RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

De bewogen start van Laser 558 (audio)

Het succes van de Britse zeezenders tussen 1964 en 1968 bleef ook aan de andere kant van de grote plas niet ongemerkt. Amerikaanse ondernemers zagen snel brood in gelijkaardige ondernemingen en financierden het succesvolle Radio London en het geflopte dubbelproject Swinging Radio en Britain Radio. De invoering van de ‘Marine Offences Act’ op 15 augustus 1967 trok een streep door de rekening van potentiële investeerders. BBC Radio 1 en het toen nog altijd geliefde Radio Luxemburg zagen hierdoor hun populariteit stijgen. Maar niet iedereen legde zich echter bij deze stand van zaken neer.

Caroline wel of niet

Paul Rusling en John Kenning alias John Ashley, die het getreuzel over een mogelijke terugkeer van Radio Caroline na de ondergang van de MV Mi Amigo in het voorjaar van 1980 meer dan beu waren, zochten dan maar zelf naar een geschikt schip. De keuze viel op de MV John Mitchell, voor anker in de Londense haven.

Met de hulp van Roy Lindau van het bedrijf Music Media International, de technische ondersteuning van Bernard Goldman van zendermaatschappij CSI en de aanwerving van Martin Cooper van Trascom, rijpten de plannen voor de lancering – op 1 augustus 1983 – van Radio Star met een Top 40 format en het voor oudere luisteraars bestemde Radio Waves. Beide stations kwamen echter nooit in de lucht.

Amerika krijgt communicatie met Europa

Inmiddels was Deka Overseas Limited, met deels andere hoofdrolspelers opgericht. Het Zwitserse advocatenbedrijf van Ivan Cohen regelde de aankoop van de in 1954 gebouwde Gardline Seeker, een ex oceanografisch onderzoeksschip van de Britse marine. Na de nodige aanpassingswerken, tussen 29 september 1983 en 13 december 1983, in de haven van het Amerikaanse Fort Lauderdale, belandde de bemanning via de Azoren in het Noord-Ierse Ross waar een satelliet-, zend- en een ontvangstsysteem werden geplaatst. 

Met hoofdzakelijk Amerikaanse presentatoren aan boord bereikte de MV Communicator vervolgens op 27 december 1983, na een stormachtige reis, de geplande ligplaats in de monding van de Thames. Niet voor lang want gewaarschuwd over een mogelijk ingrijpen van de Britse overheid, verhuisde men voor alle zekerheid naar een veiligere plek op acht mijlen van de badplaats Margate.

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Lijdensweg

In tegenstelling tot de meeste zeezenders kozen de initiatiefnemers voor heliumballonnen om de zendantenne in de lucht te houden. Een verkeerde gok, zo bleek snel want de eerste kennismaking op 19 januari 1984 met Laser 730 eindigde met een geknapte kabel die de ballon in de lucht hield. Hij donderde met veel herrie op het dek. Een nieuwe poging, op 21 januari 1984 om 04:00 uur, verliep aanvankelijk probleemloos. Maar de vreugde was wederom van korte duur. Opnieuw brak de kabel en de ballon sloeg op drift.

Eindelijk op 558

Na dit dubbele fiasco werd teruggegrepen naar het systeem dat z’n waarde eerder had bewezen: zendmasten op het dek met daartussen de antennedraden. Ook deze plaatsing verliep aanvankelijk niet van een leien dakje want de justitie onderschepte de pylonen en nam ze prompt in beslag. De beleggers van het eerste uur gooiden daarop de handdoek in de ring en verkochten Laser voor anderhalf miljoen dollar aan de in Panama opgerichte S.A. Eurad.

Dankzij deze extra financiële injectie volgden nieuwe testuitzendingen op 558 kHz met een tot 5 kW verlaagd vermogen. De langverwachte officiële opening van All Europe Radio Laser 558, op 24 mei 1984 om 06:00 uur met Rick Harris, Jessie Brandon, Steve Masters en David Lee Stone lokte talloze nieuwsgierigen waaronder…. Sir Paul McCartney. (FVM)

Heynen




TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx