De archieven van 27 januari (027) 'Kortrijkse' Gemini samen met KYXI uit Los Angeles

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1981

Radio Gemini zorgt voor een primeur door met het Amerikaanse radiostation KYXI uit Los Angelos gezamenlijk uit te zenden. Een speciale, dure en gehuurde telefoonlijn maakt de stunt mogelijk.

2001

Het CSA, de Waalse tegenhanger van het Vlaamse Commissariaat voor de Media verzoekt de economische nieuwszender BFM om de illegale uitzendingen op 107.1 MHz voor 5 februari te beëindigen.

2003

CD&V-politicus Carl De Caluwé dient bij het Vlaamse Parlement een motie in waarbij hij vraagt dat het frequentieplan einde februari 2003 bij de Vlaamse regering zou belanden. In het vooruitzicht van de nieuwe staatshervorming wordt onder meer gewenst dat men de controlebevoegdheid op de naleving van de toegekende radiofrequenties volledig naar de Vlaamse Gemeenschap overbrengt.


Lees verder onder de advertentie


2004

Netmanager Jan Knudde onthult de nieuwe planning van Radio Donna (foto bovenaan) die op 1 februari start. Mark Heyninck (foto bovenaan) en Jan Bosman verzorgen vanaf 06:00 uur ‘Donna staat op’. Het duo wordt door TMF-VJ Evi Hanssen geholpen. Leen Demaré behoudt ‘Vrouwentongen’ tussen 10:00 en 12:00 uur. Ann Reymen brengt tussen 16:00 en 18:00 uur de ‘Bumpershow’. Tussen 23:00 uur en middernacht komt er ook een late night versie van de ‘Klant is Koning’

2006

Er tekent zich een leegloop bij Radio Donna af. Na Evert Venema trekt nu ook Luc Mertens de deur van het station achter zich dicht. Hij blijft wel bij de openbare omroep aan de slag.

2000

Het door ID&T overgenomen New Dance Radio schakelt naar Dance en House over ten koste van R&B en Hip Hop.

2003 

Sky Radio blijft marktleider. Dit is de voornaamste conclusie van het net gehouden luisteronderzoek dat het bureau Intomart uitvoerde. Met 0,2% verhoogt de non-stop muziekzender bovendien zijn marktaandeel tot 13,6%. Voor Radio 2 was er overigens uitstekend nieuws. Het overdonderende succes van de Top 2000 mondde uit in een forse winst van 0,7% waardoor met 11% de tweede plaats van Radio 538 wordt overgenomen.

1927: Verenigde Staten

De Amerikaanse maatschappij United Independent Broadcasters Inc. start met een netwerk van zestien radiostations. Zo wordt de basis voor het latere Columbia Broadcasting Systems of CBS gelegd.

1977: Verenigd Koninkrijk

Bij de Engelse Southend Magistrates Court wordt een booteigenaar voor het bevoorraden van de MV Mi Amigo veroordeeld.

1979: Verenigd Koninkrijk

BBC Radio 2 start met nachtuitzendingen. ‘You and the night and the music’ luidt een nieuw tijdperk in.

1986: Verenigd Koninkrijk

Na een testsignaal om 04:45 uur brengt Laser Hot Hits, uitzendend vanaf de MV Communicator, vanaf 06:00 uur op 576 kHz non-stop muziek afgewisseld met jingles. De ontvangst wordt door storingen van een lokaal station op 558 kHz problematisch. Om 18:23 uur vraagt een Amerikaanse DJ om voedsel. De uitzendingen worden om 19:00 uur afgerond.

1995: Frankrijk

Sebastien Cauet zet tijdens zijn ochtendshow bij Fun Radio het land in rep en roer door het beruchte concentratiekamp Auschwitz te vergelijken met ‘een huis dat door ouderlingen moet opgeknapt worden’. De publieke opinie en de directie van het landelijke netwerk reageren woedend en eisen excuses.2001: Frankrijk

Onder druk van aanhoudende klachten haalt RTL Philippe Bouvard terug. Na zijn ontslag in juni 2000 gaf Europe 1 hem de kans om ‘Les Grosses Têtes’ ter vervolgen. Vanaf 29 januari keert het legendarische programma terug bij RTL.

2004: Verenigde Staten

– De Amerikaanse Federal Communications Commission betrapt Clear Channel Radio op 26 overtredingen van de mediawetgeving. De eigenaar van onder meer het New Yorkse KTU en Z100 moet 715.000 dollar boete betalen.

– De televisiemaatschappij ABC maakt bekend dat Barbara Walters in september 2004, na 25 jaar, een punt achter het wekelijkse programma ‘20/20’ zet. De 74-jarige presentatrice slaagde er in om bijna alle politieke zwaargewichten voor een gesprek te strikken. Zo interviewde ze onder andere de presidenten Richard Nixon, Anwar-Al-Sadat, Bill Clinton en Vladimir Poetin. Vanaf het najaar blijft Walters co-presentatrice van de talkshow The View.

2004: Frankrijk

De journalisten van France Inter leggen het werk neer. Via een aantal intersyndicale organisaties eist men een aanpassing van het salaris. In vergelijking met hun collega’s bij de publieke televisieomroepen verdienen ze 20% minder. Deze ontnuchterende conclusie was voldoende om meteen een staking op te zetten.

2005: Verenigde Staten

Het zevenkoppige ochtendteam van het New Yorkse Hot 97 wordt wegens het draaien van een beledigende versie van ‘We Are The World’, naar aanleiding van de tsunami-ramp, voor onbepaalde tijd geschorst. Eigenaar Emmis biedt via de website excuses aan.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2010: Rino Ver Eecke nethoofd MNM (audio)
De archieven van 26 januari (026)
Massa-demonstratie voor Maeva (audio)
2008: Dirk Wauters over ambities VRT
De archieven van 25 januari (025)
2001: Samenwerking redacties Radio 2 (video)
Sluiten