De archieven van 3 november (307)

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in ‘de kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1925, Frankrijk

Radio Tour Eiffel verzorgt een eerste nieuwsuitzending. (Onderstaande video zeker bekijken, zeker het tweede deel is knap)

1935, België

Aan de vijvers, het latere Eugène Flageyplein in Elsene, legt de minister van PTT, Paul Henri Spaak de eerste steen voor het nationale omroepgebouw. Tijdens de speciale dag van het NIR, op de laatste dag van de wereldtentoonstelling in Brussel, zendt de omroep van 06:45 uur tot middernacht uit.


Lees verder onder de advertentie


1966, Zeezenders

Swinging Radio England, in de lucht vanaf de ‘Laissez Faire’ stopt vanwege enorme financiële verliezen en wordt binnenkort door het Nederlandstalige Radio Dolfijn opgevolgd.

1972, Zeezenders

De Engelstalige service bij Radio Noordzee Internationaal herbegint. John de Mol Senior had nochtans een aantal dagen geleden de presentatoren aan de deur gezet. Een krachtige interventie van de Zwitserse eigenaren Meister en Bolier maakte het ontslag ongedaan.

2000, België

– Sven Ornelis maakt na Erwin Deckers de overstap van Radio Donna naar de Vlaamse Mediamaatschappij om het programma ‘Hart Van Vlaanderen’ samen te stellen.
– Het netwerk van Contact 2 met twintig frequenties in Wallonië en één in Brussel start een opvallende campagne die meer luisteraars moet opleveren. In Vlaanderen verandert Family Radio het format, er wordt nu meer popgerichte muziek uitgezonden.

2003, België

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media komt in een lastig parket wanneer blijkt dat plaatsvervangend commissaris Patrick Herroelen ook secretaris is bij het nog op te richten Antwerpse Radio Campus. De wetgeving verbiedt namelijk dat een lid een politiek mandaat uitoefent of binding met de mediasector heeft.

2007, België

Radio Lorali uit Limburg is vanaf nu wereldwijd te beluisteren via webstream. Het station is via de ether te beluisteren op 107. MHz in de regio Lummen. Vlakbij Hasselt en vooral bekend bij automobilisten vanwege het (gevaarlijke) klaverblad tussen twee autosnelwegen Antwerpen-Hasselt-Luik.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *