RadioVisie

  • .
    .

De DAB+ -tentakels van de publieke omroep

Nu er langzaam een politieke discussie ontstaat over de invulling van het laatst beschikbare DAB+ frequentie kavel, stijgt de spanning. De belangrijkste vraag is of de VRT zomaar twaalf omroepprogramma’s kan blijven uitzenden. Vandaag is DAB+ nog steeds niet de norm. Indien het parlement de publieke omroep ongestoord zijn gang laat gaan dan beschikt de radioafdeling van de VRT over een aantal jaren niet over vijf maar over maximaal twaalf radio-omroep programma’s.

Dat lijkt voor sommigen toch wat overdreven. Zeker omdat hierdoor een kunstmatige schaarste ontstaat. De huidige twee DAB+ kavels kunnen immers in totaal 24 omroepprogramma’s aan. Indien kavel 5 ook nationaal aanbesteed wordt dan komt dat aantal op liefst 36 omroepprogramma’s. Gevolg; er is geen plaats meer voor een regionale aanbesteding van DAB+ en de niet nationale zenders kunnen dus moeilijk digitaliseren.

Om de discussie op scherp te zetten heeft FamilyRadio een klacht neergelegd bij de VRM tegen de VRT. De nationale omroep mag immers onbeperkt submerken lanceren als die voldoen aan hun strategische doelstelling. Volgens FamilyRadio hebben de non-stop zenders MNM Hits en Klara Continuo geen enkele publieke waarde. In het geval dat de VRM het hiermee eens is dan moet de VRT toestemming vragen aan de overheid om de kanalen te lanceren.   

De kans dat deze klacht aanvaard wordt is niet onbestaande. De publieke waarde van een non-stop zender is immers moeilijk te duiden. Deze kanalen zijn te vergelijken met de zogenaamde ‘lege dozen’ die we kennen uit de lokale radiosector. Ook daar wilde de politiek duidelijk een einde aan maken. De kans dat de discussie over de invulling van het VRT DAB+ kavel zal losbarsten is vrij groot. De belangen op termijn zijn dan ook niet klein.

Medialaan (o.a. Qmusic en Joe) heeft natuurlijk geen zin in twaalf DAB+ programma’s van de VRT. En ook de niet nationale radiosector wil absoluut digitaliseren. Bovendien zal er ook nog een discussie op gang komen over het vijf keer nationaal verspreiden van Radio 2. Dat is een enorme verspilling van ruimte. Indien kavel 5 zou opgedeeld worden in vijf provinciale kavels dan zou er veel meer ruimte nationaal vrij komen.

De vraag is dan ook of een derde nationaal kavel wel de meest zinvolle oplossing is. Frequenties zijn immers een schaars goed en je moet ze zo efficiënt mogelijk inzetten. Die discussie is voor later, eerst zal de VRM oordelen over de klacht. Daarna zijn mediaminister Sven Gatz en Jacqueline Bierhorst aan zet. Het worden wederom spannende maanden voor de radiosector.

° Klik op de brief voor groter formaat


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bas - ON5HB
Bas - ON5HB
25 februari 2018 - 23:16 23:16

DAB is in België een politieke discussie waar de politiek gekleurde VRT steeds de voorkeur krijgt.
Het zal in België op termijn dan ook doodbloeden.

Ik heb al jaren en jaren een aantal DAB ontvangers en mijn afkeer van die dingen neemt met de dag toe.
Zo luister ik graag JoeFM, wel het zit er niet op en de VRT heeft geen enkele zender die zich met Joe kan meten.

Joe gedraagt zich een beetje zoals het vroegere Veronica (zeezender), niks is te dol en ze generen zich nergens voor.
Het is een waar genot DJ’s te horen die zich nergens aan hoeven storen en gewoon goede en vooral gezellige radio maken. Als luisteraar heb je het gevoel erbij te horen en ze hebben strakke schema’s etc verlaten, de DJ kan ineens van plaat wijzigen of langer kletsen met een beller.

Zalige radio maken die gewoon.

victor olsen
victor olsen
22 februari 2018 - 01:25 01:25

De belangen zijn groot.
Degene die nu de centjes binnenhalen zullen ALLES doen om de huidige marktaandelen te handhaven.
Een leugen meer of minder is in dat kader geen probleem.
Met de radioplayer proberen ze zelfs de streaming markt onder controle te krijgen.
Vrije markt das eng.
Dan kan er namelijk iemand anders succes hebben.
En dat wil men ten koste van alles voorkomen.

Kempenaar
Kempenaar
21 februari 2018 - 21:47 21:47

Inderdaad, Marc slaat hier eigenlijk de nagel op de kop. Er is altijd gezegd geweest dat een groot voordeel van DAB(+) tegenover FM de ruimte voor méér spelers zou zijn, maar de praktijk blijkt nu toch eventjes helemaal anders te zijn door slechte indelingen, slecht beleid en dergelijke meer. Bij FM zou je kunnen zeggen dat het (bij perfecte omstandigheden en in een ideale wereld) 69 verschillende zenders zou kunnen onderbrengen (indien allemaal 0,3 MHz van elkaar en perfect ingevuld). Uiteraard liggen theorie en praktijk mijlenver uit elkaar, moeten we rekening houden met zenders uit het buitenland en dergelijke meer. Bij DAB(+) is het inderdaad niet anders. En diegenen die zeggen dat er inderdaad véél meer zenders op DAB+ kunnen hebben daarom geen ongelijk, maar wees dan maar zeker dat het ten koste van bandbreedte (lagere bitrate) zal gaan wat uiteindelijk de geluidskwaliteit weer niet ten goede zal komen.

Klara Continuo en MNM Hits afschaffen zou inderdaad nog niet zo’n slecht idee zijn. De vrijgekomen bandbreedte zou dan best deels ook gebruikt worden om Klara zelf een iets hogere bitrate (minstens 96 kbps) te geven vanwege het muziekgenre en de overige ruimte zelfs aan een commerciële zender te verhuren.

Dimitri
Dimitri
21 februari 2018 - 19:54 19:54

Met ontkoppeling van nieuws & reclame zou de VRT NPO zenders kunnen doorgeven zoals Radio 5 & eventueel Soul & Jazz. De Duitstalige omroepen werken ook zo.

Marc
Marc
21 februari 2018 - 07:59 07:59

Dit wordt een achterbakse discussie. Waarom jullie niet laten overhalen dat er te wenig plaats is op DAB, en dat het de fout van de technologie is?

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx