De archieven van 8 december (342)

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2001

Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat Peter Hoogland en David Claes bij RGR in Leuven gaan beginnen.

2003

De samenwerking tussen de maatschappij City Media van Piet Keizer en Radio Antigoon wordt verbroken. Het lijkt erop dat de voormalige nummer 1 in Antwerpen een langzame dood sterft. (foto: Pieter Keizer, samen met Rocco Granata)


Lees verder onder de advertentie


2004

De Torhoutse afdeling van Cool FM voert testuitzendingen uit, in stereo, op 107.5 MHz.

2005 

Urgent FM, de Gentse jongerenzender, start met een reeks workshops voor jongeren tussen 14 en 30 jaar. Op die manier laat men hen ongedwongen met het medium radio kennis maken. Het project wordt ondermeer door de Gentse Universiteit en de provincie Oost-Vlaanderen gesteund.

2006

– Radio Contact krijgt een nieuw imago. Een Feel Good-aanpak in combinatie met aangepaste programma’s, een opgesmukte website en meer inspraak van de actieve luisteraars moeten het radiostation een andere look geven.

– In Brussel is via 92.9 MHz Radio Anatolia te beluisteren. Dit betekent het vijfde Turkse station in de hoofdstad.

1984

De aanloop naar de officiële start van Radio Monique vanaf de mv Ross Revenge begint. De eerste aankondigingen zijn te horen via de 963 kHz. Radio Caroline zal vanaf 16 december 1984 naar 576 kHz uitwijken.

1992

Veronica wil de Top 40 niet langer uitzenden. Men plant vanaf 1 januari 1993 een nieuwe hitparade, de Veronica Top 50. Deze zal door de ex-directeur van de Stichting Top 40, Sieb Kroeske worden samengesteld.

1994

Er komt geen samenwerking tussen de publieke pmroepen, Veronica en Endemol. Het commerciële station en de producent vinden dat de gesprekspartners treuzelen met het ondertekenen van de contracten. Daarom trekt het duo op zoek naar een andere groep. Het wordt uiteindelijk RTL dat met hen in zee zal gaan.1996 

De droom van John de Mol en de KNVB, de Nederlandse voetbalbond om een commerciële sportzender op te zetten, eindigt in een mislukking. Sport 7 stopt alle uitzendingen. Het station verloor tijdens het korte bestaan honderd miljoen gulden.

1999 

Presentator Sjors Fröhlich overhandigt in Londen aan de vertegenwoordigers van The Guiness Book of Records het bewijs van zijn wereldrecord radiomaken. Hij verzorgde 44 uur lang onafgebroken een programma. Men gaat nu de echtheid van het evenement onderzoeken.

2001

De 45-jarige Jeroen Soer wordt tot directeur bij RTV West benoemd. Hij zal officieel vanaf 1 januari 2002 in dienst treden. De voormalige DJ van Radio Caroline, VARA en TROS (Radio 3), richtte in 1986 Radio 10 op en bouwde het station tot een succesvol bedrijf uit. Toen in 1998 de overname door Wegener-Arcade volgde, sleutelde hij vanuit het Groot Hertogdom Luxemburg aan het Vlaamse antwoord op Sky Radio; Radio Flandria, maar dit keer zonder resultaat.

2002

Rob Stenders en Studio Sport-presentator Mart Smeets starten op 1 januari 2003 bij Radio 2. Beiden zullen zaterdagnacht de zendtijd tussen 01:00 en 06:00 uur met For The Record en het Popdossier verdelen.

2006

– Zendercoördinator Florent Luyckx maakt de namen van de 3FM-DJ’s bekend die vanaf 19 december een hele week in het Glazen Huis op de Utrechtse Neude zullen verblijven om er geld in te zamelen voor het Rode Kruis en de actie tegen landmijnen. Giel Beelen, Sander Lantinga en Gerard Ekdom kregen de voorkeur van de luisteraars.

– Froukje de Both krijgt een televisiecontract bij RTL4 aangeboden. Gedurende anderhalf jaar zal ze onder meer ‘Wie wordt de man van Froukje’ presenteren.

1940: Verenigde Staten

De Amerikaanse radio brengt een eerste verslag van het Nationale Footballkampioenschap. The Bears halen het van de Redskins met 73-0.

1961: Zweden

De Magda Maria van Radio Nord verlaat de Zweedse havenstad Sandhamn en keert terug naar de vertrouwde ankerplaats. Het station hervat meteen de programma’s.

1963: Frankrijk

Alle FM-radiostations van Radio France krijgen een nieuwe naam in het kader van een totale herschikking. RTF-Inter wordt France Inter, RTF-Promotion is voortaan France Culture terwijl RTF-Haute Fidelité in France Musique wordt gewijzigd. 

1984: Verenigd Koninkrijk

De aanloop naar de officiële start van Radio Monique vanaf de mv Ross Revenge begint. De eerste aankondigingen zijn te horen via de 963 kHz. Radio Caroline zal vanaf 16 december 1984 naar 576 kHz uitwijken.

1984: Frankrijk

Een aantal radiostations organiseert, naar aanleiding van de pogingen van de etherraad om acht zenders het zwijgen op te leggen, een protestmars in de straten van Parijs.

2001: Frankrijk 

Radio France heeft een eigen versie van Studio Brussel; Le Mouv’.

2003: Verenigd Koninkrijk 

Neil Fox verlaat, vanwege zijn stijgende tv-populariteit, het Londense Capital FM.

2005: Verenigd Koninkrijk 

GCap overweegt om Capital Gold vanaf het voorjaar 2007 op de middengolf te stoppen en om alleen nog via het digitale platform uit te zenden. 

2006: Verenigd Koninkrijk

Graham Mc Pherson of Suggs, de zanger van Madness, krijgt bij Virgin Radio een namiddagshow tussen 14:00 en 16:00 uur. De Partyclassics op vrijdag- en zaterdagavond, die hij eerder presenteerde, vervallen. 

2006: Verenigde Staten 

De controversiële talkshowpresentator Jerry Springer presenteert zijn laatste radioprogramma. Zijn ‘linkse’ talkshow werd door een twintigtal radiostations uitgezonden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Nederlands radiomonument: Ellen Bijl
2002: MaevaFM kiest voor Top Format
De archieven van 7 december (341)
2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel
De archieven van 6 december (340)
2006: Luisterspelpionier Michel De Sutter overleden
Sluiten