De archieven van 26 januari (026) Vlaamse Media Maatschappij koestert radioplannen

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1997

Tijdens de uitreiking van Het Gouden Oog ontvouwt directeur-generaal Eric Claeys van de Vlaamse Media Maatschappij het plan om radio-uitzendingen te starten. Een eigen station is  uitgesloten want landelijke commerciële radio in Vlaanderen blijft door de wetgeving verboden. Daarom mikt men in Vilvoorde op de samenwerking met een keten van lokale radiozenders.


Lees verder onder de advertentie


2001

In de Luikse omgeving is op 105.7 MHz een zwakke draaggolf waar te nemen. Het vermoeden bestaat dat Chérie FM, het tweede product van NRJ, er zal starten. Maar een officiële bevestiging blijft uit.

2002 

– Maeva FM introduceert niet alleen een nieuwe website maar is ook gedurende twee uur op het Nederlandse Radio 192 te beluisteren.

– RGR, dat op een zeer jonge doelgroep mikt, start met internetstreaming.

2003

– De Brusselse politie arresteert een DJ van Radio Salam, dat met diverse andere Arabische stations zoals Al Manar, de frequentie 106.8 MHz deelt. Tijdens zijn programma had hij tot geweld tegen niet-Moslims opgeroepen.

– Radio Mango uit Oudenaarde neemt meer afstand van het Vilvoordse muziekaanbod. Er komen meer ontkoppelde uren, een sportshow op zondagnamiddag en enkele nieuwe presentatoren.

2006

Radio Scorpio opent de nieuwe studio’s in het Kunstencentrum ’t Stuk. De aftrap van de live uitzendingen wordt om 10:00 uur gegeven met de ‘De Beste 106’.

2002

De uitzendingen van Radio Caroline zijn via de kabel in Noord- en in Oost-Nederland te beluisteren. De stadspost Lopos in Assen verkoopt ter gelegenheid van dit evenement zegels met daarop de afbeelding van het bekende logo en van het zendschip, de MV Ross Revenge. Verzamelaars kunnen de zegels in drie varianten en in een serie van tien voor de prijs van 2,5 euro aanschaffen.

2004

De laatste luisteronderzoeken van het bureau Intomart onderstrepen het succes van Sky Radio. Dankzij een winst van 0,8% behaalt het station een marktaandeel van 13%. Veronica en Noordzee FM lijden gevoelig terreinverlies.

2006

Radio 538 wordt als marktleider door Radio 2 onttroond. Dankzij het succes van de Top 2000 scoort de ontspanningszender van de publieke omroepen 11,9%. Sky Radio en Qmusic zijn de andere winnaars. Dankzij een winst van 0,6% halen ze respectievelijk 9,8% en 4,7%.1966: Verenigd Koninkrijk

Radio Scotland voert het zendvermogen op van 8 naar 20 kW.

1973: Verenigd Koninkrijk


– Wanneer men op de MV Mi Amigo probeert om een sterkere eindtrap voor de zender aan te sluiten, sneuvelen de generatoren. Radio Caroline verdwijnt opnieuw uit de ether.

– Radio Noordzee Internationaal experimenteert met een korte golfzender op 9780 kHz.

1984: Verenigd Koninkrijk

Programmaleider Andy Archer (foto bovenaan – credits: Pam Bird) wordt door de directie van Radio Caroline op staande voet ontslagen. Hij had zonder toelating de pas aangeworven nieuwslezer Jay Jackson of Crispian St-John een show laten presenteren. Hij wordt nog voor het einde van de ochtendshow op een tender gezet.

2002: Verenigd Koninkrijk


De Londense holebizender Purple Radio start in de nacht van zaterdag op zondag. De aftrap wordt door Culture Clubzanger Boy George gegeven. Onder het motto ‘Young, Gay, Fresh and Funky’, mag het station twaalf jaar lang uitzenden.

2002: Duitsland

De groep RTL-Radio Duitsland koopt zich in bij Radio 96 dat voor de regio Rastatt/Baden-Baden uitzendt. De maatschappij heeft 25,2% in handen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *