De archieven van 30 december (364) Het definitieve einde van ‘Lucky Luxemburg’ op 208 AM

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Radio Atlantis keert na een korte onderbreking terug in de lucht vanaf de MV Jeanine.

2001

C-Dance start op de voormalige frequenties van Roxy met Cable Dance. De officiële startdatum is op 1 januari 2002 gepland.

2006 

Een ongemeen harde storm haalt een aantal stations uit de lucht. Rond 21:00 uur moet Radio Bingo in Roeselare de uitzendingen staken omdat de zendmast naar beneden kwam.

1971

Omdat de Eindhovense leraar Frits Ritmeester een DJ-wedstrijd heeft gewonnen, krijgt hij een paar minuten zendtijd bij Theo Stokkink op Hilversum 3. Diezelfde nieuweling zal in 1973 als Frits Spits in de nachtprogrammering van de popzender starten.


Lees verder onder de advertentie


1972

De onrust bij Radio Caroline bereikt een climax. De van land terug gekeerde kapitein van der Kamp geeft rond 02:30 uur het bevel om het anker te lichten. Op die manier wil hij met de misnoegde medewerkers het resterende geld opeisen. Om 03.00 uur worden de uitzendingen gestaakt. Wanneer de MV Mi Amigo de haven van IJmuiden binnen vaart, stuit men op het verbod van de autoriteiten. De chaos wordt nog groter als de kustwacht tijdens een controle geen scheepspapieren aantreft.  Nadat de eigenaar van de tender Eurotrip alsnog het nodige bedrag ophoest, wijkt men dadelijk naar Amsterdam uit waar het zendschip vanwege de slechte staat aan de ketting wordt gelegd. Pas nadat de noodzakelijke herstellingen zijn uitgevoerd, kan men opnieuw over de MV Mi Amigo beschikken.

1980

– De Veronica Omroeporganisatie doet vanwege de enorme aanhang een gooi naar de status van B-omroep, maar de aanvraag wordt geweigerd.

– De Amsterdamse illegale Radio Decibel start als discozender. Er wordt voorlopig op zondag tussen 10:00 en 17:00 uur uitgezonden.

1998

De overheid besluit om de uitzendingen van Radio Scheveningen voor de scheepvaart definitief te stoppen.

1999
 
De website Adformatie onthult dat Radio 538 de jacht op Jeroen van Inkel en Edwin Evers heeft geopend. Directeur Erik de Zwart wil met hen het marktaandeel verhogen.

2003
 
Rob van Someren, die tot de terugkeer van Jeroen van Inkel bij Radio Veronica het programma tussen 16:00 en 19:00 uur presenteerde, verhuist naar de vrijdagavond (19:00 – 22:00 uur). Met ‘Thank Rob It’s Friday’ zal hij vanaf 5 januari 2004 de rode loper voor Ben Liebrand uitrollen.

2005

De plannen om Radio Voetbal op 1332 kHz te starten, worden definitief afgevoerd. De 62-jarige Koos Appelboom wou de frequentie van Telecom Vision International huren maar kwam zijn financiële beloftes nooit na.

2006

Presentatrice en boegbeeld van de VARA, Sonja Barend maakt haar laatste televisieshow. Tijdens het evenement wordt ze door Koningin Beatrix in de Ridderorde van Nassau verheven.

1923: Verenigd Koninkrijk

Via speciale lijnen kan de BBC van op het Europese vasteland een eerste rechtstreekse uitzending verzorgen.

1986: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits wisselt de testuitzendingen met zendersluitingen af. Er wordt nu ook tijdens de nacht geëxperimenteerd.

1991: Groot Hertogdom Luxemburg

De Engelse medewerkers van Radio Luxembourg nemen tijdens een marathonuitzending afscheid van de middengolf-frequentie 208 meter. Het station is enkel nog op korte golf en via het audiokanaal van Sky TV op de Astra-satelliet te beluisteren.1992: Groot Hertogdom Luxemburg

CLT schaft de bekende Engelse service van Radio Luxemburg volledig af. Mike Hollis brengt het slotprogramma dat om middernacht afloopt. De hoofdaandeelhouder concentreert zich nu op Atlantic 252, dat in 1989 startte op de lange golf.

° Foto bovenaan: Het Engelse team van Radio Luxemburg in 1983 (van links naar rechts): Mike Hollis, Tony Prince, Benny Brown, Rob Jones,  Stuart Henry,  Ollie Henry en Bob Stewart.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren Peter Van de Veire wordt een van de drijve... VAR, de reclameregie van de VRT maakte vandaag in haar periodieke nieuwsbrief eVaria, weliswaar tussen twee lijnen door, bekend dat de opvolger van Radio Donna, per 5 januari 2009 ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2005: Radiopionier Julien Put overleden
De archieven van 29 december (363)
2004: Gastcolumn van Luc De Groot
De archieven van 28 december (362)
2011: Radio KBC is (eindelijk) on air
De archieven van 27 december (361)
Sluiten