RadioVisie

  • .
    .

De Coverack dossiers – 18 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 2005 liep er een jonge pastoor te snotteren op een plein. Hij had verdriet, zijn baas was ernstig ziek en lag op sterven. In zijn ene hand een microfoon en in de andere een Sony minidisc-recorder. Het was pastoor Roderick Vonhögen op het Sint Pietersplein in Rome, het Vaticaan. Pastoor Roderick maakte een serie podcasts in de Italiaanse hoofdstad, de paus was ziek en hij deed verslag van al wat rondom hem gebeurde. 

Nu weet iedereen die regelmatig mijn columns leest dat ik niet dol ben op de katholieke kerk, maar die serie podcasts maakte wel indruk op mij. Zijn vertellingen waren zo boeiend dat je bijna kon zien wat er allemaal gebeurde. Een soort bijna-live-radio. Adam Curry gaat door als de podfather van de podcasts en onder andere Roderick maakte de podcasts populair in Nederland.

Hij wordt ook wel eens mediapriester genoemd. Later ging Roderick internationaal, sprak Engels met een Amerikaans accent en werd professioneel. Hij ging ook vloggen en toen was mijn belangstelling over. Die oude podcasts zijn nu helaas onvindbaar op het internet. Ik had ze moeten bewaren.

Fr. Roderick watches The Last Jedi Trailer

My reaction to the trailer for Star Wars: The Last Jedi!>>>Mijn reactie op de trailer voor Star Wars: The Last Jedi!

Posted by Fr. Roderick Vonhögen on Tuesday, October 10, 2017

Ik ben een groot liefhebber van podcasts, vooral de radiodocumentaires die door de VPRO beschikbaar worden gesteld. Omdat er nu apps zijn waarmee je podcasts kan maken met je telefoon of tablet is de drempel heel laag geworden om het zelf te doen. Je zet er een titel en een foto in.

Anchor doet de rest en zorgt dat de podcast bij Tunes, Spotify en andere plekken terecht komen waar die dingen worden gehost. Dat is ook wel te merken, er zijn massa’s mensen die podcasts maken. Helaas ook van zij die zichzelf heel graag horen praten en dat ook lang en monotoon doen en verder eigenlijk niets te zeggen hebben.

Maar er is heel wat moois te vinden en je kunt het luisteren wanneer je wilt. Momenteel is er alleen in de nacht diepgaande radio, maar dan slapen normale mensen. En als er die interessante programma’s als podcast beschikbaar komen is dat heel fijn. Er zijn ook afleveringen die niet op de radio zijn geweest omdat die te lang zijn of omdat er gewoon geen radio-tijd in wordt gestoken. 

Bijvoorbeeld de podcast over Ewald Marggraff, de miljonair die dood achter de deur van zijn afgebrande landhuis lag in Vught. Zes afleveringen van ongeveer veertig minuten, die je hier nog kunt beluisteren. Simon Heijmans en Marion Oskamp, de makers, gaan de fout in en de NTR moet met de billen bloot omdat er onwaarheden worden verteld. Dat is ook een teken dat er naar podcasts wordt geluisterd en een volwaardig medium is geworden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx