De archieven van 4 januari (004) Geert Bourgeois pleit voor meer Vlaamse muziek op VRT radio

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2002

– De Brakelse afdeling van Radio Contact (103.4 MHz) zendt in stereo uit en brengt RDS-songinfo.

– C-Dance uit Schoten, dat de overstap naar TOPradio maakte, zendt niet meer op 106.3 MHz uit. Het is onduidelijk waarom het station uit de lucht is.

2004

De Waalse deelregering keurt het nieuwe frequentieplan voor de FM-band goed. Dat voorziet plaats voor 6 netwerken, 90 onafhankelijke en 31 verenigingsradio’s. Men vermoedt dat de herschikking vanaf september 2004 in werking zal treden.


Lees verder onder de advertentie


2005
 
De radiowereld voelt mee met de slachtoffers van de Tsunami-ramp. Stations als Radio Royaal, Mix FM en Thals FM Neteland steunen de actie ’12-12’ via onder meer aangepaste redactionele bijdragen en aparte initiatieven.

2006
 
Mediaminister Geert Bourgeois pleit tijdens het Radio 1-programma ‘Wilde Geruchten’ voor meer Vlaamse levensliedjes bij de VRT. Het opmerkelijke voorstel komt er na het succes van Laura Lynn’s ‘Je Hebt Me Duizendmaal belogen’, oorspronkelijk een Duits nummer.

1980
 
Johan Rood, de voormalige zendtechnicus van Radio Delmare verschijnt voor de Antwerpse rechtbank. Hij moet zijn aanwezigheid uitleggen op het zendschip Aegir dat in de nazomer van 1978 op drift sloeg en door de Nederlandse politie geënterd werd.

1992
 
Op Radio 3 start de horizontale programmering van Station Drie, een project van Jan Steeman, dat een samenwerking tussen de KRO, NCRV en AVRO is . Deze regeling loopt op zaterdag, zondag en maandag. Het project sterft na nauwelijks tien maanden een stille dood als de publieke popzender de gelijklopende weekprogrammering invoert.

2005
 
Er wordt druk aan de evementenzender Radio 555 gesleuteld. Martijn Krabbé haakt af als presentator omdat hij één van de centrale figuren tijdens de televisieactie voor Zuid Oost-Azië wordt.2006

Yorin FM wordt om 11:00 uur door SBS overgenomen. Het grootste deel van het personeel behoudt het werk. Met Robert Jensen, Gijs Staverman, Henk Westbroek en Rob Stenders wordt onderhandeld. Stenders Vroeg, van 06:00 tot 10:00 uur komt uit de gebouwen van SBS in Amsterdam. Het gerucht gaat dat Yorin FM Hitradio Veronica FM wordt.

2007 


– Slam!FM vindt een geschikte vervanger voor de naar Radio 538 vertrokken Roger Sanchez. De Leidenaar Armin van Buuren (de nummer 2 DJ van de wereld) start op 4 april 2007 tussen 22:00 uur en middernacht met A State Of Trance.

– Het verzoekplatenprogramma Serious Request van 3FM waarbij Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga gedurende zes dagen in het Glazen Huis op de Naude in Utrecht werden opgesloten, bereikte volgens een onderzoek van het bureau Intomart 8,1 miljoen personen. In 2005 noteerde men er 7,5 miljoen.


1935: Verenigde Staten

Komiek Bob Hope maakt zijn debuut op de Amerikaanse radio in The Intimate Revue.

1977: Israël

Het Peace-schip zorgt voor een stunt als het door het Suezkanaal vaart. De programma’s van The Voice Of Peace moeten de vrede tussen Israël en de Arabische wereld promoten.

1982: Verenigde Staten

Het ABC Direction Network en het ABC Rock Network met 57 en 40 ‘lokale’ afdelingen worden het vijfde en het zesde netwerk van de Amerikaanse omroep ABC.

2000: Frankrijk

NRJ blaast de plannen om Virgin Radio over te nemen af. De vraagprijs van 380.000 euro is te hoog.

2005: Verenigde Staten

Er rijzen opnieuw problemen voor de controversiële DJ Howard Stern. Citadel Broadcasting Corporation besluit om zijn programma te schrappen omdat hij steeds naar zijn vertrek naar concurrent Sirius verwijst.

2006: Verenigd Koninkrijk

De Schotse afdeling van het alternatieve station Xfm start om 09:00 uur op de voormalige frequentie van Beat 106. Dominik Diamond verzorgt het eerste uur.

2006: Verenigde Staten

Hot 97 krijgt opnieuw zware kritiek. Ochtendpresentatrice Miss Jones had naar aanleiding van een recente staking enkele vernederende en racistische opmerkingen gemaakt. De New Yorkse gemeenteraad overweegt om actie te ondernemen.

Foto bovenaan: Johan Rood, Leendert Vingerling, Eddis Smits en Gerard van Dam, allen werkend voor Radio Delmare (credits: Leendert Vingerling en Jan Kat) 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2009: Donna deed het licht uit
De archieven van 3 januari (003)
2001: Er is wel plaats!
De archieven van 2 januari (002)
2001: Radio Tequila slachtoffer van flauwe ‘grap’
De archieven van 1 januari (001)
Sluiten