RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Luisterrapport: de come back van de Zwart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Tineke de Nooij en haar reeds lang vooraf geplande reis naar Zuid-Afrika, kwam als vervanger een voormalige ‘unieke’ piraat aangespoord. Ooit dobberend op het zendschip de MV Mi Amigo klom deze spraakwaterval, eenmaal aan land, naar het hoogst bereikbare in de mediawereld. Hij vond daarnaast ook nog de tijd om 24 Trains TV op te richten. Kortom: terug van weggeweest: treinliefhebber en radioman in hart en nieren Erik de Zwart.

Steile verwachtingen

Zaterdag 4 december – 12:00 uur: nog vooraleer de eerdere baas van Radio 538 ook maar één woord had gesproken, legden commentaren in de landelijke pers de lat zeer hoog. Logisch gezien zijn lange ervaring en het enorme aanzien die de voorzitter van de ‘Stichting Top 40’ geniet. Dus eerste opdracht: een warme band met familietrekjes scheppen.

Strooien met complimenten richting ‘radiomoeder’ Tineke, figuurlijke vrouwelijke boegbeeld van de zeezender Veronica. Een ‘radiovader’ was er ook. Ondernemer Lex Harding, die Erik, naast het wekelijks aftellen van de best verkopende hits in Nederland, ook nauw bij de dagelijkse gang in commercieel medialand betrok. Zo werd hij werd perfect klaargestoomd voor het leiderschap bij hét toenmalige jongerenstation bij uitstek, Radio 538. 

Even bijpraten

‘Welcome Back’ van John Sebastian uit 1976 opende een gezellig onderonsje met Tineke die maar al te graag de tijd nam om enkele impressies vanuit Kaapstad te delen. De anekdotes, de woorden van lof en de waardering voor elkaars carrières borrelden spontaan naar boven. Zelfs het daaropvolgende weerpraatje met Piet Paulusma werd een pretentieloze babbel tijdens het aperitief, vlak voor het nuttigen van het middagmaal. 

Vergelijkbaar met de spontane interactie – van lang geleden – tussen Tom Mulder en Jan Pelleboer op de TROS donderdagmiddagen op Hilversum 3, tijdens het populaire spelletje ’50 pop of een Envelop’. De muzieksamensteller begroette de Zwart met het zeer bejubelde ‘Maneater’ van Daryl Hall en John Oates. 

De rubrieken ‘3 in 1’ en de ‘blijmakers’ met de verzoeken vroegen wel om enige aanpassing. Kennis maken dus met de werkwijze en ook met de favoriete muziek van de doorsnee fan. Zo werd een zekere Rob maar al te blij van Fleetwood Mac’s ‘Songbird’, één van de hoogtepunten uit het album ‘Rumours’. Een mooie afsluiter voor het eerste uur.

Net zoals Michael Ball 

Het vervolg stond grotendeels in het teken van zanger Jaap Reesema die langskwam om zijn jongste werk te promoten. Buiten een prima akoestische vertolking van ‘Alles Komt Goed’, viel ook het nieuws te rapen dat zijn samenwerking met de voormalige nummer één dj van de wereld Armin van Buuren, niet als inzending voor het Eurovisie Songfestival – in het Italiaanse Turijn – werd weerhouden. Of hij zich hierdoor teleurgesteld voelde? 

Niet echt want de plannen om het nummer alsnog te releasen, waren reeds in een vergevorderd stadium. Dan maar snel iets de mouw geschud over Sinterklaas met ‘Kinderen voor Kinderen’ om aangenaam verrast op te merken dat deze ‘TinekeShow’ reeds het eindstation had bereikt. Resultaat: iedereen blij zodat via de eindtune ‘Expecting To Fly’ van Buffalo Springfield met plezier naar de volgende afspraak wordt uitgekeken. Komende zaterdag om 12:00 uur, NPO Radio 5. 

° Beluister hier de eerste TinekeShow met Erik de Zwart


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx