De archieven van 31 december (365) Radio Mango, Radio Nationaal en Atlantic 252 stoppen

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

– Ro Burms presenteert solo De Zondagsclub van Radio 2. Zijn helper Niels Williams kan zijn activiteiten als sidekick en manager van groepen als K3 niet meer combineren.

– Het Franstalige Contact 2 in Brussel (106.1 MHz) kampt opnieuw met technische problemen. De muziek wordt regelmatig onderbroken.

2002  

– De gepresenteerde programma’s van Radio Mango stoppen. Het netwerk brengt enkel nog non-stop muziek.

– 4FM start in Turnhout en in Hasselt op respectievelijk 95.1 en 99.2 MHz.

2003

Sweet FM, één van de talrijke opvolgers van Radio Magdalena, stopt om middernacht.

1954
 
De VARA zendt voor de eerste keer via de radio de oudejaarsconference van Wim Kan uit. Dit gebeurt ongecensureerd ook al staat men zeer kritisch tegenover een liedje over de Duitse Bondskanselier Konrad Adenauer.


Lees verder onder de advertentie


1980

Het Amsterdamse lokale Radio Decibel keert als Discostation terug in de ether en op de kabel. De vele importplaten, de interactieve telefoonspelletjes en de informatie afgestemd op de jongeren, bezorgen het station landelijke bekendheid.

1997
 
Veronica stoot de Concertzender af. Het station wordt tijdelijk door de VPRO gesteund.

2000
 
– Ferry Maat, die de laatste uren van de allereerste Top 2000 bij Radio 2 presenteert, neemt definitief afscheid bij publieke omroep. De verhouding met de NCRV en zijn producer Jaap de Groot leidde tot onoverbrugbare meningsverschillen.

– Het bedrijf Emporium uit Amsterdam vraagt het faillissement van Radio Nationaal aan. Media Engineering, een afdeling van de onderneming had het station bij de opstartfase begeleid maar de facturen bleven onbetaald. Eigenaar Riny Schreyenberg zoekt naar een geschikte koper maar de interesse is zeer klein.

– Q Radio keert in 2001 als Colorful Radio terug. Directeur Peter Jansen regelt de laatste details. Het format bestaat uit wereldmuziek. Ronald van der Meyden van Stadsradio Rotterdam wordt programmaleider.

2002
 
Veronica stapt in verband met de verdeling van de etherfrequenties onder de commerciële radiostations opnieuw naar de bestuursrechter in Rotterdam. De omroep eist dat hij een dwangsom koppelt aan zijn uitspraak dat de verdeling op 1 juni 2003 moet afgewerkt zijn. Als de overheid er niet in slaagt om die datum te halen, wil Veronica (Veronica Radio en Kink FM) dat een dwangsom van een half miljoen euro per dag wordt opgelegd.2003

Nederland neemt afscheid van de op kerstmis 2003 overleden Rob Out.

2004

– Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM, ID&T Radio en Business Nieuwsradio verlenen hun medewerking aan het gelegenheidsproject Radio 555 dat massaal geld voor de slachtoffers van de tsunami-ramp in Zuid Oost Azië inzamelt. Radio Veronica neemt het complete programma over. De overige stations maken commerciële zendtijd vrij.

– Juize FM, het zusterstation van Radio 538, is in grote delen van Noord-Holland via de kabelfrequentie 88.5 MHz te ontvangen. Zo krijgt het R&B-station er 314.000 aansluitingen bij. Ook de programmaraad van Zuid-Oost-Flevoland wil Juize FM in het basispakket laten opnemen en bracht hierover een positief advies uit.

– ID&T Radio wordt vanaf 1 januari 2005 Slam!FM. Zo komt er een einde aan het gerucht dat het station ID&T FM zou worden.

2006
 
– Weerman Jan Visser vertrekt gedwongen bij Radio 10 Gold. Eigenaar Talpa blijft fors bezuinigen bij de oudste commerciële Nederlandse radio.

– 100%NL ontslaat op staande voet Bert van Lent. Hij verkeerde in de mening dat collega Nienke Disco in haar programma zijn mobiele nummer aan de luisteraars bekend had gemaakt. Als wraak pakte de misnoegde DJ uit met seksuele intimidatie om vervolgens wel haar telefoonnummer prijs te geven. Directeur Herbert Visser laat hem dadelijk weten dat zijn aanwezigheid niet meer gewenst is.

– Sander Guis krijgt vanaf 1 januari 2007 een eigen programma. Elke woensdagnacht tussen 01:00 en 04:00 uur presenteert hij voor BNN ‘Guis’.

1923: Verenigde Staten

Er wordt vanuit Pittsburgh een radiosignaal naar Manchester in Engeland gestuurd. Het wordt de allereerste Transatlantische uitzending ooit.

1940: Verenigde Staten 


De Amerikaanse vereniging van componisten en muzikanten ASCAP kibbelt met de Amerikaanse radiostations omdat zij onbetaald hun repertoire spelen.

1965: Verenigd Koninkrijk 


Van zodra de MV Comet een ligplaats op zee heeft gekozen, beginnen de testuitzendingen van Radio Scotland op 244 meter.

1966: Verenigd Koninkrijk

Nadat Radio 390 tijdens een eerdere rechtszaak schuldig bevonden werd wegens uitzenden in territoriale wateren, ging het station op 25 november even voor 23:00 uur uit de lucht. Men besloot echter om tegen dit vonnis in beroep te gaan. De zaak werd opnieuw behandeld en ditmaal verkreeg het station de vrijspraak. Om 23:30 uur worden de uitzendingen, na een boodschap van eigenaar Ted Allbeurry, hervat.

1973: Verenigd Koninkrijk

Schotland krijgt om 10:30 uur via 1151 kHz en 92.1 MHz met Radio Clyde een eerste lokale radio in Glasgow.

1977: Verenigde Staten

WFAT start als piratenzender op 1620 kHz in Brooklyn.

1986: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits verdwijnt onaangekondigd om 10:47 uur uit de lucht.

2002: Duitsland

Sky Radio in Hessen neemt zes nieuwe FM-frequenties in gebruik. Het station duikt in de omgeving van Marburg, Alsfeld, Limburg, Fulda, Bad Hersfeld en Hofgeismar op.

2002: Verenigd Koninkrijk

Atlantic 252 is voorbij. De groep Teamtalk, die het popstation van de maatschappij CLT overnam, zendt nu continu sportprogramma’s uit.

2005: Verenigd Koninkrijk

Johnny Walker van BBC Radio 2 wordt door de Britse Koningin tot ridder benoemd. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn jarenlange bijdrage voor de BBC.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Zaterdag is Joey-dag is Zaki-dag
2001: Het was een behoorlijk bewogen radiojaar
De archieven van 30 december (364)
2005: Radiopionier Julien Put overleden
De archieven van 29 december (363)
2004: Gastcolumn van Luc De Groot
Sluiten