De bekendste radiospot aller tijden? (audio) Luk Wyns maakt al een kwarteeuw de Gamma-commercials

Leestijd: 2 minuten

Wie naar de radio luistert pikt ze mee, bewust, vaak ongewild. Soms met een lichte bewondering voor de aanpak, vaak zuchtend omwille van de kwaliteit. Ze komen in vele vormen voorbij. Soms terugkerend, dikwijls voor een eenmalige periode. Eén uitzondering die de regel bevestigt; de radioreclame voor Gamma…  

Gemaakt door één van de bekendste stemmen, al heeft hij maar één enkele klant die nog langskomt om spotjes op te nemen, Luk Wyns. Straks maakt hij exact een… kwarteeuw reclame voor Gamma op de radio. Het moeten er in totaal zo’n vierhonderd zijn tot op heden. Samen meer dan drie uur en twintig minuten familiegekibbel waar Vlaanderen maar geen genoeg van krijgt.

Het begon allemaal in 1993 

Een reclamebureau had zowel aan Jacques Vermeire, Chris Van den Durpel, Kurt Van Eeghem en Luk Wyns gevraagd om iets grappigs te maken voor Gamma. Die spotjes werden alle vier uitgezonden, maar die met ‘De Familie Backeljau’ – de hoofdpersonages van de gelijknamige comedy-reeks op VTM – scoorde het best. Gamma vroeg of Wyns een afgeleide van de Backeljaus kon maken: iets minder Antwerps, iets minder grof, iets minder gek. Wyns had toen zelf een reclamebureau, trok de opdracht naar zich toe en de rest werd geschiedenis.

Nog altijd is de Gamma-spot volgens de metingen van reclameregie VAR één van de populairste bij de luisteraars. En het einde is nog niet in zicht. Werner Van Gansbeke, de marketingdirecteur van het doe-het-zelfbedrijf, heeft in een interview vorig jaar toegegeven dat hij er bij zijn aantreden in 2010 even aan heeft gedacht om de samenwerking met Wyns stop te zetten. Niet uit onvrede, maar om te vernieuwen. Het idee belandde heel snel in de vuilnisemmer. De grote baas van Gamma had het hem al eens voorgedaan. Na drie jaar Wyns-spotjes zegde Eddy Priem, in 1996, het contract op. Een half jaar later kwam hij met hangende pootjes terug. De omzet was aanzienlijk gedaald, met hoeveel werd nooit gezegd. (Bron: HLN)

° Lees ook: De stemmen achter de radioreclames

Deel dit artikel
Spotlight
Broadcast Partners
Belgian Radio Day
Amptec
Amptec
TVV Sound

Eén gedachte over “De bekendste radiospot aller tijden? (audio)

 • zo 11 feb 2018 om 22:47
  Permalink

  Ik herinner me nog steeds de spot van Mi Amigo: “de Suzy wafels, de Suzy wafels…..”
  en daartegenover de spot van radio Atlantis: “Tsjoew wat een bloes heeft die meid, t’moet Carnaby zijn”.
  Deze zijn voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.
  Man sprak indertijd ook over: “de strijd tussen de bloesjes en de wafels”

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *