RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

De ‘belgitude’ is geen fabeltje!

België heeft iets waardoor landgenoten zeer gehecht zijn aan hun land. De ‘belgitude’ komt vooral tot uiting in de relatie met sportfiguren of artiesten. Ook mediacontent met ‘dit is Belgisch’-label wekt grote belangstelling. Volgens de MXtend-studie voelt 79% van de 16-64-jarigen zich aangesproken door tv- of radiocontent die rechtstreeks te maken heeft met België of zijn inwoners…

MXtend is een studie van het reclame-agentschap RMB, uitgevoerd in oktober 2019. Op haar beurt is RMB de tweede grootste reclameregie in het zuiden van het land. Ze commercialiseert de reclameblokken van tv- en radiozenders en van nieuwe digitale media die, onder meer, ontstaan zijn uit de digitalisering van deze audiovisuele omroepen. Met in hun portefeuille onder andere de RTBF, NRJ en LN24. 

Hun nationale onderzoek is gebaseerd op een steekproef van drieduizend respondenten. Geïnterviewde universum: 16-64 jaar (7.300.000 individuen). MXtend is één van de meest volledige crossmedia studies in België. Ze meet en analyseert de consumptie van de belangrijkste grote ‘content’-media op een gemiddelde dag (video, audio, websites, social media en pers). De studie omvat ook een luik over de houding van de Belgen ten opzichte van actuele thema’s en hun consumptiegedrag in enkele diensten- of in de FMCG-sector, (Fast Moving Consumer Goods).

Op de vooravond van de nationale feestdag op 21 juli, onderzocht de MarCom-afdeling van RMB hoe enthousiast de bevolking is voor mediacontent met focus op België en de Belgen. De inzichten zijn afgeleid uit de recente MXtend-studie. Over het algemeen verklaart 79% van de bevolking interesse te hebben voor mediacontent (op televisie of radio) die te maken heeft met België. 

In MXtend is het aantal geteste Belgische programma’s op de radio kleiner dan het aantal getest op televisie. Dit verklaart gedeeltelijk het interesseniveau van 57% (versus 78% voor televisie), voor specifiek op België gerichte audiocontent. Van de drie soorten programma’s die geanalyseerd werden, liggen zij die te maken hebben met België of de Belgen aan kop: 46% van de geïnterviewde personen verklaren er interesse voor te hebben.

Net als voor televisie zijn de meeste individuen het eens over het ‘belgitude’-gevoel dat ze ervaren op de radio. De interesseniveaus voor de diverse Belgische topics, zowel van de verschillende luisteraarsprofielen als van beide landsgedeelten (Noorden-Zuiden), zijn zeer vergelijkbaar.

De insights afgeleid uit MXtend tonen aan dat het aanbod met lokale verankering een belangrijke plaats inneemt in de verwachtingen van de Belgische mediaconsumenten. Bereik, maar vooral ook betrokkenheid en inzet vormen de kracht van de typisch Belgische contentvoorstellen.

Ontdek hier de gedetailleerde analyse.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx