om daarbij nogal letterlijk zijn luisteraars mee te nemen…

Zo steel je een luisteraar

De oud-medewerker gaat aanbellen en praat zich met een smoes naar binnen bij de fiere bezitters van een PROS-webradio. “Het toestel moet nagekeken, opnieuw geprogrammeerd, of fijner afgesteld worden”. Waarna de voorkeurtoets gewisseld wordt voor dat andere radiostation waar de man nu programma’s maakt. Wat uiteraard leidde tot heel wat hilariteit, zowel bij de PROS-luisteraars als bij het station zelf.

PROS: “Wat we enorm laag bij de grond vinden. Wij hebben trouwens deze radio’s verkocht aan extra lage prijs of zelfs weggeschonken om deze mensen de kans te geven om terug te kunnen luisteren naar PROS. Iedereen die hiermee te maken kreeg, mag ons contacteren. Veel mensen hebben dat reeds gedaan omdat ze eigenlijk liever naar ons willen luisteren.”

Zoals een wijs man ooit zei: “Alles komt terug”. Zelfs de radiopiratenstreken uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Al zijn die blijkbaar ook geëvolueerd en subtieler geworden. (TB)

° Namen werden in dit artikel weggelaten omdat er niks strafbaar gebeurt en omwille van de privacy van de betrokkenen.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Gemeente Haaltert investeert in PROS…

We brachten het nieuws gisteren al kort in de marge van het PROS-kerstfeest. Mogelijk is Lees verder

Verrassend en definitief: PROS is terug op FM

Unieke tijden leiden blijkbaar ook tot unieke samenwerkingen in radioland: vanaf 1 april is PROS terug te Lees verder

Klavertje 4 op FM voor PROS

‘Het kan verkeren’, zei Bredero. Meestal wordt de lijfspreuk van deze Rotterdamse dichter, toneelschrijver bovengehaald Lees verder

PROS vertoont grensoverschrijdend gedrag

Grenzen, een nogal heikel onderwerp tegenwoordig. De voorbije decennia werden ze versneld afgevoerd, tegenwoordig worden Lees verder

John Alt, uiteindelijk geveld door Corona

Naar aanleiding van het overlijden van Johnny De Cooman, alias John Alt, waarover we berichtten Lees verder

Blad 553: PROS, Club FM, NRJ, Bauer Media

Coronamaatregelen gelden ook voor een radioterras. VRM ziet opnieuw geen graten in netwerkradio NRJ. Derde Lees verder

Blad 550: Bart, Raymond, PROS en Venus (video)

'Bart heeft heel plezant gewerkt met de ritmes', zegt RaymondGeen eetfestijn, maar wel een mobiel Lees verder

Blad 533: Mi Amigo, PROS en SLAM! (video)

Beter dan het origineel: de Mi Amigo Top 50Ruimer dan weleer: het terras van Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
J. D.M.
J. D.M.
1 september 2020 - 13:29 13:29

Het blijft toch spijtig dat PROS als zeer populaire radio zijn licentie niet heeft kun en behouden. Die actie met die gratis ontvangers is maar een druppel op een hete plaats. PROS heeft een goede-frequentie nodig al is het maar om een goede ontvangst te verzekeren in de wagen: vroeger reed mijn vriend PROS mee !

Alex De Groot
Alex De Groot
1 september 2020 - 11:58 11:58

Wat voor een kleinzielige mannekes zitten er toch bij PROS. Het probleem is nochtans simpel op te lossen. Programmeer gewoon beiden radiozenders in het internet radiotoestel en probleem opgelost. Maar nee liever van een mug een olifant maken. Alles is blijkbaar goed om in te belangstelling te staan bij PROS. Van een echte dictatuur gesproken.

Peter schepens
Peter schepens
1 september 2020 - 12:36 12:36
Antwoord aan  Alex De Groot

Sorry, maar blijkbaar heeft steeds dezelfde commentaar die onjuist is. Er moet blijkbaar iets erg gebeurd zijn in het verleden tss jouw en radio PROS. Maar dit was van voor mijn tijd op de radio. Kan ik niets aan veranderen. Ofwel jaloezie? Frustratie? Ik weet het niet, maar wie zich 100% inzet plukt de vruchten blijkbaar. In het bericht dat ik plaatste op FB was geen naam gezet, en informatief naar luisteraars toe. En ja, inderdaad na 8 maand terrorisatie mag het toch eens stoppen hé met die spelletjes. Verder wens ik je het beste en nog veel radio plezier en succes toe.

Alex De Groot
Alex De Groot
2 september 2020 - 11:38 11:38
Antwoord aan  Peter schepens

Ik geef gewoon mijn menig wat ik er over denk en dat geeft niets met jaloezie of frustratie te maken uit het verleden. Als er medewerkers bij jullie weg gaan is dat altijd met een reden en treffen jullie beiden schuld daar aan. De reden dat je zo op mijn bericht reageert is een teken dat ik niet ver naast de waarheid zal zitten. Trouwens als je twee, drie keer meedoet voor een FM Frequentie en je pakt er telkens naast dan zou je moeten weten dat je niet goed bezig bent.

Peter Schepens
Peter Schepens
4 september 2020 - 15:47 15:47
Antwoord aan  Alex De Groot

iedereen heeft recht op een meningsuiting, dat is waar. Maar er bestaat nog altijd iets als beleefdheid ook.
radio maken is vóór velen een hobby. Als je je bij je hobby niet meer goed voelt, stop je er beter mee. Er is ene weg, toch raar dat er dan meerdere terugkeren.
je spreekt hierover licentie???
wij hebben tenminste bewezen dat we met iets te verliezen, wat voor een lokale radio nog steeds heel belangrijk is, ook kunnen overleven en nog steeds groeien. blijkbaar blijf je ons steeds aanvallen, maar waar sta jij met de radio? Kijk liever eens met wat je zelf bezig bent, hoe je dit kan verbeteren en omhoogtrekken voor je op collega radiomakers commentaar geeft.
vriendelijke groeten.

Gino Meerschaut
Gino Meerschaut
6 september 2020 - 18:35 18:35
Antwoord aan  Peter Schepens

Alex, Jij beseft blijkbaar niet wat radio Pros betekend voor zn zovele luisteraars!!
En ja, er gebeuren hier en daar wat ‘foutjes’ maar net dat brengt de radio net wat dichterbij de luisteraar… en chapeau voor wat radio PROS doet en brengt!!!

sandro
sandro
1 september 2020 - 10:14 10:14

Het is enorm schrijnend als je als oud medewerker en nu medewerker van een FM station moet op boxen (Wat tot op heden nog niet lukt) tegen een Internetradio.

Dimitri
Dimitri
1 september 2020 - 12:37 12:37
Antwoord aan  sandro

Ze hebben systematisch overal populaire en gevestigde stations als Pros en Beiaard de toegang tot FM ontzegd zodat meer mensen de weg zouden vinden naar de vrienden van Joe.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx