RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De Coverack Dossiers – 16 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gisteren kreeg ik iemand op bezoek die mijn Sonos geluidsinstallatie wilde horen en mijn Google Chromebook wilde bekijken. Ik ben erg tevreden over die twee toestellen en dat draag ik graag uit. Tijdens de demonstratie kwam het verwachte zinnetje: “Vroeger was alles simpeler”.

Vroeger was alles niet simpeler. Ja, je had radio, platenspeler en bandrecorder. Maar die bandrecorder had je als volspoor, tweespoor en als viersporenmachine. Mono of stereo. Als je een band kreeg was het weer even uitzoeken hoe en wat. Met de cassetterecorder was het nog erger. Ferro, chrome, ferrochrome of metal cassettes in combinatie met Dolby B, C of S. Je had ook nog DAT-recorders, jingle-machines, 8-track, Sabamobiel, Micropack 35, Minidisk, Playtape, Philips DCC en de Tefifon. En dit is nog maar wat ik me zo vlug kan herinneren. Ja, vroeger was alle simpeler… Gelukkig heb ik Spotify.

Die Tefifon is toch wel een rariteit. Net als een 8-track een oneindige band in een cassette. Niet magnetisch, maar een plastic band. Die ging in één minuut door de machine en had groeven, net als een plaat. Zo werd hij ook afgespeeld, met een naald.

De Sabamobiel van Saba, werkte met grote cassettes en je kon het apparaat monteren in de auto.

Waar ik het wel mee eens ben, is dat alles elkaar sneller opvolgt en men leeft ook sneller. Als ik filmpjes op Youtube bekijk van Amerikanen, ze praten bijna allemaal zo snel dat het nauwelijks te volgen is. Net of men dertig uur op een dag wil leven. Alles is vluchtig en weinig gaat diepgaand. In het verleden heeft bijvoorbeeld zo’n persoon een video gemaakt over hoe geweldig de Sonos play-1 is en vandaag hoe geweldiger de opvolger de Sonos One is.

Ik merk ook dat veel leeftijdsgenoten het niet meer bij kunnen of willen houden, zelfs sommige mensen die jaren jonger zijn dan ik lijken de handdoek in de ring te hebben gegooid wat het gebruik van nieuwe techniek betreft. Ik slurp alle nieuwigheden op en wil het allemaal graag bijhouden. Soms gebruik ik Sonos en soms een analoge radio. Af en toe een Google Chromebook, een Apple iPad of soms een Windows desktop. Wat me het beste uitkomt. Gewoon gebruiken en niet zeuren over het feit dat vroeger alles simpeler was, want dat was het echt niet.

Als je iets wilde betalen moest je met je acceptgiro naar een postkantoor en in de rij gaan staan totdat je aan de beurt was. Nu betaal ik met mijn vingerafdruk op mijn iPad of iPhone. Zo zijn er nog vele andere dingen die nu veel simpeler zijn.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx