RadioVisie

  • .
    .

De Coverack Dossiers (11)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de jaren 70 van de vorige eeuw had ik een politiescanner. Met een goede antenne op twaalf  meter hoogte kon de de surveillance-auto’s van de politie in Amsterdam ontvangen. De afstand was honderd kilometer.

Vierhonderd kilometer naar het oosten ligt een berg in de voormalige DDR. Die was bijna honderdmaal hoger dan mijn antenne. De berg ligt in de Harz vlakbij het voormalige ijzeren gordijn en heet Brocken. Hoewel het obstakel zich ver in het oosten achter de betonnen grens bevond, was er toch nog een extra cirkelvormige muur van enkele kilometers omtrek op de berg gebouwd. Het hele zaakje werd bewaakt door DDR militairen. 

Binnen die enclave was er nog een afgescheiden gebied, daar zaten de Russen. Een flink gebouw met een grote koepel op het dak met daarin een hele verzameling antennes. Als ik met mijn scannertje al van op zeventig kilometer afstand een mobilofoon van een auto kon ontvangen, dan kun je je waarschijnlijk wel voorstellen wat de Russen allemaal konden afluisteren. Er stonden toen ook radarinstallaties op de Brocken. Zij veroorzaakten de ‘woodpecker’-geluiden die stoorden op de kortegolf. Over-de-horizon-radar werd het verschijnsel genoemd.

Na de val van de muur bleven de installaties gewoon in gebruik. Op een dag trokken de omwonenden massaal naar de berg. Ze wilden de Brocken terug want het was oorspronkelijk een toeristische plek. Je kon er met een treintje naar boven en er was een herberg. Pas jaren later werd het gebied ontruimd en konden de toeristen weer van het uitzicht genieten.

Ook werd de toeristische spoorlijn helemaal hersteld en weer in gebruik genomen. Het gebouw staat er nog steeds en er werd een kleine tentoonstelling gehouden over de DDR-tijden. Zopas is alles opnieuw ingericht en wordt er dit keer een grote tentoonstelling gehouden over de afluisterpraktijken van de Russen.

Wat je afluistert moet ook geregistreerd worden. Via, via werden er honderden Uher Reports 4000 gekocht. Dat toestel was compact, oerdegelijk en kon ingesteld worden op een hele langzame bandsnelheid. Zo kon er veel geregistreerd worden en hoefde men niet zo vaak een tape te wisselen.

Brocken is geen gewone berg. Het is er bijna altijd koud, en er staat vaak een ontzettend harde wind. Je moet geluk hebben als je met het treintje boven bent aangekomen om ook daadwerkelijk van het uitzicht te kunnen genieten Omdat het terrein zowat dertig jaar geïsoleerd was, hebben zeldzame planten het overleefd en is er midden op de top een afgeschermde tuin. Overigens, het ijzeren gordijn was een strook van ongeveer vijf kilometer breed die nu de ‘Groene band’ genoemd wordt. 

Heel merkwaardige is dat het grotere wild nu nog steeds zijn oude loop heeft. Alsof het ijzeren gordijn nog bestaat. Vlak voor de plek waar het stond, buigt het af alsof er nog steeds een onzichtbare barrière is. ‘Gewoontedieren’, de omschrijving is hier meer dan op zijn plaats, denk ik.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Coverack dossiers – 18 (video)

In 2005 liep er een jonge pastoor te snotteren op een plein. Hij had verdriet, Lees verder

De Coverack Dossiers (17)

Ook al genieten Thierry Missiaen en Patrick Kicken van een welverdiende vakantie, dat betekent niet Lees verder

De Coverack Dossiers – 16 (video)

Gisteren kreeg ik iemand op bezoek die mijn Sonos geluidsinstallatie wilde horen en mijn Google Lees verder

De Coverack Dossiers (15)

Op sommige momenten kan muziek een therapie zijn als je eenzaam bent en in de Lees verder

De Coverack Dossiers (14)

In het verre verleden was je aangewezen op de dorpsomroeper als je op de hoogte Lees verder

De Coverack Dossiers (13)

Dit had een heel giftig stukje moeten worden over de Nederlandse omroep omdat ik het Lees verder

De Coverack Dossiers – 12 (video)

Het was rond 1995 dat ik een Dolby surround systeem kocht. Je hoorde dan een Lees verder

De Coverack Dossiers (10)

Elke week stof ik zorgvuldig mijn radioverzameling af. Ik ben eraan gehecht want ik heb Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx