De archieven van 5 december (339) Nationale Hitparade Top 100 van start bij de TROS

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1955, Verenigde Staten

De film Rock Rock Rock, waarin DJ Alan Freed een hoofdrol vertolkt, gaat in première in diverse New Yorkse bioscopen.

1964, Zeezender

Radio London start met testuitzendingen op 1125 kHz vanaf het zendschip de mv Galaxy. (foto boven – credits: Dave Kindred)

1978, Zeezender

De eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack krijgt een brief van de Spaanse autoriteiten waarin hij wordt aangemaand om de zeezender te stoppen. De regering in Madrid steunt plotseling het in 1965 getekende Verdrag van Straatsburg.

1979, België 

Dat het opzetten van vrije radiostations nog steeds een risicovolle onderneming blijft, wordt duidelijk wanneer de BOB en PTT, Radio Country in Leuven het zwijgen opleggen. De medewerkers poogden nog om via de achterdeur te vluchten, maar de ordediensten wisten de ontsnapping te verijdelen.

1985, Nederland

Erik de Zwart en Ferry Maat presenteren de eerste Nationale Hitparade Top 100 bij de TROS op Radio 3. Zij volgen Tom Blomberg op die voor de NOS de Nationale Top 30 presenteerde.

2000, Nederland

Terwijl Sky Radio, Radio 2 en Radio 538, volgens de nieuwe luistercijfers van het bureau Intomart, populair blijven, krijgt Radio 3FM nieuwe klappen. Het marktaandeel daalt naar 9,7%.

2001, Nederland

Isabelle Brinkman wordt op 1 februari 2002 bij 3FM de opvolgster van de naar de TROS vertrokken Corné Klijn.

2001, Verenigd Koninkrijk

De groep Teamtalk neemt de aandelen van RTL bij Atlantic 252 definitief over.

2002, België

Magic FM start als stadsradio voor Sint Niklaas. De nadruk ligt op nieuws en veel muziek.

2002, Nederland
 
Enkele roddelbladen en websites voeden het gerucht dat Tom Mulder Radio 10 FM zal verlaten. Tijdschriften als Privé hadden zijn ‘buitensporig gedrag’ aan de kaak gesteld. Algemeen directeur Derik Jolink van Radio 10FM ontkent de beschuldigingen.

2004, België

Door een overbelasting van het computersysteem wordt het nachtprogramma van Radio 1 Tussen Droom En Daad, door de uitzendingen van Radio 2 vervangen. Om 06:40 uur is alles terug bij het oude.

2005, Verenigd Koninkrijk

Het Britse netwerk Classic Gold bespaart. Voorlopig werkt men nog met achttien vergunningen, maar dertien van deze licenties wil men laten samensmelten.

2006, België
 
– Radiomedewerker Michel De Sutter, regisseur van de hoorspelen op Radio 1 en Radio 3 en van de radiofeuilletons ’t Koekoeksnest, Taxi Maxi en Van In, op Radio 2, overlijdt op 60-jarige leeftijd. Met dramaturg Dries Poppe was hij de stichter van de ‘Dienst luisterspelen’ bij de toenmalige BRT.
– Het Turkse Radio Anatolya, dat via een schotelantenne een gevarieerd programmapakket aanbiedt, start in Sint Joost Ten Node op 92.9 MHz. De RTBF meldt snel storingen bij Classic 21.

Deel dit artikel
Amptec
Broadcast Partners
Spotlight
TVV Sound
Amptec
Belgian Radio Day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *