De archieven van 7 december (341) Vlaamse Regulator voor de Media kan van start gaan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2000

Christel Van Dyck wordt als co-presentatrice bij het Radio 2-programma ‘Met Twee’ door Kim Debrie vervangen.

2001

– Michel Follet wordt het nethoofd van Radio Mango.
– 4FM kondigt nieuwe frequenties aan. West-Vlaanderen kan op 89.6 MHz afstemmen terwijl men in Leuven via 88.0 MHz kan luisteren.


Lees verder onder de advertentie


2005

Het Vlaamse Parlement keurt het decreet voor de oprichting van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) goed. Zo verdwijnen drie andere instellingen; het Vlaamse Commissariaat voor de Media, de Kijk-en Luisterraad en de Vlaamse geschillenraad voor Radio en Televisie. Het VRM moet de naleving van de Vlaamse regels voor de media en reclame controleren. De Eerste Kamer beheert de licenties en bewaakt de mediawetgeving. De Tweede Kamer moet de onpartijdigheid van de omroepen en hun respect voor minderjarigen controleren.

2007

Voormalig formateur Yves Leterme van de CD&V haalt fors uit naar RTBF. Hij verwijt de Franstalige omroep een politieke agenda te manipuleren en vergelijkt de radiostations met Radio Mille Collines die in 1994, tijdens de burgeroorlog in Rwanda, tot een genocide opriep. De Waalse journalisten reageren verontwaardigd. Topman Jean Paul Phillipot nodigt de politicus voor een openhartige en constructieve discussie uit.

1992 

Minister Hedy D’Ancona levert een uitzendvergunning voor  Radio 538 af. De start van het popstation nadert met rasse schreden.

1997 

– Cobus Dosscha en Rick Romijn verlaten Veronica FM en stappen naar 3FM over.
– Arrow Classic Rock verlaat, na een meningsverschil, de Vereniging van Commerciële Radiozenders.

1998

De Norderney, het oud-zendschip van de zeezender Veronica, dat ligt afgemeerd in de Harlingenvaart van de Friese hoofdstad Leeuwarden, komt in handen van het evenementenbureau Carel Nout. Men wil er regelmatig uiteenlopende activiteiten organiseren.

2000

De aanhoudende geruchten als zouden Rob Stenders en Ruud de Wild bij 3FM van plaats wisselen, kloppen niet. De twee behouden hun uren.

2001

Radio 192 werkt samen met Radio Airpeace FM op 89.3 MHz. Het station in Flevoland neemt overdag de programma’s van de oldieszender over.

2004 

Michael Pilarczyk en Unico Glorie verlaten Radio Veronica. Beiden worden door Edo Peters vervangen.

2006

Tom Mulder verlaat definitief Radio 10 Gold en zet een punt achter zijn carrière.

2007

De luisteraars en de bezoekers van de 3FM-website kiezen Rob Stenders, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra als bewoners van het Glazen Huis in Den Haag. Samen zullen ze geld voor proper drinkwater in de wereld inzamelen.

1921: Verenigde Staten 

KWG-AM start in de Californische stad Stockton.

1936: Groot Hertogdom Luxemburg 

Radio Luxemburg zendt speciaal voor de zieken, vanuit de abdij van Clervaux, een mis uit.

1960: Verenigde Staten 

WABC in New York schakelt naar een Top 40-format over. Enkel de actuele hits komen aan bod.

1961: Zweden 

Het zendschip van Radio Nord, de Bon Jour, loopt de haven van het Zweedse Sandhamn binnen. Daar worden de nodige herstellingen uitgevoerd.

1981: Frankrijk

Radio Notre Dame en Radio Service Tour Eiffel zijn twee nieuwe Parijse stations die van start gaan.

1986: Verenigd Koninkrijk 

Net geen volle week na de eerste testuitzending keert de zeezender Laser officieel terug. Ex- Radio Caroline- en ex-BBC Radio 1-medewerker Andrew Turner verzorgt de nieuwsredactie. Tot grote verrassing van velen komen er tijdens het eerste uur meteen reclamespots voorbij. Engelse en Amerikaanse adverteerders blijven geloven in het station en plaatsen bij het verantwoordelijke bureau Radio Waves, in de Texaanse stad Irving, campagnes. Tussendoor lopen er promo’s voor eigen producten.2000: Verenigde Staten 

De laatste metingen geven gunstige resultaten voor de bekende Amerikaanse namen. WLTW (Lite FM) blijft onbedreigd nummer één in New York. WHTZ (Z100) en WKTU presenteren goed. Talkradio WABC boekte vanwege de presidentsverkiezingen een opvallende winst en staat op 3,3%. KIIS FM en KOST blijven de favorieten van de luisteraars in Los Angeles. KYSR (Star 98,7) is de spectaculairste stijger.

2005: Verenigd Koninkrijk

Kara Noble, die enkele jaren geleden Groot-Brittannië in rep en roer zette door het verkopen van foto’s waarop gravin Sophie Rhys Jones naakt prijkte, keert terug in de radiowereld. Op 8 december zal ze samen met radiolegende Tony Blackburn, het ochtendprogramma bij het netwerk Classic Gold presenteren. (foto: Tony Blackburn en Laura Frey,  freelance radio-medewerkster, voice over en columniste).

2007: Verenigd Koninkrijk 

Programmaleider Paul Jackson start bij Capital Radio een gloednieuwe programmering. Peter Boulton alias Bam Bam en weekendjock Dave Berry vertrekken. Komiek Greg Burns wordt tijdens drive time ingezet. James Cannon, van wie men het vertrek bij de Londense hitzender voorspelde, krijgt een blok op zondagmorgen. Margharita Taylor verhuist naar de weekprogrammering tussen 10:00 en 13:00 uur.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Vertrekt Norderney uit Antwerpen? (video) Net zoals het monster van Loch Ness of de tomaat van dertig kilo tijdens de zomer steeds weer opduiken in de media, geldt dit een beetje voor de Norderney, het ex-zendschip van Rad...
Het radiodagboek van 23 juni (174) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiospotje live op Qmusic (video) Voor het eerst in de geschiedenis van de radiorec... Deze ochtend om 08:20 uur werd bij Qmusic, tijdens 'Ornelis & Rogiers Showtime' voor het eerst in de geschiedenis van de, na-oorlogse radioreclame een commercial live uitgezond...
Het radiodagboek van 22 juni (173) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2007: Politiek wil meer ‘Vlaamse’ muziek bij VRT Maar niet iedereen zit op het... Het aanbod van Nederlandstalige muziek op Radio 2 was vandaag een van de gespreksonderwerpen tijdens het vragenuurtje in het Vlaams parlement. Verschillende leden vinden dat de pub...
Het radiodagboek van 21 juni (172) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *