RadioVisie

  • .
    .

De Coverack Dossiers (7)

Gisteren herinnerde Google Foto’s me er aan dat het vier jaar geleden is dat ik bij de Tineke Show op bezoek was. Tineke is in Nederland op NPO Radio 5 dagelijks te beluisteren van twaalf tot twee in de middag. Tineke de Nooij, ooit van Radio Veronica. 

Ik las ooit op haar persoonlijke website dat het mogelijk was om op vrijdag bij haar uitzending te aanwezig te zijn. Ik was nog nooit eerder in Hilversum bij een programma te gast geweest, dit leek me wel een mooie gelegenheid. De studio van Radio 5 (en ook Radio 1) is gevestigd in een mooi en ruim gebouw. Ik kon er mijn auto parkeren in de kelder. Na wat omzwervingen wist ik via de lift bij de portier te komen. Die zei me te wachten bij een groepje mensen, we zouden worden opgehaald. 

Een meisje bracht ons naar de studio waar de brede schuifdeuren geopend waren en wij betrokken werden bij de uitzending. Bonnen voor de koffie en een drankje werden niet vergeten. Een kwartiertje voor de aanvang van de uitzending kwam Tineke binnen en gaf iedereen een handje. Wat is dat toch een hartelijke en warme vrouw. Als ik aan Hilversum denk dan zie ik een zootje overbetaalde kapsoneslijers voor me. Maar Tineke niet, die is heel gewoon, echt een leuk mens. 

Wat de studio betreft kan ik kort zijn, de recorders en draaitafels zijn al lang geleden verdwenen. Er zijn wel flink wat beeldschermen, toetsenborden en muizen aanwezig. Het ziet er als een kantoor uit, met dit verschil, iedereen zit op barkrukken of staat gewoon recht. Allemaal heel gezellig, dat wel. En iets om nooit te vergeten (hoop ik).

Maar waar ik het over wilde hebben. Op de foto  zie je Tineke, bovenaan haar de technieker, rechts van hen een oudere man en een jonge vrouw. Niet in beeld is een man die het geluid regelde voor de zaal. Waarom moeten al deze mensen aanwezig zijn bij de uitzending? De oudere man en jonge vrouw heb ik niets zien doen, behalve een beetje op en neer lopen en koffie drinken. Dat kost toch allemaal geld. Is dat nu allemaal nodig? Ik vind dat verspilling van gemeenschapsgeld. Ons belastinggeld. Kunnen Tineke en de geluidsman niet zelf de uitzending maken? Als je zoveel geldverspilling ziet heb je geen zin meer om belasting te betalen.

Neem nu Ome Sjakie (de naam is veranderd), die heeft een piratenzender ergens in Brabant. Hij werkt vanuit huis, de muziek komt van een iPad en Spotify. Hij doet zelf de techniek, maakt de deur open voor bezoek, bedient de telefoon en schenkt koffie in. Het is illegaal, maar het gaat me om het principe. Ik kom graag bij hem. Hij laat niet alleen de muziek horen die ze vertikken te draaien in Hilversum, hij nodigt ook interessante mensen uit voor een interview of een straatmuzikant die live muziek wil komen spelen. Serieuze radio maken noem ik het. Helemaal alleen en het kost haast niets. Slechts enkele uren per dag, want hij is niet de jongste meer. Het klinkt allemaal best acceptabel.

Als ik er op bezoek ga heeft hij me al zien aankomen via zijn webcams. Eenmaal binnengelaten, vergrendelt hij de deur weer met een balk, dat geeft hem meer tijd om te vluchten. Als de ambtenaren en politie komen loopt Ome Sjakie met zijn zender onder zijn arm de tuin in. Hij gaat niet via de achterdeur, want daar staat ook politie (de Nederlandse politie is soms best slim). Nee, via een onopvallend deurtje in de tuinschutting gaat hij naar de buren. Daarna doet hij twee balken voor de vluchtdeur en gaat in het schuurtje van die buren zitten, opent de bierkoelkast en geniet rustig van een ‘Kasteel’ donker en luistert naar Omroep Brabant…

Marten Coverack


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx