fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

De Coverack Dossiers (11)

In de jaren 70 van de vorige eeuw had ik een politiescanner. Met een goede antenne op twaalf  meter hoogte kon de de surveillance-auto’s van de politie in Amsterdam ontvangen. De afstand was honderd kilometer.

Vierhonderd kilometer naar het oosten ligt een berg in de voormalige DDR. Die was bijna honderdmaal hoger dan mijn antenne. De berg ligt in de Harz vlakbij het voormalige ijzeren gordijn en heet Brocken. Hoewel het obstakel zich ver in het oosten achter de betonnen grens bevond, was er toch nog een extra cirkelvormige muur van enkele kilometers omtrek op de berg gebouwd. Het hele zaakje werd bewaakt door DDR militairen. 

Binnen die enclave was er nog een afgescheiden gebied, daar zaten de Russen. Een flink gebouw met een grote koepel op het dak met daarin een hele verzameling antennes. Als ik met mijn scannertje al van op zeventig kilometer afstand een mobilofoon van een auto kon ontvangen, dan kun je je waarschijnlijk wel voorstellen wat de Russen allemaal konden afluisteren. Er stonden toen ook radarinstallaties op de Brocken. Zij veroorzaakten de ‘woodpecker’-geluiden die stoorden op de kortegolf. Over-de-horizon-radar werd het verschijnsel genoemd.

Na de val van de muur bleven de installaties gewoon in gebruik. Op een dag trokken de omwonenden massaal naar de berg. Ze wilden de Brocken terug want het was oorspronkelijk een toeristische plek. Je kon er met een treintje naar boven en er was een herberg. Pas jaren later werd het gebied ontruimd en konden de toeristen weer van het uitzicht genieten.

Ook werd de toeristische spoorlijn helemaal hersteld en weer in gebruik genomen. Het gebouw staat er nog steeds en er werd een kleine tentoonstelling gehouden over de DDR-tijden. Zopas is alles opnieuw ingericht en wordt er dit keer een grote tentoonstelling gehouden over de afluisterpraktijken van de Russen.

Wat je afluistert moet ook geregistreerd worden. Via, via werden er honderden Uher Reports 4000 gekocht. Dat toestel was compact, oerdegelijk en kon ingesteld worden op een hele langzame bandsnelheid. Zo kon er veel geregistreerd worden en hoefde men niet zo vaak een tape te wisselen.

Brocken is geen gewone berg. Het is er bijna altijd koud, en er staat vaak een ontzettend harde wind. Je moet geluk hebben als je met het treintje boven bent aangekomen om ook daadwerkelijk van het uitzicht te kunnen genieten Omdat het terrein zowat dertig jaar geïsoleerd was, hebben zeldzame planten het overleefd en is er midden op de top een afgeschermde tuin. Overigens, het ijzeren gordijn was een strook van ongeveer vijf kilometer breed die nu de ‘Groene band’ genoemd wordt. 

Heel merkwaardige is dat het grotere wild nu nog steeds zijn oude loop heeft. Alsof het ijzeren gordijn nog bestaat. Vlak voor de plek waar het stond, buigt het af alsof er nog steeds een onzichtbare barrière is. ‘Gewoontedieren’, de omschrijving is hier meer dan op zijn plaats, denk ik.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het Britse technologiebedrijf Frontier Smart Technologies, een van de grootste producenten van chips en elektronica
Evenementenradio VROB is klaar voor de zomertourneeAlexa van Amazon is dan toch (nog) niet zo
Is er sinds de invoering van de zomertijd wat veranderd aan de lengte van de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Mogelijk komt er een verbod voor voetgangers en fietsers om een mp3-speler te beluisteren in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden,
Nieuwe ontwikkelingen in de digitale ether uit Duitsland, Italië, Griekenland, Frankrijk en Zwitserland RadioVisie brengt

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer (22)
Kicken op radio en zo (5)
Kolder en Klodder – 32 (video)
De Playa Papers – 2
Het vinylmoment van Manneke Pop – 26 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 30 (video)
Sluiten