RadioVisie

  • .
    .

De Coverack Dossiers (14)

In het verre verleden was je aangewezen op de dorpsomroeper als je op de hoogte wilde blijven van belangrijke zaken. Omroepers zijn zeker tot de helft van de vorige eeuw actief geweest. Of er werden affiches opgeplakt, maar dat had een nadeel, je moest kunnen lezen. Later kwamen de kranten. Die gaven niet alleen informatie maar ook entertainment, korte verhalen en puzzels. De bioscoop ontstond en zorgde eveneens voor amusement. En ongeveer honderd jaar geleden werden de eerste radio-omroepen opgericht. 

In Nederland noemen ze het zuilen. Katholieken, Protestanten, Gereformeerden, Vrijzinnigen en noem maar op. Het zijn stichtingen met machtige politieke vrienden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw gingen die clubjes ook televisie maken. Zelfs heden ten dage willen ze nog graag concurreren met elkaar; wie de stomste, extreemste en belachelijkste programma’s maakt.

Af en toe is er iets wat leuk of interessant is. Jongeren haken massaal af van televisie en zelfs de radio is niet meer zo bij ze in trek. Netflix en Spotify zijn er voor in in de plaats gekomen. Op de werkvloer is de radio nog populair, een bouwvakker kan niet werken zonder een radio die loeihard speelt. Ouderen hebben soms de hele dag televisie aan staan.

In het begin van deze eeuw is er veel veranderd. De computer kreeg een permanente internetaansluiting, je hoefde niet meer in te bellen. Dat is ideaal om naar internetradio te luisteren. Later kwam er ook de mogelijkheid om televisie te kijken op de computer. En toen was er opeens de iPad. Je kon het nieuws lezen in je luie stoel, muziek luisteren via de koptelefoon of bluetooth luidspreker.

De tablet is mobieler dan een laptop. Maar het belangrijkste voor de meesten is toch het mobieltje geworden. Voor de meeste jongeren is het heel hun leven. Je rijdt ze bijna van hun sokken als ze op de fiets naar hun mobieltje staren en geen oog hebben voor het verkeer?

Sonos was de eerste met een huis vol muziek, kleine actieve luidsprekers die je kunt schakelen in stereo-paren of groepen elders in huis. Je kunt ze bedienen met een tablet of telefoon. Je kunt in elke kamer dezelfde muziek laten klinken of je huisgenoten kunnen op hun kamer zelf de muziek kiezen en bedienen met hun telefoon. Sonos sluit je aan op je wireless netwerk.

Chromebooks, kleine computers die niet op Windows werken, voornamelijk bedoeld voor het onderwijs beginnen nu ook in de huiskamer hun weg te vinden. Ze worden gebruikt als fotodisplay voor vakantiefoto’s en voor het afspelen van muziek op de stereo. Sommigen hebben een aanraakgevoelig ips-scherm. Ze zijn ontworpen door Google en kosten stukken minder dan een Windows laptop. Voor schrijvers zijn Chromebooks ook ideaal.

Er zijn apparaatjes zo groot als een disk van tien centimeter doorsnee en één centimeter dik. Ze heten Chromecast Audio en je kunt ze koppelen aan je hifi installatie. Het zijn internetradio’s die je aansluit op je wireless netwerk en je muziekinstallatie veranderen in een internetradio. De geluidskwaliteit van internetradio varieert iets van beter dan AM radio tot FM kwaliteit.

Heynen

Dit is vandaag, wat zou morgen brengen?


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx