fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

De Coverack Dossiers – 9 (video)

Jaren geleden heb ik op de BRT de film ‘Magdalene Sisters’ en daarna de aansluitende documentaire gezien. Nu is er in Brabant ophef over de ‘Zusters van Liefde’. Het herinnerde mij aan iets dat me in de jaren 60 van de vorige eeuw overkomen is.

Begin van dat decennium had ik een kleine zakradio. Ik was de enige in de buurt die zo’n kostbaar bezit had. Ik was er behoorlijk aan verslingerd, net als de meeste jongeren nu aan hun mobieltje. In die tijd zat ik op een katholieke school, die verbonden was aan een kerk en parochie. Daar gaven fraters les. Regelmatig kwamen de pastoor of kapelaan controleren of we wel goed religieus werden onderricht. Elke week was er catechismusles. Wat dit allemaal inhoudt, weet ik op de dag vandaag nog niet precies. Je moest onbegrijpelijke zinnen met onbegrijpelijke woorden uit je hoofd leren en daarna hardop uitspreken. Er werd niks uitgelegd en ik begreep er, net als de anderen, geen snars van.

Dat uurtje catechismus was voor mij een mooie gelegenheid om met het oortje stiekem naar de radio te luisteren. Ik gebruikte het oor dat de kapelaan niet kon zien, maar ik had het stekkertje er niet goed in zitten en het radiootje ging luid spelen. De kapelaan veranderde meteen in een futuristisch monster en werd twee keer zo groot. Zo leek het. Hij gaf me een enorme klap tegen mijn oor (daar waren ze erg goed in) en pakte mijn zakradio af. Maar dat was het oor waar het luidsprekertje zat. Er vloeide bloed. Hij had het zaakje kapot geslagen. 


De kapelaan had echter geen oog voor mijn moeilijkheden, hij begon te schreeuwen over ongelovigen en duivels. Inmiddels begon ik in paniek te raken want ik zat behoorlijk onder het bloed. ‘Wegwezen hier, naar huis, wat dit is geen goede plek voor een kind’, dacht ik en ik vertrok. Thuis vertelde ik het verhaal aan mijn moeder, ze verzorgde me en ik ging achterop de fiets mee naar het werk van mijn vader. Die was goudsmid voor een juwelier in de binnenstad. Ik zag mijn vader rood worden en ik moest nu achterop de Solex mee naar school. Even die speknek (kapelaan) ‘spreken’ zei hij.

Er was nogal wat tijd verstreken en de kapelaan zat inmiddels in de kerk de biecht af te nemen (nog zo’n onzinnig iets). Mijn vader stapte rustig het biechthokje in toen het zijn beurt was. Enkele tellen later vloog een zwart figuur naar buiten die over zijn rok struikelde, zijn pols verstuikte en letterlijk op zijn neus viel. Ik moest lachen, maar schrok van de luide echo in de kerk. Wat mijn vader de kapelaan had toegefluisterd, heb ik nooit geweten, wel dat ik van school gestuurd werd. 

Mijn vader was gespecialiseerd in grote hoeveelheden alcohol. Hij dronk ze zelf. Op een avond kwam hij zigzaggend op zijn fiets langs de pastorie. Hij stopte om na te denken. In de straat waren er wegwerkzaamheden, hij keerde terug om een straatklinker te halen die hij op de pakjesdrager van zijn fiets legde. Hij zou die speknek nog een lesje leren, want je laat je zoon niet ongestraft van school sturen. 

Hij gooide de klinker door de ruiten van de pastorie en in plaats van te maken dat hij wegkwam ging hij staan schreeuwen, ‘of die speknek even naar buiten wil komen?’. Schijnbaar deden de pastoor en de kapelaan net of ze niets gehoord hadden, want er kwam geen reactie. Mijn vader vertrok toen maar naar huis.

Sindsdien heb ik een hekel aan alles wat de kerk vertegenwoordigd. En de kapelaan? Die is inmiddels gaan hemelen en drinkt regelmatig koffie met zijn grote baas en wordt af en toe nagezeten door een duivel met een straatklinker in de hand. Mijn radio had ik terug, mijn oor genas prima. Helaas was dat minder het geval met mij. Ik kwam uit een volksbuurt en aan die kinderen moet je geen tijd verspillen door ze iets te leren.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De zomer is niets, twee en een halve maand geleden was ik bang dat ik
In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker
Oud-radiomaker Rik Joossens is niet meer [caption id="attachment_22466" align="alignright" width="175"] klik om te vergroten[/caption] In
Welke 60-plusser herinnert zich niet de demonstratie van 18 april 1973 in Den Haag, de
Augustus 1979  Mi Amigo wordt drijvend ‘Bedevaartoord’ Op een ogenblik dat nog maar weinig Mi
PROS krijgt twee broers Radio PROS schakelt een versnelling hoger en gaat van start met

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer (20)

Kicken op radio en zo… (3)

Kolder en Klodder – 30 (video)

JLB gaat (een laatste keer) naar zee (29)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 24 (video)

Nostalgische column Hans Knot (28)

Sluiten