RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

De benaming ‘podcasts wordt geweld aan gedaan!

U weet dat wij fervente fans zijn van podcasts. Niet alleen omdat het om audio gaat (wij houden ook van hoorspelen), maar omdat het podcast-formaat heel erg handig is om het te ontvangen.

Dat kan omdat podcasts werken met rss-feeds die automatisch vermelden wanneer er een nieuwe aflevering is van een ‘kanaal’ waarop u bent geabonneerd. Met een speciale podcast-app zijn die afleveringen ook automatisch op de smartphone te downloaden, om te beluisteren waar en wanneer u dat wenst, ook wanneer er geen internetverbinding is. 

Dat zijn, kort samengevat, de specifieke kenmerken van het podcast-formaat. Het geheime ingrediënt is de RSS-feed. Het is daarom handig dat die feeds op de website van de aanbieder staan, zodat iedereen die makkelijk op zijn podcast-app of software kan invullen. En niet moet linken naar Google Podcasts en Apple Podcasts, ofwel een resem icoontjes van Spotify en apps waarin de podcast kan beluisterd worden.

Het zou uitermate doeltreffend zijn als de aanbieders uitsluitend podcasts uitbrengen die te beluisteren zijn in de podcast-apps. Maar dat is steeds minder vaak het geval. Zo hebben De Standaard en De Morgen nieuwe ‘podcasts’ gelanceerd, maar die zijn voorbehouden voor de abonnees. Bij De Standaard is ‘De Machtwacht’ omgevormd tot een onderdeel van DS Audio, en bijgevolg enkel voorbehouden voor abonnees. 

De krant heeft in haar aanbod nog andere podcasts: ‘Bits en Atomen’, ‘Uitgelegd’, ‘Hart & Hoofd’ en ‘Het Verhaal’. ‘Bits en Atomen’ kan, een dag na de lancering van de content, ook gratis in een podcast app worden beluisterd, hetzelfde geldt voor ‘Uitgelegd’. 

Een begrijpelijke maatregel. Het kost moeite en centen om die content te maken, en goede journalistiek mag best betaald worden. Maar de manier waarop dit betaalmuurtje opgetrokken werd is volkomen tegenstrijdig met het principe van de podcast. Want de aflevering is nu niet meer automatisch te downloaden op de smartphone en enkel toegankelijk via de DS app. 

Daar is de podcast van uw keuze te ’volgen’, zodat u een melding krijgt als er een nieuwe aflevering is. Beluisteren gebeurt in streaming vanuit die app. Om een aflevering te downloaden, moet u op ‘downloaden’ klikken. Dan komt het audiobestand in de downloadmap terecht. Via een soort verkenner moet u dan gaan bladeren, en het bestand aanklikken op het te beluisteren. 

Niet alleen is dit ingewikkeld, maar bovendien werken zowel bij de streaming content vanuit de app, als bij het afpelen van de gedownloade content de sneltoetsen van sommige apparaten niet altijd. Het afspelen kan vaak niet onderbroken/hervat worden via de knop op de oortjes, of via de sneltoetsen op de laptop.

Heynen

Ook De Morgen gaat diezelfde toer op met de nieuwe ‘Polspoel & Desmet’ podcast: enkel in streaming te beluisteren voor abonnees op de website, en niet te downloaden. En op een of andere manier is ook VRT erin geslaagd om in de fout te gaan. De nieuwe reeks ‘De stand van het land’ is niet toe te voegen als podcast in de podcast app.

Geen RSS feed, maar enkel een link naar Google Podcast en Apple Podcast. Wie deze reeks wil beluisteren, kan uitwijken naar Soundcloud, waar alle afleveringen te vinden zijn. Maar ook daar weer: de audio van Soundcloud werkt niet met sneltoetsen.

Met andere woorden: alle voordelen, het gemak van de podcasts wordt teniet gedaan – van de hi-tech van de podcast belandt men opnieuw in de donkere eeuwen van het DOS-tijdperk. Dat kan toch geen vooruitgang genoemd worden? Het is begrijpelijk dat De Morgen en De Standaard hun content enkel willen voorbehouden voor hun abonnees.

Maar dit sluit toch niet uit niet om de afleveringen via podcast-apps aan te bieden? Zo zijn er bijvoorbeeld apps met de optie om bij een feed van een podcast, ook een wachtwoord toe te voegen. En dat zou natuurlijk de oplossing zijn.

Maar spreken we twee dingen af, ‘podcast’ aanbieders? Ten eerste dat u allemaal gewoon even de RSS-feed vermeldt voor de gratis content. En ten tweede dat u ofwel uitzoekt hoe u betalende content ook via de podcast-apps kan aanbieden, ofwel uw content niet langer meer een ‘podcast’ noemt? Afgesproken? (HvG)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx