De archieven van 3 november (307)

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in ‘de kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1925, Frankrijk

Radio Tour Eiffel verzorgt een eerste nieuwsuitzending. (Onderstaande video zeker bekijken, zeker het tweede deel is knap)

1935, België

Aan de vijvers, het latere Eugène Flageyplein in Elsene, legt de minister van PTT, Paul Henri Spaak de eerste steen voor het nationale omroepgebouw. Tijdens de speciale dag van het NIR, op de laatste dag van de wereldtentoonstelling in Brussel, zendt de omroep van 06:45 uur tot middernacht uit.

1966, Zeezenders

Swinging Radio England, in de lucht vanaf de ‘Laissez Faire’ stopt vanwege enorme financiële verliezen en wordt binnenkort door het Nederlandstalige Radio Dolfijn opgevolgd.

1972, Zeezenders

De Engelstalige service bij Radio Noordzee Internationaal herbegint. John de Mol Senior had nochtans een aantal dagen geleden de presentatoren aan de deur gezet. Een krachtige interventie van de Zwitserse eigenaren Meister en Bolier maakte het ontslag ongedaan.

2000, België

– Sven Ornelis maakt na Erwin Deckers de overstap van Radio Donna naar de Vlaamse Mediamaatschappij om het programma ‘Hart Van Vlaanderen’ samen te stellen.
– Het netwerk van Contact 2 met twintig frequenties in Wallonië en één in Brussel start een opvallende campagne die meer luisteraars moet opleveren. In Vlaanderen verandert Family Radio het format, er wordt nu meer popgerichte muziek uitgezonden.

2003, België

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media komt in een lastig parket wanneer blijkt dat plaatsvervangend commissaris Patrick Herroelen ook secretaris is bij het nog op te richten Antwerpse Radio Campus. De wetgeving verbiedt namelijk dat een lid een politiek mandaat uitoefent of binding met de mediasector heeft.

2007, België

Radio Lorali uit Limburg is vanaf nu wereldwijd te beluisteren via webstream. Het station is via de ether te beluisteren op 107. MHz in de regio Lummen. Vlakbij Hasselt en vooral bekend bij automobilisten vanwege het (gevaarlijke) klaverblad tussen twee autosnelwegen Antwerpen-Hasselt-Luik.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *