De archieven van 28 januari (028) Radio 10 Gold begint op AM 675 kHz

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2003

– De Haachtse Mango wordt om 18.00 uur door een blikseminslag getroffen. Nader onderzoek wijst uit dat het elektriciteitsnet aan de basis van de moeilijkheden ligt. Men dient een klacht in tegen de bewuste maatschappij. Het onweer haalt ook Lorali in Lummen, Tempo FM in Kampenhout, RGR in Overijse, de Gentse TOPradio, Qmusic in de Arteveldestad, Mango in Lier en de Genkse GRK uit de lucht.


Lees verder onder de advertentie


– Het Kortrijkse Voltage schrapt de uurjingles en de Cool FM jingles. Er is enkel nog nonstop muziek te horen van onder meer Madonna, Rene Froger en Elton John.

2004

Het Vlaamse parlement roept via een motie de Vlaamse deelregering op om de billijke vergoeding voor de lokale radio’s met de bevoegde federale minister Fientje Moerman te bespreken. Men hoopt zo tot een aanvaardbaar bedrag te komen. Een motie om de billijke vergoeding en de verhoogde Sabamtarieven bij te sturen, wordt verworpen. De vraag van het Vlaams Blok om de hele erkenningsronde over te doen en de lokale verankering zwaarder te laten doorwegen, krijgt geen positief gevolg.

1994
 
Radio 10 Gold begint om 20:00 uur op AM 675 kHz uit te zenden. Minister van WVC d’Ancona verricht de opening gevolgd door het nummer ‘Night Fever’ van The Bee Gees.

2000

Het openbaar ministerie overweegt om Jeroen van Inkel te vervolgen. Hij had de luisteraars via Veronica FM aangespoord om de flitspalen langs de weg te vernielen. Bovendien had de F1-fanaat de vrijdagavond tot ‘antiflitspaalavond’ uitgeroepen.

2002

Door de harde wind verdwijnen de zenders in Arnhem van Radio 538 en Noordzee FM uit de lucht. De antennes die op het dak van een 117 meter hoge toren staan, liepen schade op. Het mankement wordt snel hersteld.

2004

Directeur Ad Ossendrijver kondigt de start van Arrow Jazz FM binnen tien dagen aan. Het station dat bij de verdeling van de etherfrequenties het resterende kavel voor ‘klassieke muziek’ en ‘jazz’ veroverde, richt zich met de hulp van het Londense station Jazz FM op de jongere luisteraar.2005 

Radio 538 spreekt dreigende taal tegen ID&T Radio omdat men zich, volgens de marktleider, niet houdt aan de gemaakte afspraken inzake het format. Indien het dancestation niet de nodige wijzigingen uitvoert, volgen er juridische stappen.

1968: Nieuw Zeeland

De MV Tiri van Radio Hauraki (foto bovenaan) belandt in een zware storm. Wanneer de motor bovendien sneuvelt, belandt het zendschip met een klap op de rotsige kust bij Wangaparapara Harbour. Paul Lineham was de laatste presentator die te horen was. Men vermoedt dat het doek over de Nieuw Zeelandse zender is gevallen.

1971: Zwitserland

Nadat de Zwitserse eigenaren van de Mebo II door een list op 5 januari hun schip terug in handen kregen, starten er testuitzendingen die enkel uit non-stop muziek bestaan.

1977: Frankrijk

De Mebo II en het bevoorradingsschip Angela verlaten de haven van Brest en reizen naar Libië.

1982: Frankrijk

Onder impuls van André Holleaux wordt een organisatie opgericht die de belangen van de onafhankelijke radiostations behartigt.

1987: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits test vanaf 05:45 uur op 576 kHz. Na een korte onderbreking tussen 16:00 en 16:56 uur wordt de non-stop muziek om 19:00 uur afgerond met de boodschap dat men morgen terug keert.

2004: Verenigd Koninkrijk 


De Sunday Express meldt een mogelijke fusie tussen de twee grootste radiogroepen GWR en Capital. De geruchten worden voorlopig ontkend. Capital meldt echter dat er ‘dit jaar zeker nog iets gaat gebeuren’.

2005: Verenigd Koninkrijk

Magic 105.4 wordt met 6,1% of een winst van 1,3% een bedreiging voor marktleider Capital FM, dat 6,2% behoudt. Heart FM valt naar 5,3% terug. BBC Radio 2 blijft de best beluisterde radiozender met 16,4%. BBC Radio 4 is tweede met 11,5%. BBC Radio One ging met 0,5% vooruit en staat op 8,2%.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Bert Geenen hertekent TOPradio (audio)
De archieven van 27 januari (027)
2010: Rino Ver Eecke nethoofd MNM (audio)
De archieven van 26 januari (026)
Massa-demonstratie voor Maeva (audio)
2008: Dirk Wauters over ambities VRT
Sluiten