RadioVisie

  • .
    .

De Coverack Dossiers (17)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook al genieten Thierry Missiaen en Patrick Kicken van een welverdiende vakantie, dat betekent niet dat je de dinsdagse column moet missen. Terug van een tijdje weggeweest Marten Coverack.

Tempo doeloe, tempo doeloe

Een jaar of vijf geleden liep ik bij ons in het dorp een Expert winkel binnen. Een beetje ouderwetse zaak want de verkoper vroeg of hij me kon helpen. ‘Ik wilde graag een DAB-radio hebben’, zei ik. Hij keek me wezenloos aan. 

“Hebben jullie radio’s? Je weet toch wel, die dingen waar muziek uitkomt die ontvangen wordt via een antenne, door de lucht en als je er batterijen in doet kun je hem zonder stekker gebruiken. Heb je de reclame op televisie niet gezien? Ze zeggen er zelfs bij dat het gratis is, want de jeugd schijnt nog niet te weten wat radio is. Echt iets Nederlands, er bij zeggen dat het gratis is. Nee, geen mobieltje”. 

Ik bracht de verkoper in verlegenheid. Er werden in de winkel geen radiotoestellen verkocht. Nu, in juli 2019, overigens nog niet. Ze hebben er wel groter dan groot televisietoestellen. “Tempo doeloe, tempo doeloe”, zegt mijn Indische buurvrouw heel vaak. Daarmee bedoelt ze die geheimzinnige plek waar je herinneringen leven in een geromantiseerd verleden, een niet meer bestaande tijd. En ik voel me dan heel oud op mijn 64ste, terwijl ik dat zelf normaal niet eens merk, het gaat zo geleidelijk.

Maar er is hoop. Op een niet bestaande plek in het heden worden massa’s radio’s aangeboden; het internet. Ondernemers met te veel geld kopen het recht om op radiotoestellen het logo van bekende fabrikanten te mogen zetten. Je kunt kiezen uit een nieuw ontwerp of gewoon een bestaand waar de merksticker op wordt geplakt. Voor een paar luttele euro’s kun je dan een ontvanger kopen die je voor het twintigvoudige kan verkopen. Philips, Akai, Nordmende, Dual en Grundig zijn een paar voorbeelden. In China doen ze het graag en goedkoop.

Als verzamelaar heb ik die ontvangers ook. Ik heb hier al twee kapotte Philips radiootjes staan. Ze hebben maar enkele uren gespeeld. De oude meneer Philips draait zich om in zijn graf als hij het zou weten dat zijn naam zo vernaggelt wordt. Er zit niet eens een Nederlandse handleiding bij. Voor een radio is die niet echt nodig , maar het gaat om het principe.

Ik vind het altijd vervelend om merknamen te noemen, de mensen zouden nog denken dat je er geld voor krijgt. Maar ik ben heel gecharmeerd van Sangean en Sony. Of je nu een radio wilt om te gebruiken of een nostalgisch ding om neer te zetten, momenteel staat internet er vol mee.

Vreemde algoritmes bepalen bij Amazon.de dat een bepaald artikel ineens een paar dagen afgeprijsd is met 30%, 40%, 50% of zelfs meer procenten. Dan sla ik toe en ben ik weer goedkoop een exemplaar rijker. Ik ben tenslotte een echte Nederlander, ook al sympathiseer ik met de Vlamingen.

Over Vlamingen gesproken, ik lees momenteel een boek van Ng Sauw Tjhoi die ‘Radio for Life’ geschreven heeft. De ondertitel is ‘Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio’. Na het bestuderen van de radiogeschiedenis in Nederland vond ik het heel leerzaam over de radiogeschiedenis in België te lezen. Toch wel heel anders dan die bij ons.

Radio maakt een opleving. Maar helaas woon ik in een verkeerd land om er goed van te kunnen genieten. Ik had in Duitsland moeten wonen, daar wordt nog old skool radio gemaakt. Mdr radio Sachsen Anhalt, HR 1, Bayerischer Rundfunk en natuurlijk niet te vergeten WDR4 radio met ‘Musik zum Träumen’, waar ik elke avond mee in slaap val.

Momenteel zijn de weersomstandigheden zodanig dat ik buiten de Belgische radio kan ontvangen, zowel op FM en DAB+. Maar helaas is het te warm om buiten te zitten. Binnen bij de airco is het beter.  Het is toch altijd wat. Ik luister naar Radio Tour de France, ik hoef de televisiebeelden niet. Ik heb alle kastelen en ruïnes van Frankrijk al gezien.

Ook de mensen die er op gebrand zijn om op televisie te komen, ze vergeten naar de renners te kijken. En eigenlijk, al die hijgende en kwijlende renners zie ik niet als ik naar de radio luister. Ik laat mijn fantasie wel de vrije loop.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx