fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De DAB+-opmars in Beieren (video)

Digitaal naar de radio luisteren via de ether neemt fors toe in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Dit laat de jaarlijkse ‘Funkanalyse Bayern’, uitgevoerd in opdracht van de regionale mediaraad BLM, zien. Ruim 25% van de inwoners bezit inmiddels een DAB+-ontvanger. 

In de leeftijdscategorie vanaf veertien jaar heeft 26,1% tenminste één DAB+toestel in huis of in de auto. In totaal gaat het om 2,9 miljoen inwoners. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging met een derde. Bijna 1,6 miljoen inwoners geven aan ook in de auto naar digitale etherradio te kunnen luisteren. Een nog meer significante stijging van liefst 145%, in één jaar tijd. Dit stijgende aandeel zorgt tegelijk voor een daling van het luisteren via FM. Het ging van 80,1% naar 75,1%.

Ether wint het van het internet

Niet alleen het bezit van ontvangers is fors toegnoemen, maar ook het gebruik ervan. Vijftien procent van de bevolking zegt inmiddels dagelijks via DAB+ te luisteren. Een jaar geleden was dit nog 11,7%. Opvallend is dat webradio daarentegen nauwelijks een groei kende. Slechts 13,4% gebruikt het internet, een stijging van nauwelijks 0,4%. Hierdoor wordt er nu meer naar radio via DAB+ geluisterd dan via internet.

Beieren laat daarmee eenzelfde patroon zien als in andere landen waar de digitalisering al goed is gevorderd. Ook in Noorwegen, waar de FM-band al eerder is uitgezet, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs in Australië is DAB+ nu de meeste gebruikte methode om digitaal naar de radio te luisteren.

DAB+-netten worden uitgebreid 

De studie laat ook nog zien dat het dagbereik van heel wat radiostations groter is geworden. Radio Bob, Energy Digital, BR Plus, Puls en Absolut Relax noteerden een flinke surplus. De populairste digitale omroep blijft BR Heimat met 131.000 dagelijkse luisteraars. Ze worden gevolgd door Bayern Plus dat er 112.000 noteert.

Beieren is momenteel ook druk bezig met de herstructurering van de DAB+netten. De publieke regionale omroep BR en de commerciële radiostations werken hiervoor samen. De BR heeft, naast het bestaande net dat heel Beieren bestrijkt, nu ook een zestal regionale DAB+netten gestart. Een zevende volgt in 2019.

Tezamen hebben alle regionale netten dekking in hele deelstaat. De resterende capaciteit wordt tegen marktconforme bedragen beschikbaar gesteld aan commerciële zenders. De overgrote meerderheid van hen zendt momenteel uit via DAB+. Uiterlijk volgend jaar zal dit aanbod compleet zijn. (radio.nl)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Belgian Radio Day
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De Vlaamse Radio 2 zet er tijdens de laatste dagen van het jaar duizend op
De grootste kerstboom De Gerbrandytoren in IJsselstein is met z’n 375 meter sedert gisterenavond 20:40
De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
PVM Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

En wanneer is er ferme uitbreiding hier in Vlaanderen. Bijna alle DAB+ zenders hier, zijn ook via de gewone FM te ontvangen. Dus helemaal geen meerwaarde.

Meer in Actueel
Het Middagblad van 7 en 8 juli (video)

MENT met hulp van Kompas (audio & video)

Er wordt nog steeds geïnvesteerd in FM

Het Middagblad van 6 juli (video)

CIM-salabim! De luistercijfers (3)

Het Middagblad van 5 juli (audio)

Sluiten