fbpx

De archieven van 28 november (332) Videobeelden van de antenne-constructie van Radio 24

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1960, Verenigde Staten

Het CBS netwerk breidt de nieuwsuitzendingen op het uur van vijf tot tien minuten uit.

1979, Zwitserland

Radio 24 valt het nationale omroepmonopolie aan. Dat is mogelijk omdat de antennes zich in Italië, tegen een bergflank, op amper zes kilometer van Zwitserland bevinden. Twee zenders van 25 kW en een gigantische antenne-constructie (foto boven) zorgen voor een landelijke dekking.


Lees verder onder de advertentie


1985, Nederland

De TROS zendt op Radio 3 de allerlaatste Top 50 of het jaaroverzicht van 1985 uit. Ferry Maat en Erik de Zwart kondigen ‘We Are The World’ van USA For Africa als dé nummer 1-hit aan.

1988, Verenigd Koninkrijk

Radio Capital begint om 07:30 uur een oldiesstation als reactie op een regeringsbeslissing die netwerken op AM en op FM verplicht om een verschillend format in te voeren. Capital Gold wordt snel populair.

2000, België

Radio Mango maakt de komst van een nieuwe Gentse afdeling bekend. Er zal via Radio Plus op 106.0 MHz worden uitgezonden.

2000, Groot Hertogdom Luxemburg

Er duiken nieuwe berichten op over een mogelijke terugkeer van de Engelstalige afdeling van Radio Luxemburg. De initiatiefnemers treffen de nodige voorbereidingen maar een startdatum blijft uit.

2002, België
 
– De krant Het Laatste Nieuws onthult dat Luc Appermont in februari 2003 Radio 2 zal verlaten. Hij presenteert tot dan op zaterdagmorgen het populaire programma De Zoete Inval.

– De uitzendingen van Radio 2 Omroep Limburg worden door werkzaamheden aan de mast in Genk tijdelijk onderbroken. Zo missen de luisteraars om 07:00 uur het regionale journaal.

– La Première, de nieuws- en sportzender van de Waalse RTBF start via de Astrasatelliet op 19,2° Oost.

2002, Nederland
 
Tijdens een interview bij RTL4 geeft de pas benoemde directeur van Talpa Radio meer tekst en uitleg over de toekomst. Erik de Zwart meldt dat Radio Noordzee aan de vooravond van talrijke hervormingen staat en dat er overnameplannen voor bestaande stations in het buitenland aan de gang zijn. Nog tot 31 december blijft De Zwart bij Radio 538 de Top 40 presenteren.

2003, Nederland
 
De Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent koopt het jongerenstation Radio 538. Het bedrijf dat bij het Brits-Luxemburgse Atlantic 252 was betrokken, neemt een meerderheidsbelang van 55%.

2004, Nederland
 
Nieuwslezer Arend Langenberg (foto) krijgt waarschijnlijk een talkshow bij Veronica TV. Diverse bekende Nederlanders, waaronder Adam Curry hebben hun medewerking toegezegd. 

2005, België
 
– Wim Oosterlinck van Studio Brussel maakt een kippensoep-benefietsingle voor het goede doel. Diverse artiesten zoals Yasmine, Gunther Verspecht alias Stash en Maurice Engelen van de groep Praga Khan verlenen hun medewerking.– Het regionale Antwerpen 1 verdwijnt tijdelijk uit de lucht op 102.9 MHz. Hierdoor zijn Radio Veronica op 103.0 MHz en Radio Contact op 102.8 MHz duidelijk te ontvangen in grote delen van Antwerpen.

– Be One is nu ook via een tiende zender te beluisteren, het gaat om de 105.4 MHz in Genk.

2005, Nederland

Qmusic krijgt een steunzender in Amsterdam op 100.4 MHz. De bedoeling bestaat er in om de ontvangst in het centrum van de hoofdstad te verbeteren.

2006, Verenigd Koninkrijk

Eén van de bekendste DJ’s, Alan Freeman overlijdt in Londen. De in 1927 geboren presentator werkte ondermeer bij BBC Radio One, Radio 2, Capital Radio en Virgin Radio.

2007, Nederland

De Algemene Programmaraad in Amsterdam overweegt om in 2008 het landelijke 100%NL in de plaats van Caz op de kabel te plaatsen. Indien men het voorstel aanvaardt, worden 500.000 extra gezinnen bereikt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Retro-interview: Jeroen Gorus Zijn laatste wapenfeiten als presentator dateren alweer van eind 2017, toen hij het ochtendprogramma bij TOPradio verzorgde, tegenwoordig is hij hoofdzakelijk achter de schermen v...
2012: StuBru en MNM krijgen eigen radionieuws De luisteraars van Studio Brussel en MNM krijgen over enkele maanden elk een eigen radionieuws. "We bekijken nu hoe we dat praktisch zullen aanpakken", zegt algemeen hoofdredacteu...
Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2001: Luistercijfers in West-Vlaanderen (audio) In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden, staan we vandaag stil bij de lokale luistercijfers uit de provincie West-V...
Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2013: VlaPo en Story FM gaan samenwerken Gisteren, woensdag 20 februari hield de Vereniging voor Vlaamse podiumartiesten VlaPo zijn maandelijkse bestuursvergadering in de kantoren van Story FM. Beide partijen bespraken h...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2009: VRT ontkent dat MNM in de etalage staat
De archieven van 27 november (331)
2000: Blauwe dolfijn gooit knuppel in VRT-hok
De archieven van 26 november (330)
Een omroep monument: Dr. E.D. Spelberg
Zaterdag is Joeydag is stripdag
Sluiten