De DAB+ -tentakels van de publieke omroep FamilyRadio dient klacht in bij VRM tegen de VRT

Leestijd: 3 minuten

Nu er langzaam een politieke discussie ontstaat over de invulling van het laatst beschikbare DAB+ frequentie kavel, stijgt de spanning. De belangrijkste vraag is of de VRT zomaar twaalf omroepprogramma’s kan blijven uitzenden. Vandaag is DAB+ nog steeds niet de norm. Indien het parlement de publieke omroep ongestoord zijn gang laat gaan dan beschikt de radioafdeling van de VRT over een aantal jaren niet over vijf maar over maximaal twaalf radio-omroep programma’s.

Dat lijkt voor sommigen toch wat overdreven. Zeker omdat hierdoor een kunstmatige schaarste ontstaat. De huidige twee DAB+ kavels kunnen immers in totaal 24 omroepprogramma’s aan. Indien kavel 5 ook nationaal aanbesteed wordt dan komt dat aantal op liefst 36 omroepprogramma’s. Gevolg; er is geen plaats meer voor een regionale aanbesteding van DAB+ en de niet nationale zenders kunnen dus moeilijk digitaliseren.


Lees verder onder de advertentie


Om de discussie op scherp te zetten heeft FamilyRadio een klacht neergelegd bij de VRM tegen de VRT. De nationale omroep mag immers onbeperkt submerken lanceren als die voldoen aan hun strategische doelstelling. Volgens FamilyRadio hebben de non-stop zenders MNM Hits en Klara Continuo geen enkele publieke waarde. In het geval dat de VRM het hiermee eens is dan moet de VRT toestemming vragen aan de overheid om de kanalen te lanceren.   

De kans dat deze klacht aanvaard wordt is niet onbestaande. De publieke waarde van een non-stop zender is immers moeilijk te duiden. Deze kanalen zijn te vergelijken met de zogenaamde ‘lege dozen’ die we kennen uit de lokale radiosector. Ook daar wilde de politiek duidelijk een einde aan maken. De kans dat de discussie over de invulling van het VRT DAB+ kavel zal losbarsten is vrij groot. De belangen op termijn zijn dan ook niet klein.

Medialaan (o.a. Qmusic en Joe) heeft natuurlijk geen zin in twaalf DAB+ programma’s van de VRT. En ook de niet nationale radiosector wil absoluut digitaliseren. Bovendien zal er ook nog een discussie op gang komen over het vijf keer nationaal verspreiden van Radio 2. Dat is een enorme verspilling van ruimte. Indien kavel 5 zou opgedeeld worden in vijf provinciale kavels dan zou er veel meer ruimte nationaal vrij komen.

De vraag is dan ook of een derde nationaal kavel wel de meest zinvolle oplossing is. Frequenties zijn immers een schaars goed en je moet ze zo efficiënt mogelijk inzetten. Die discussie is voor later, eerst zal de VRM oordelen over de klacht. Daarna zijn mediaminister Sven Gatz en Jacqueline Bierhorst aan zet. Het worden wederom spannende maanden voor de radiosector.

° Klik op de brief voor groter formaat

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Sterke toename DAB+-in wagenpark (video) Helft van de Britten luistert inmiddels digit... Met recht en reden kan het Verenigd Koninkrijk binnen Europa aangemerkt worden als dé bakermat van digitale radio. Dan toch in lengte der jaren. Het UK is bovendien al wel vaker ee...
Het Avondblad van 20 juli (video) De kijk-editie: hoezen, Nederlanders en een koningskoppe... 21 juli, Nationale Feestdag in België. Alweer een reden om het iets rustiger aan te doen dus. Morgen is er geen weekendeditie van deze rubriek, maandag aanstaande 23 juli zijn we e...
Feiten achter de feiten Een blik achter recente beslissingen Een maand na de beslissing Op 11 juni 2018 sprak de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator Media zich uit over de klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM ...
Het Avondblad van 18 juli (video) TOPradio mag niet, tv-kijker wil niet meer en Felix moch... TOPradio: zendvergunning verplaatsing geweigerd Op 28 mei 2018 ontving de VRM een aanvraag van de nv CFM (TOPradio), tot het bekomen van een zendvergunning voor Sint-Gillis-Waas...
VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet Staat de deur nu open voor ‘familiale ketenr... Rechtstreekse bindingen Zoals u gisteren hier al kon lezen heeft de Vlaamse Regulator voor de Media een klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus a...
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen Twee maanden om nog veel puntjes op de i te zetten Stadsradio Vlaanderen krijgt twee maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschu...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec
TVV Sound

5 gedachten over “De DAB+ -tentakels van de publieke omroep

 • wo 21 feb 2018 om 07:59
  Permalink

  Dit wordt een achterbakse discussie. Waarom jullie niet laten overhalen dat er te wenig plaats is op DAB, en dat het de fout van de technologie is?

  Beantwoorden
 • wo 21 feb 2018 om 19:54
  Permalink

  Met ontkoppeling van nieuws & reclame zou de VRT NPO zenders kunnen doorgeven zoals Radio 5 & eventueel Soul & Jazz. De Duitstalige omroepen werken ook zo.

  Beantwoorden
 • wo 21 feb 2018 om 21:47
  Permalink

  Inderdaad, Marc slaat hier eigenlijk de nagel op de kop. Er is altijd gezegd geweest dat een groot voordeel van DAB(+) tegenover FM de ruimte voor méér spelers zou zijn, maar de praktijk blijkt nu toch eventjes helemaal anders te zijn door slechte indelingen, slecht beleid en dergelijke meer. Bij FM zou je kunnen zeggen dat het (bij perfecte omstandigheden en in een ideale wereld) 69 verschillende zenders zou kunnen onderbrengen (indien allemaal 0,3 MHz van elkaar en perfect ingevuld). Uiteraard liggen theorie en praktijk mijlenver uit elkaar, moeten we rekening houden met zenders uit het buitenland en dergelijke meer. Bij DAB(+) is het inderdaad niet anders. En diegenen die zeggen dat er inderdaad véél meer zenders op DAB+ kunnen hebben daarom geen ongelijk, maar wees dan maar zeker dat het ten koste van bandbreedte (lagere bitrate) zal gaan wat uiteindelijk de geluidskwaliteit weer niet ten goede zal komen.

  Klara Continuo en MNM Hits afschaffen zou inderdaad nog niet zo’n slecht idee zijn. De vrijgekomen bandbreedte zou dan best deels ook gebruikt worden om Klara zelf een iets hogere bitrate (minstens 96 kbps) te geven vanwege het muziekgenre en de overige ruimte zelfs aan een commerciële zender te verhuren.

  Beantwoorden
 • do 22 feb 2018 om 01:25
  Permalink

  De belangen zijn groot.
  Degene die nu de centjes binnenhalen zullen ALLES doen om de huidige marktaandelen te handhaven.
  Een leugen meer of minder is in dat kader geen probleem.
  Met de radioplayer proberen ze zelfs de streaming markt onder controle te krijgen.
  Vrije markt das eng.
  Dan kan er namelijk iemand anders succes hebben.
  En dat wil men ten koste van alles voorkomen.

  Beantwoorden
 • zo 25 feb 2018 om 23:16
  Permalink

  DAB is in België een politieke discussie waar de politiek gekleurde VRT steeds de voorkeur krijgt.
  Het zal in België op termijn dan ook doodbloeden.

  Ik heb al jaren en jaren een aantal DAB ontvangers en mijn afkeer van die dingen neemt met de dag toe.
  Zo luister ik graag JoeFM, wel het zit er niet op en de VRT heeft geen enkele zender die zich met Joe kan meten.

  Joe gedraagt zich een beetje zoals het vroegere Veronica (zeezender), niks is te dol en ze generen zich nergens voor.
  Het is een waar genot DJ’s te horen die zich nergens aan hoeven storen en gewoon goede en vooral gezellige radio maken. Als luisteraar heb je het gevoel erbij te horen en ze hebben strakke schema’s etc verlaten, de DJ kan ineens van plaat wijzigen of langer kletsen met een beller.

  Zalige radio maken die gewoon.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *