De archieven van 5 januari (005) RNI 'kaapt' eigen zendschip terug

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000

Radio 1, de nieuws- en sportzender van de VRT herschikt de programmering. Nadat Diane Waumans van ‘De Wandelgangen’ en Frieda Van Wijck, de presentatrice van ‘Levende Lijven’ nieuwe functies kregen, versterkt Lode Roels het team van ‘Voor De Dag’. In zijn plaats komt Krista Bracke.


Lees verder onder de advertentie


2001 

Radioka in Wetteren wordt de vijftiende afdeling van het netwerk C-Dance.

2002 

De Gazet Van Antwerpen kondigt de komst van Jurgen Verstrepen aan bij Liberty TV. Het televisiestation dat zich uitsluitend op de promotie van reizen richt, plant nu ook een politiek programma.

2004
 
– De lezers/bezoekers van RadioVisie kiezen de huidige Mediaminister Marino Keulen tot ‘Radiopersoonlijkheid van het jaar’. In het referendum haalt de VLD-politicus het van Wim Oosterlinck (Studio Brussel) en Leen Demaré (Radio Donna). Peter Van Dam ontvangt voor zijn radiocarrière een speciale award.

– De vakbonden en de leiding van de RTBF proberen de geschillen over het Magellanplan bij te leggen. De stakingsaanzegging van 6 januari 2004 wordt na enkele toegiften opgeschort.

2006

 
- In Brugge is er non-stop muziek te horen op 106.0 MHz.

– Medewerker van het eerste uur Tom Van Baelen verlaat het landelijke commerciële 4FM.

2007

Peter Van De Veire wordt de ‘Radiopersoonlijkheid’ van RadioVisie. Hij wordt onder meer vanwege zijn betrokkenheid bij de actie Music For Life, ten voordele van het Rode Kruis bekroond. De carrièretrofee gaat naar de voormalige, inmiddels overleden eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack.

1971

Door een sluwe list weten de Zwitserse eigenaars van Radio Northsea International kapitein Onnes weg te lokken van de Mebo II. Radio Veronica huurde het zendschip sinds 30 september 1970 om de concurrentie uit te schakelen. De RNI-directie wilde echter het geleende geld en de gemaakte kosten terug betalen maar Radio Veronica weigerde dit bedrag te aanvaarden. Wanneer de ontslagen kapitein en de directie van de ‘gedupeerde’ zeezender aan boord willen komen, wordt hen met wapens de toegang ontzegd.

1976

Radio Stad Amsterdam start op 240 meter middengolf. Het verhaal duurt tot 31 december 1988 als de lokale omroep onder de naam Radio Noord Holland verder door het leven gaat.1998

De klassieke muziekzender van de publieke omroepen Radio 4 zendt nu de klok rond uit. De nacht wordt voortaan met concerten van ensembles, solisten en orkesten van de twintig Europese collega stations, het Canadese CBC en het Amerikaanse NPR, gevuld.

1999

– Radio Noordzee Nationaal wijzigt het muziekbeleid. De volkse pretplaten moeten voor de populaire Nederlandse muziek wijken. Ook de presentatoren krijgen nieuwe regels. Hun interventies worden tot een strikt en krachtig minimum herleid. Deze herschikking betekent meteen het einde voor onder meer Ron Brandsteder, Conny Vandenbos en Albert Verlinde. Door deze aanpak hoopt men de populariteit van Radio 538, Radio 3FM en Veronica FM te evenaren.

– Radio Scheveningen dat de contacten tussen wal en de schepen sinds 1904 onderhield, stopt definitief om 16:00 uur. Voortaan zullen de satellieten als hulpmiddel dienen om het waterverkeer onder controle te houden.

2001

De NCRV toont zich ongelukkig over het emotionele afscheid van Ferry Maat bij Radio 2. De omroep betreurt dat, ondanks pogingen om de meningsverschillen te overbruggen, de presentator tijdens zijn laatste programma het beleid onder vuur nam.

2004

– Jeroen van Inkel is eindelijk bij Veronica terug. Na een afwezigheid van iets minder dan vier jaar presenteert hij tussen 16:00 en 19:00 uur zijn allereerste programma bij de omroep die hem in de jaren ‘80 naar de top bracht.

– De Top 2000, die naar jaarlijkse gewoonte tussen Tweede Kerstdag en oudejaarsavond door Radio 2 wordt uitgezonden, verpulvert alle records. 5,2 miljoen mensen ouder dan 13 jaar beluisterden het 144 uur durende evenement. De website van de Top 2000 registreerde 450.000 bezoekers die 5,8 miljoen pagina’s opvroegen, terwijl het jaar daarvoor 3,2 miljoen pageviews werden gemeten.

2005

Radio Noordzee FM-medewerker Winston Gerschtanowitz wordt aan de medewerkerslijst van Radio 555 toegevoegd. Hij vervangt Martijn Krabbé, die als tv-presentator voor de actie Help Azië wordt ingezet.

2006

– In afwachting van een nieuwe programmaleider bij RTLFM vervangt Stefan Koot Roland Snoeijer. Deze laatste krijgt een nieuwe functie op communicatiegebied.

– Na de overname van Yorin FM door SBS neemt het gerucht toe dat Robert Jensen zijn huidige werkgever RTL zal verlaten.

1940: Verenigde Staten

De Federal Communications Commission voert in de Verenigde Staten het eerste experiment op FM uit.

1971: Frankrijk

Radio France begint voor de hoofdstad Parijs op FM het muziekstation FIP.

1980: Verenigd Koninkrijk

Steve Wright (foto bovenaan) start bij BBC Radio One. De populaire DJ, die via de zeezender Radio Atlantis doorbrak, verhuisde na de sluiting op 31 augustus 1974 naar Radio Luxemburg. Daar werd hij voor veel geld door de Britse Openbare Omroep weg gehaald.

1987: Verenigd Koninkrijk

De voorste zendmast van Laser Hot Hits op de MV Communicator breekt tijdens een hevige storm waardoor de programma’s moeten gestaakt worden.

2004: Verenigd Koninkrijk

Chris Moyles begint als ochtendpresentator bij BBC Radio One in de plaats van Sara Cox die naar de namiddag verhuist.

2006: Verenigd Koninkrijk

De Worldservice van de BBC krijgt zeven FM-frequenties in de Indiase steden zoals Madras, Bombay en Delhi. De veiling moet de lokale radiomarkt volledig liberaliseren. De overheid plant ook nog de veiling van 337 FM-licenties in 91 steden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2007: Carrière-trofee voor Michel Follet (audio)
De archieven van 4 januari (004)
2009: Donna deed het licht uit
De archieven van 3 januari (003)
2001: Er is wel plaats!
De archieven van 2 januari (002)
Sluiten