De archieven van 6 januari (006) 'Hallo Hautekiet' van verzoekplaten tot talkradio

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1993

Studio Brussel lanceert Hallo Hautekiet. Men behandelt aanvankelijk verzoekplaten maar naarmate de weken evolueren, komt er minder muziek aan te pas. Hallo Hautekiet groeit uit tot chaotische maar zeer geliefde ‘talkradio’ of een verbale krachtmeting tussen de beller en presentator Jan Hautekiet (foto bovenaan).


Lees verder onder de advertentie


2004

– De Raad van State verwerpt in een arrest de vordering van de NV Feiten en Muziek tot de schorsing en de vernietiging van toekenning van de vergunning die in 2001 aan 4FM werd gegeven. De maatschappij van radiomaker Gust de Coster en Christiaen Braem had toen protest aangetekend.

– Na een revalidatie als gevolg van een hersentumor keert Wim Wouters bij Radio Donna als producer van de Bumpershow terug. Zijn opdracht bestaat er onder meer in om de muziek te kiezen.

– Als gevolg van het goedgekeurde Vlaamse frequentieplan wijkt Chérie FM in Charleroi van 103.1 naar 90.3 MHz uit.

2005
 
Tientallen lokale radiostations lanceren via een reclamespot een oproep om geld te storten op het rekeningnummer bestemd voor de Tsunami-actie. Onder hen bevinden zich het complete TOPradio- en Maeva-netwerk.

2007

Bel RTL en RTL TVi verhuizen naar een pand aan de Avenue Gorgin in Schaarbeek. Radio Contact zal in een latere fase naar het gebouw komen.

1979

Twee medewerkers van Radio Delmare die met een rubberbootje zendapparatuur naar de Scheveningen 54 wilden brengen, komen vijf mijl ten noorden van Hoek van Holland in moeilijkheden. De buitenboordmotor werkt niet meer. Rond 16:00 uur worden ze door het Filippijnse vrachtschip Antonio Luna opgepikt die hen vervolgens op de loodsboot zet. De Koningin Juliana brengt de twintigers naar Hoek van Holland. Ter plaatse springen beiden van boord en verdwijnen in het duister. De politie neemt alles in beslag.

1990

Joop van den Ende bergt de plannen voor TV10 op en kiest voor een nauwe samenwerking met RTL-Veronique.

1998

Na een half jaar durende onzekerheid wordt bekend dat Hollands Glorie op 15 januari zal starten. Peter Teekamp wordt voor het project gestrikt.

2000

De voormalige Veronica-directeur Van der Meer de Walcheren adviseert de VARA over een mogelijke commercialisering van de omroep.

2004 

– Business Nieuwsradio wordt het eerste radiostation dat de klok rond nieuws en informatie verzorgt.

– De testuitzendingen van Radio Paradijs op de AM-frequentie 828 kHz zijn voorbij. Uit de talrijke luisterrapporten uit binnen- en buitenland viel vooral de waardering voor de muziek op.

2005

– Winston Gerschtanowitz start om 06:00 uur de uitzendingen van het evenementenstation Radio 555, de benefietzender voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië. De uitzending wordt afgesloten met een massaal bijgewoond concert op de Amsterdamse Dam waarbij DJ Tiësto voor een knallende houseset zorgt. De uiteindelijke opbrengst bedraagt 5.033.233 euro.– Radio Veronica haalt DJ Sven binnen. Hij presenteert op zaterdag Veronica’s Disco Inferno tussen 20:00 en 23:00 uur. Sven scoorde met MC Miker G in 1986 de gigantische zomerhit Holiday Rap.

2006

Topman Patrick Tillieux van SBS sluit de aankoop van een tweede radiostation niet uit. De interesse voor Sky Radio is zeer groot. Robert Jensen zou RTL voor SBS omruilen.

2007
 
– Erik de Zwart keert bij Radio Veronica terug. Hij verzorgt tijdens De Gouden Uren met Bart van Leeuwen het Top 40-spel waarbij bijzondere prijzen te verdienen zijn.

– Radio 227 dat vanwege sterk tegenvallende reclame-inkomsten bijna volledig van de kabel dreigde te verdwijnen, komt deels terug op dit plan. Via Casema en via Caiwai wordt het station op een digitaal kanaal doorgegeven.

– De website Geenstijl meldt, als gevolg van een onderzoek naar de betrouwbaarheid van weblogs, het overlijden van de 60-jarige presentator Felix Meurders. De VARA reageert met de mededeling dat de internetpagina zijn naam alle eer aandoet.

1923: Frankrijk

Maurice Vinot brengt bij het Parijse Radiola het eerste journaal.

1924: Verenigd Koninkrijk

De BBC, de Britse Openbare Omroep start met religieuze programma’s.

1975: Frankrijk

Radio France International, geïnspireerd op BBC World Service, wordt in Parijs opgericht.

1992: Frankrijk


Het mininetwerk van RTL, Maxximum FM, fusioneert met Metropolys en wordt M40. Door de nieuwe structuur wordt de invloed van CLT minder.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: Aanslag Mebo II – epiloog
De archieven van 5 januari (005)
2007: Carrière-trofee voor Michel Follet (audio)
De archieven van 4 januari (004)
2009: Donna deed het licht uit
De archieven van 3 januari (003)
Sluiten