fbpx

De archieven van 28 december (362) Muiterij op de MV Mi Amigo

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Vanaf de MV Mi Amigo starten er testuitzendingen onder de naam Radio Mi Amigo.

2001

– De Kempense afdeling van Qmusic (90.6 MHz) ondervindt technische problemen en zendt enkel een draaggolf uit.

– Er zijn meer details bekend over de programmering van het nieuwe Radio Mango-netwerk. Michel Follet start er op 2 januari 2002, doordeweeks en dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur.


Lees verder onder de advertentie


2002

4FM is vanaf nu ook te beluisteren in Beringen op 98.4 MHz (om 14:00uur), in Tongeren via 89.1 MHz, in Aalst op 90.0 MHz (vanaf 15:35 uur) en in Oostvleteren via 101.0 MHz (om 20:00 uur).

2004

Cool FM start in Dilbeek op 105.9 MHz en in Kortemark via 106.6 MHz.

2005

Radio Contact blijft vernieuwen. De inlijving van het Antwerpse Multipop en een nieuw jingle-pakket, geïnspireerd op het Duitse Megaradio, moeten 2006 krachtig inzetten.

1972

Wanneer Kapitein van der Kamp op de MV Mi Amigo waar vandaan Radio Caroline uitzendt, de Nederlandse bemanning informeert dat de Engelse medewerkers toch een deel van hun salaris ontvingen, komt het ’s nacht tot een ware muiterij waarbij een aantal medewerkers de olietoevoer naar de generator afsluit. Hierdoor komt men zonder licht te zitten. Andy Archer, Crispian St. John, Paul Dubois en Peter Chicago slagen er in om het euvel te herstellen.

1975
 
De V.O.O. opent, na een kort overzicht van de periode als zeezender, het nieuwe Radio 4 met Tineke, Lex Harding en Hans Mondt. André van Duin zorgt als Tom Stom en Simon Somber voor een vrolijk ontbijt.

1993 

Zangeres Astrid Nijgh, bekend van ‘Ik Doe Wat ik Doe’ (1973), wordt presentatrice bij Radio Noordzee Nationaal.

1998
 
Mark van Amstel volgt programmaleider Jos van Sambeek bij Omroep Utrecht op. De 49-jarige voormalige presentator van ‘Driemaster’ bij de Radio Noordzee Internationaal (toen vanaf de Mebo II) werkte voor de TROS en de Wereldomroep. Na een succesvol verblijf bij het ANP raakte hij betrokken bij de oprichting van het regionale Radio Noord Holland Noord. In 1989 stond hij aan de wieg van Radio Flevoland.

° Foto bovenaan: Mark van Amstel in 1973 bij Radio Noordzee Internationaal (copyright: Pieter Damave)

1999

De producer van Ruuddewild.nl en Somertijd bij 3FM, Jurre Bosman trekt, net zoals Rob van Someren naar Worldonline. Hij wil zich verdiepen in de wereld van het internet.

2003
 
Yorin FM blijft jong talent aanwerven. Nadat Timo Kanst en Frank Dane, de broer van Robert Jensen, Radio 538 voor de Holland Mediagroep ruilden, wordt nu ook de komst van Maurice Verschuuren bevestigd. Coen Swijnenberg wordt zijn vervanger bij 3FM.2005
 
– Ferry Maat verlengt zijn contract met Radio Veronica tot 2010. Maat in de Middag en de Soulshow worden, sinds de terugkeer van het commerciële station op 31 augustus 2003, uitgezonden.

– Rick van Velthuyzen start om middernacht een eigen internetstation onder de naam Fuck The Format FM. Het initiatief voedt de geruchten over zijn mogelijk vertrek bij Radio 538.

2006

– De programmaraad van Gelderland Noord adviseert om in juli 2007 de kabelfrequenties van TMF Radio aan de christelijke zender Bright FM te schenken. De start van de opvolger voor RTLFM verloopt overigens niet zonder incidenten. In het ‘saaiste’ dorp van Nederland, het Brabantse Staphorst waar de DJ’s van Juize FM, Rapper Ali B., Yes-R en de VJ’s van TMF, naar aanleiding van de start van het station, vierhonderd vuurwerkpijlen afvuurden, reageert men met afgrijzen. Op enkele honderden meters van de actie wordt namelijk een jongen van negentien jaar begraven.

– Rob Stenders is even gastpresentator bij Arrow Rock Radio voor de Top 500 (uitgezonden tussen 09:00 en 18:00 uur).

1986: Verenigd Koninkrijk

De verwarring over Laser Hot Hits bereikt een climax als de testzendingen op 576 kHz door Magic Motown met David Lee Stone en de Elvisshow worden afgewisseld.

2005: Verenigde Staten

WABC in New York mengt zich in de strijd om de gunst van de luisteraars en schrapt de reclameblokken vanaf 3 januari 2006 in de ochtendprogramma’s. Men hoopt zo voormalige fans van Howard Stern, CBSFM en WINS1010 AM te lokken.

2006: Frankrijk

Bob Sinclair wordt met World Hold On door het Amerikaanse vakblad Billboard tot best verkochte dansplaat van het voorbije jaar uitgeroepen. De Franse producer en DJ van Radio FG DJ verslaat Madonna, die met Sorry en Get Together op de zesde en negende plaats eindigt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2012: StuBru en MNM krijgen eigen radionieuws De luisteraars van Studio Brussel en MNM krijgen over enkele maanden elk een eigen radionieuws. "We bekijken nu hoe we dat praktisch zullen aanpakken", zegt algemeen hoofdredacteu...
Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2001: Luistercijfers in West-Vlaanderen (audio) In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden, staan we vandaag stil bij de lokale luistercijfers uit de provincie West-V...
Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2013: VlaPo en Story FM gaan samenwerken Gisteren, woensdag 20 februari hield de Vereniging voor Vlaamse podiumartiesten VlaPo zijn maandelijkse bestuursvergadering in de kantoren van Story FM. Beide partijen bespraken h...
Het radiodagboek van 21 februari – 052 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2004: Erik de Zwart wikt 4FM
Zaterdag is Joey-dag is kerstmandag
2008: ClubFM slorpt weer Contact-filialen op
Betalen om te luisteren (en te kijken)
Telegraaf : 21 december 1978
2000: Wie haalt de meeste punten bij meester Dirk?
Sluiten