De archieven van 8 januari (008) Radio 1 helpt Radio Scorpio weer in de lucht

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2003

Het Laatste Nieuws en diverse persagentschappen melden dat Gust De Coster en zijn zakenpartner Christian Braems bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media een hoge schadevergoeding voor het mislopen van de landelijke radiolicentie met Nova FM eisen.


Lees verder onder de advertentie


2004
 
Het Leuvense Radio Scorpio, dat op nieuwjaarsdag ongewenst bezoek kreeg, ontvangt hulp uit onverwachte hoek. Radio 1-verantwoordelijke Jan Hautekiet belooft de levering van het nodige materiaal om het station terug in de lucht te brengen.

2006

– Wim Meeus en Gust De Coster verlaten Be One. Een precieze reden voor hun vertrek wordt niet gegeven.

– Radio Forest, de enige lokale radio in Hamme, die o.a. dankzij een zondagnamiddag-programma met Ben Van Praag en Marc Hermans (foto bovenaan) populair was, wordt definitief opgedoekt.

– Radio Minerva maakt het overlijden van Staf Fabri bekend. Gustaaf Voorbraeck, geboren op 18 juni 1934, groeide via het café van zijn ouders uit tot een geliefde volkszanger. Dertig singles en tien elpees beletten hem niet om vanaf 1 juni 1985 tot einde 1986 samen met Liz Larssen regelmatig programma’s bij Minerva te presenteren. In 2000 keerde hij bij zijn radioliefde terug.

1974

Een delegatie van de zeezender Radio Veronica praat met de minister van CRM Harry Van Doorn in Rijswijk.

1976

De Stichting Regionale Omroep Brabant richt zich via het nieuwe station op 91.7 MHz op de inwoners van Zuidoost Brabant.

1997
 
Radio 538 vindt dat Radio 3FM te ver gaat met de promotie voor de nieuwe cd van Marco Borsato. Er wordt klacht tegen de publieke popzender bij het Commissariaat voor de Media neergelegd.

1999 


– Het Nederlandse JFK FM (Jazzy, Funky, Cool) zocht voor de muzikale invulling inspiratie bij KTWV in Los Angeles, WOAZ in Boston en WGUF in Florida. Het kleine netwerk is ook in delen van Oost- en West-Vlaanderen via 91.1 MHz te beluisteren.

– Q Radio krijgt het bezoek van een curator. Het einde voor het in financiële moeilijkheden verkerende station van directeur Peter Jansen nadert.

2000

Aad van den Heuvel en Walter Ette koesteren grote plannen met De Nieuwe Omroep. Met programma’s waarin de belangrijkste vraagstukken van deze wereld centraal staan, wil men kijkers lokken. De TROS nodigt het tweetal uit om via Nederland 2 uit te zenden.2003
 
Bart van Leeuwen, tot voor kort werkzaam bij Radio Nationaal, keert even bij de publieke omroep terug. Hij vervangt Adam Curry en Jeroen Kijk in de Vegte bij BNN op Radio 2.

2004

Adam Curry onthult in zijn ochtendshow van Radio Veronica dat hij uitzendingen voor de Nederlandse militairen in Irak zal verzorgen. Er zijn onderhandelingen aan de gang met het Ministerie van Defensie om de nodige toelatingen te krijgen.

2007
 
– Nienke Disco van het landelijke Radio 100%NL presenteert het nieuwe ochtendprogramma bij het televisiestation van John de Mol ‘Tien’. 

– Marisa Heutink verdwijnt uit de weekprogrammering bij Caz!. De vriendin van Giel Beelen wordt door Koen van Huygevoort vervangen.

1923: Verenigd Koninkrijk

De BBC verzorgt voor de eerste keer een uitzending op verplaatsing.

1929: Verenigde Staten

CBS wordt de nieuwe eigenaar van WABC in New York City.

1955: Frankrijk

Europe 1 heeft moeilijkheden met het vinden van een geschikte frequentie. Het zonder vergunning uitzendende Radio Luxembourg protesteert tegen de aanhoudende storingen van het nieuwe station.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2003: Carl Decaluwé (CD&V) wil geen vogelpik
De archieven van 7 januari (007)
Maeva: ‘Een bom in de radio’
2002: De kijk- en luistergeld soap
De archieven van 6 januari (006)
2012: Aanslag Mebo II – epiloog
Sluiten