Gisterenmorgen vergaderde de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, op de agenda stond onder meer een gedachtewisseling met Minister Gatz over de beoordelingsprocedure voor de erkenning van netwerkradio’s. De minister waarschuwde vooraf dat alle vragen over algemeenheid van de procedure moesten gaan, geenszins over individuele dossiers. Hij verwees naar een ‘grijze zone’, van de aangekondigde procedures voor de Raad van State is er al één verzoekschrift betekend.
De procedure
Projectleider Yannick Bos gaf een overzicht van de procedure voor netwerkradio’s. Hij legde nog eens uit hoe tot de mathematische aanpak was gekomen en stelde dat de gegevens voor beauty contest door de aanvrager zelf waren aangebracht en dat ze later door VRM zullen worden opgevolgd. Er is beoordeeld naar de toekomst, niet naar de actualiteit, met als basis de aanvraag via KIOSK.
Er waren 2 beoordelaars per aanvraag: eerst apart, dan samen om tot een consensus te komen. Een derde, soms meer, persoon controleerde of alles op één lijn zat, zonder extra inhoudelijke controle geweest. Tenslotte werd extra gecontroleerd of de aspecten van aanvragers met meerdere dossiers op de juiste manier waren bekeken. Uiteindelijk was er een vaststelling voor definitieve score.
De vragen
Karin Brouwers (CD&V) bracht vragen over i.v.m. de concrete invulling van de beoordelaars. Waren er ambtenaren uit andere ministeries betrokken, of ingenieurs van het frequentieplan? Zij is bezorgd over de vele procedures voor de Raad van State, omdat misschien toch een zaak alles stil kan leggen hoopt zij op een snelle afhandeling.
Katia Segers (sp-a) benadrukte dat de reality-check achterwege is gebleven, volgens haar de pijn van de resultaten. Ze wees op de tijdsdruk voor vergunningen tegen 1 januari en de vele rechtszaken. Manuela Van Werde (NV-A) vroeg in detail of in de media-ervaring van één dossier het financieel verleden had meegespeeld, en of aangekondigde samenwerking effectief werd gecontroleerd.
Voorzitter Bart Caron (Groen) noemde een mogelijke gebrekkige regelgeving, verschillen tussen de uitvoeringsbesluiten en de beoordelingsvragen voor de criteria. Hij stelde dat het streven naar objectiviteit en de mathematische benadering meer kwaad dan goed was voor de zaak. De realiteitstoets, een optie die in het decreet staat, ontbreekt voor hem wel degelijk, in andere cultuurdecreten gebeurt dat wel. Volgens hem had een hearing van de kandidaat kunnen helpen, hij vroeg ook of er experts waren voor het financiële en technische aspect. Caron betreurde dat sommige aanvragers maar op één pakket hebben ingediend, terwijl ze met meerdere aanvragen het soms in een ander pakket op één been hadden gehaald (mits betaling van de kosten).
De antwoorden
Yannick Bos antwoordde dat het team bestond uit mensen die ervaring hadden in subsidies of businessplannen, dat er input was van ingenieurs en dat bij de kandidaten gezocht was naar belang bij deze ronde. Er was input van ingenieurs, die is mee verwerkt. Het waren tenslotte niet volledig dezelfde beoordelaars voor eenzelfde pakket, dat was net om spanning te creëren.
Minister Gatz herhaalde dat hij achter de procedure staat, verwees naar recht en aard van procedures en denkt dat de Raad van State een minutieuze beoordeling zal doen van de procedure en niet zozeer van de dossiers. Hij meent dat in procedures de detailvragen over kleine verschillen zullen ‘geneutraliseerd’ worden tegen het geheel van de weging. De beoordelingen voor de erkenningen waren volgens hem niet over het bestaan van een radio, doch over de toekomst van de toegewezen frequenties.
Waalse collega en vergunningen
Gatz meldde tenslotte dat hij binnenkort zijn Waalse ambtsgenoot ziet en hoopt met hem de finale stap te zetten. Voor de tijdsdruk op de vergunningen maakte hij bekend dat er in 2018 een periode is om die te kunnen verkrijgen. VRM zou rekening houden met wie reeds uitzendt, en opnieuw wordt erkend.
(Onder voorbehoud van het komende officiële verslag van de vergadering)