RadioVisie

  • .
    .

De Coverack Dossiers – 12 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het was rond 1995 dat ik een Dolby surround systeem kocht. Je hoorde dan een kamervullend geluid als je naar een film op televisie zat te kijken, net als in de bioscoop. Een vierkanaals tuner/versterker, een middenluidspreker en twee achterluidsprekers zaten in het setje. Je bestaande stereo luidsprekers kon je blijven gebruiken. Jaren later heb ik het setje weer weggedaan.

Ik vond de effecten te veel afleiden. Een goede film heeft dat niet nodig en degene die het wel nodig hebben zijn meestal niet mijn smaak. Momenteel zit er aan mijn digitale tv-decoder een NAD-versterker aangesloten met twee Monitor Audio luidsprekers om te genieten van mooi geluid in stereo. De digitale radio en de analoge tuner zijn overbodig. Het bevalt goed want het gedigitaliseerde geluid komt zo uit de studio.

Laatst las ik iets over een Denon dertien kanaals Dolby Atmos versterker. Je kunt er vijftien luidsprekers en twee subwoofers op aansluiten. Is dat nu niet wat overdreven? Een mens heeft twee oren. Daarmee kun je links en rechts horen. In je ene oor komt het geluid iets eerder dan het andere. Je hersenen processen het geluid en vertellen je de richting.

Hoe weet je nu of het geluid pal van voren, achteren, boven of onder komt? Hoe gaat dat met twee oren? Geluid van achter klinkt iets anders dan van voren. Dat heeft te maken met de vorm van je oorschelpen. Je hersenen zetten het geluid om en zeggen je waar het vandaan komt.

Stel, je maakt een perfect kunsthoofd met goede microfoons in de oren. Je neemt het geluid op van een muziekinstrument pal van voren en daarna pal van achteren. Je speelt het nadien af via twee stereoluidsprekers van voren. Zullen je hersenen ook het geluid dat van achteren is opgenomen en van voren wordt afgespeeld je ook zeggen dat het geluid van achter komt?

Volgens mij wel. Met uitgedokterde algoritmes en actieve luidsprekers lijkt me dat helemaal niet onmogelijk. En als dergelijke surround op de markt zou komen, ben ik helemaal niet verbaasd als het van Bose zou zijn. Want als er één merk is dat ver vooruit is met ruimtelijke weergave zijn zij het wel. Luister maar eens naar hun luidsprekers waarvan de tweeters naar opzij zijn gericht, de Bose 201 en 301. Hifi liefhebbers halen vaak hun neus op voor Bose, maar dat vind ik onterecht.

Ik denk dat als het geluid goed geprocessed is, je geen vijftien luidsprekers nodig hebt in je huiskamer. Ook nu al hoor ik soms geluid van ‘ergens in de kamer’. Nee, het spookt niet in huize Coverack, het is de BBC die volgens mij experimenteert met 3D-geluid. Eigenlijk bestaat iets dergelijks al langer in een heel eenvoudige vorm, spatial stereo noemde Philips dit al 25 jaar geleden. Het zat in de ghettoblasters en het verbreedde het stereobeeld van de radio.

Maar ik kan ook heel goed genieten van een mono transistorradio in de tuin want het gaat tenslotte toch allemaal alleen om de muziek. Geluid, het zit allemaal tussen je oren…


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx