fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

De DAB+-opmars in Beieren (video)

Digitaal naar de radio luisteren via de ether neemt fors toe in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Dit laat de jaarlijkse ‘Funkanalyse Bayern’, uitgevoerd in opdracht van de regionale mediaraad BLM, zien. Ruim 25% van de inwoners bezit inmiddels een DAB+-ontvanger. 

In de leeftijdscategorie vanaf veertien jaar heeft 26,1% tenminste één DAB+toestel in huis of in de auto. In totaal gaat het om 2,9 miljoen inwoners. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging met een derde. Bijna 1,6 miljoen inwoners geven aan ook in de auto naar digitale etherradio te kunnen luisteren. Een nog meer significante stijging van liefst 145%, in één jaar tijd. Dit stijgende aandeel zorgt tegelijk voor een daling van het luisteren via FM. Het ging van 80,1% naar 75,1%.

Ether wint het van het internet

Niet alleen het bezit van ontvangers is fors toegnoemen, maar ook het gebruik ervan. Vijftien procent van de bevolking zegt inmiddels dagelijks via DAB+ te luisteren. Een jaar geleden was dit nog 11,7%. Opvallend is dat webradio daarentegen nauwelijks een groei kende. Slechts 13,4% gebruikt het internet, een stijging van nauwelijks 0,4%. Hierdoor wordt er nu meer naar radio via DAB+ geluisterd dan via internet.

Beieren laat daarmee eenzelfde patroon zien als in andere landen waar de digitalisering al goed is gevorderd. Ook in Noorwegen, waar de FM-band al eerder is uitgezet, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs in Australië is DAB+ nu de meeste gebruikte methode om digitaal naar de radio te luisteren.

DAB+-netten worden uitgebreid 

De studie laat ook nog zien dat het dagbereik van heel wat radiostations groter is geworden. Radio Bob, Energy Digital, BR Plus, Puls en Absolut Relax noteerden een flinke surplus. De populairste digitale omroep blijft BR Heimat met 131.000 dagelijkse luisteraars. Ze worden gevolgd door Bayern Plus dat er 112.000 noteert.

Beieren is momenteel ook druk bezig met de herstructurering van de DAB+netten. De publieke regionale omroep BR en de commerciële radiostations werken hiervoor samen. De BR heeft, naast het bestaande net dat heel Beieren bestrijkt, nu ook een zestal regionale DAB+netten gestart. Een zevende volgt in 2019.

Tezamen hebben alle regionale netten dekking in hele deelstaat. De resterende capaciteit wordt tegen marktconforme bedragen beschikbaar gesteld aan commerciële zenders. De overgrote meerderheid van hen zendt momenteel uit via DAB+. Uiterlijk volgend jaar zal dit aanbod compleet zijn. (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
9 juli 2018 - 00:01 00:01

En wanneer is er ferme uitbreiding hier in Vlaanderen. Bijna alle DAB+ zenders hier, zijn ook via de gewone FM te ontvangen. Dus helemaal geen meerwaarde.

Meer in dab+
Er wordt nog steeds geïnvesteerd in FM

Het Middagblad van 6 juli (video)

DAB+: Denen gaan op de rem staan (video)

Het Middagblad van 4 juli

Nieuw commercieel DAB+net voor Noord-Hessen

Geen tijdelijke licentie voor DAB+

Sluiten