RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

De dag dat Veronica de tv wakker schudde (video)

De Veronica Omroep Organisatie (VOO) maakte haar tv-debuut op 21 april 1976. Ontstaan uit de zeezender Radio Veronica had men een aspirantenlicentie gekregen. Dit hield in dat er vanaf april 1976 om de drie weken 3,5 uur televisiezendtijd was toegekend tussen 20:30 uur en middernacht. De eerste uitzending vond plaats zestien jaar nadat men voor het eerst officieel van start was gegaan vanaf het zendschip de Borkum Riff.  

Vuurwerk in de lucht

Kosten noch moeite waren gespaard om, in samenwerking met de NOS, een sfeervolle gala-avond uit te zenden. Het programma stak vol nostalgie, informatie en een twintig minuten durende film over de zeezender. Er werd ook een verbinding gelegd met de scheepswerf in Zaandam, waar toen zendschip nummer 2, de Norderney, afgemeerd lag. 

° Tekst gaat verder onder de video’s

Dj’s Rob Out en Lex Harding richtten zich tot de nieuwe kijkers. De George Baker Selection en Earth and Fire, twee groepen groot gemaakt door de zeezenders, traden op vanaf het dek van het voormalige zendschip. Er werd een gigantisch vuurwerk ontstoken, dat onder andere de tekst ‘Veronica aan land’ liet zien. Vanaf 21:00 uur werd verbinding gezocht met Utrecht. 

In het lokale Congrescentrum aldaar traden nationale en internationale artiesten op, zeer vakkundig aangekondigd door Tom Collins. Vader Abraham en Mieke zongen over Veronica op de woelige baren. Twee mooie foto’s van de Norderney op zee, waren afwisselend te zien. Foto’s die enkele weken eerder ter beschikking waren gesteld door de sterfotograaf der zeezenders, de uit Hamburg afkomstige Theo Dencker. 

° Tekst gaat verder onder de video’s

Zieltjes winnen

Uiteraard werd van de gala-avond gebruik gemaakt om nieuwe leden te werven. De PTT had er een extra telefooncentrale voor geïnstalleerd in Utrecht, die bemand werd door veertig bekende Nederlanders. Tijdens de pauze was er een interview met Harry van Doorn, de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Hij die er voor gezorgd had dat de zeezenders bij wet werden verboden. 

Tineke, Lex Harding en Will Luikinga brachten de kijkers op de hoogte van het driewekelijkse ´Veronica Totaal’. Een conceptuitzending met een quiz gepresenteerd door Will Luikinga, een sportitem, een onderwerp over problemen die jongeren bezighielden, het Pop Journaal, een blik in de Top 40 en enkele series waarvan ´Starsky and Hutch´ de absolute topper zou worden. 

Het informatieve deel van de gala-uitzending werd afgesloten met een speciale wens die was ingesproken door wijlen de Amerikaanse ster-dj Wolfman Jack, destijds in Nederland te beluisteren op AFN. In het afsluitende deel van de show traden nog vele ‘typische’ Veronica-artiesten op. Zij die eerder heel vaak via de zeezender te horen geweest waren: Silver Convention, Maggie Mc Neal, Marianne Rosenberg en vele anderen. 

Hans Knot

Een ‘pikante’ promo om lid te worden van Veronica. Gevolgd door Veronica’s Pop Journaal gepresenteerd door Lex Harding. Veronica’s Drive-In-Show en de Top 40.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx