De archieven van 4 december (338) Franse president grijpt eigenhandig in

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1954, Verenigde Staten

Het New Yorkse gerechtshof veroordeelt DJ Alan Freed voor het gebruik van de schuilnaam Moon Dog.

1966, Zeezender

Het Nieuw-zeelandse Radio Hauraki begint officieel vanaf net zendschip mv Tiri uit te zenden. De talrijke proefprogramma’s met de nieuwe zendmast en de gloednieuwe antenne gaven positieve resultaten zodat de directie besluit om te starten.

1970, Nederland

Nadat hij gedurende anderhalf jaar de Top 30 voor de VPRO verzorgde, presenteert Joost den Draaijer deze lijst nu voor de NOS, op vrijdagnamiddag tussen 16:00 en 18:00 uur. Zo wordt de Nationale hitparade geboren.

1984, Frankrijk

Acht Parijse radiostations, waaronder NRJ dreigen hun vergunning te verliezen. De geplande verzegelingen komen er echter nooit want president François Mitterand verplicht eigenhandig de Hoge Mediaraad (CSA) om de plannen te herzien.

1985, Frankrijk

De politie neemt het studio- en zendmateriaal van Radio Lille 80 in beslag. Het project was een initiatief van Henri Noguères, de Franse voorzitter van de liga voor de mensenrechten.

1999, Nederland

Platenproducent Rini Schrijenberg neemt via zijn nieuwe BV ‘Un –Dos-Tres Media’ het kabelstation Hollands Glorie van de uitgeverij Strengholt en SBS Broadcasting SA over. Edward Neef wordt directeur. Het station zal in de toekomst Radio Nationaal gaan heten. Men onderhandelt tevens met Today FM om twee middengolf-frequenties, namelijk 1332 en 1035 kHz, te gebruiken.

2001, België

Diverse bronnen herhalen dat de stations van NRJ-Vlaanderen door Radio Nostalgie zullen worden overgenomen. Het Franse netwerk wil op die manier de landelijke dekking in België afronden.

2002, België

– De kranten van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij onthullen dat de vergunning van 4FM gedeeltelijk door crimineel geld werd betaald. Ex-Think Mediatopman Maurice De Velder zou 800.000 euro via het bedrijf Falcom geïnvesteerd hebben.
– De erkenning en de vergunning van Vrije Radio Wellen worden door de fusie met de VZW vrije zender Apollo uitgebreid.

2003, Nederland

– Noordzee FM en 3FM worden om 17:20 uur, gedurende tien minuten één landelijk station. Dat komt door een rechtstreeks telefoongesprek tussen Patty Brard en Ruud de Wild. De inzet van de discussie is de vraag waar Robert Jensen zich bevindt.
– Producer Ben Liebrand wordt door Radio Veronica aangeworven. Vanaf 9 januari 2004 zal hij tussen 22:00 uur en middernacht de voorbije decennia laten herleven.

2005, Verenigd Koninkrijk

Tedd Allbeury overlijdt op 88-jarige leeftijd. Hij was in de vorige eeuw betrokken bij de ‘fortpiraten’ KING en Radio 390. In een latere fase trok hij naar Britain Radio om vervolgens naar Radio 355 om te schakelen.

2006, België

Het Brusselse Radio Contact (102.8 MHz) krijgt van het VRM een boete van 1250 euro en een voorwaardelijke schorsing van zeven dagen. De sanctie komt er na een klacht van het provinciale Antwerpen 1, dat op 102.9 MHz storingen ondervond.

2006, Verenigd Koninkrijk

Het Britse BFBS (British Forces Broadcasting Service) zendt nu ook via de Astra-2 satelliet uit. Deze legeromroep bestaat sinds 1943 en maakt programma’s voor de Britse legereenheden in voormalige conflictgebieden.

2006, Nederland 

De luisteraars van 3FM krijgen naar jaarlijkse gewoonte de kans om de bewoners van het Glazen Huis te kiezen. Claudia de Brey, Giel Beelen, Sander Lantinga, Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Michiel Veenstra zijn de kandidaten om de actie van het Rode Kruis tegen landmijnen te ondersteunen.

2007, Verenigd Koninkrijk

De voormalige leadzanger van Madness, Suggs verlaat Virgin Radio. Hij gaat opnieuw met de band toeren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Amptec
Spotlight
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *