De archieven van 28 november (332) Videobeelden van de antenne-constructie van Radio 24

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1960, Verenigde Staten

Het CBS netwerk breidt de nieuwsuitzendingen op het uur van vijf tot tien minuten uit.

1979, Zwitserland

Radio 24 valt het nationale omroepmonopolie aan. Dat is mogelijk omdat de antennes zich in Italië, tegen een bergflank, op amper zes kilometer van Zwitserland bevinden. Twee zenders van 25 kW en een gigantische antenne-constructie (foto boven) zorgen voor een landelijke dekking.

1985, Nederland

De TROS zendt op Radio 3 de allerlaatste Top 50 of het jaaroverzicht van 1985 uit. Ferry Maat en Erik de Zwart kondigen ‘We Are The World’ van USA For Africa als dé nummer 1-hit aan.

1988, Verenigd Koninkrijk

Radio Capital begint om 07:30 uur een oldiesstation als reactie op een regeringsbeslissing die netwerken op AM en op FM verplicht om een verschillend format in te voeren. Capital Gold wordt snel populair.

2000, België

Radio Mango maakt de komst van een nieuwe Gentse afdeling bekend. Er zal via Radio Plus op 106.0 MHz worden uitgezonden.

2000, Groot Hertogdom Luxemburg

Er duiken nieuwe berichten op over een mogelijke terugkeer van de Engelstalige afdeling van Radio Luxemburg. De initiatiefnemers treffen de nodige voorbereidingen maar een startdatum blijft uit.

2002, België
 
– De krant Het Laatste Nieuws onthult dat Luc Appermont in februari 2003 Radio 2 zal verlaten. Hij presenteert tot dan op zaterdagmorgen het populaire programma De Zoete Inval.

– De uitzendingen van Radio 2 Omroep Limburg worden door werkzaamheden aan de mast in Genk tijdelijk onderbroken. Zo missen de luisteraars om 07:00 uur het regionale journaal.

– La Première, de nieuws- en sportzender van de Waalse RTBF start via de Astrasatelliet op 19,2° Oost.

2002, Nederland
 
Tijdens een interview bij RTL4 geeft de pas benoemde directeur van Talpa Radio meer tekst en uitleg over de toekomst. Erik de Zwart meldt dat Radio Noordzee aan de vooravond van talrijke hervormingen staat en dat er overnameplannen voor bestaande stations in het buitenland aan de gang zijn. Nog tot 31 december blijft De Zwart bij Radio 538 de Top 40 presenteren.

2003, Nederland
 
De Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent koopt het jongerenstation Radio 538. Het bedrijf dat bij het Brits-Luxemburgse Atlantic 252 was betrokken, neemt een meerderheidsbelang van 55%.

2004, Nederland
 
Nieuwslezer Arend Langenberg (foto) krijgt waarschijnlijk een talkshow bij Veronica TV. Diverse bekende Nederlanders, waaronder Adam Curry hebben hun medewerking toegezegd. 

2005, België
 
– Wim Oosterlinck van Studio Brussel maakt een kippensoep-benefietsingle voor het goede doel. Diverse artiesten zoals Yasmine, Gunther Verspecht alias Stash en Maurice Engelen van de groep Praga Khan verlenen hun medewerking.

– Het regionale Antwerpen 1 verdwijnt tijdelijk uit de lucht op 102.9 MHz. Hierdoor zijn Radio Veronica op 103.0 MHz en Radio Contact op 102.8 MHz duidelijk te ontvangen in grote delen van Antwerpen.

– Be One is nu ook via een tiende zender te beluisteren, het gaat om de 105.4 MHz in Genk.

2005, Nederland

Qmusic krijgt een steunzender in Amsterdam op 100.4 MHz. De bedoeling bestaat er in om de ontvangst in het centrum van de hoofdstad te verbeteren.

2006, Verenigd Koninkrijk

Eén van de bekendste DJ’s, Alan Freeman overlijdt in Londen. De in 1927 geboren presentator werkte ondermeer bij BBC Radio One, Radio 2, Capital Radio en Virgin Radio.

2007, Nederland

De Algemene Programmaraad in Amsterdam overweegt om in 2008 het landelijke 100%NL in de plaats van Caz op de kabel te plaatsen. Indien men het voorstel aanvaardt, worden 500.000 extra gezinnen bereikt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
Het radiodagboek van 20 maart (079) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Radiopresentatrice wordt paasei Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nbs...
Het radiodagboek van 18 maart (077) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Broadcast Partners
Amptec
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *