De archieven van 25 november (329) MV Ross Revenge ontsnapt aan catastrofe

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1933, België

Joseph Diongre wordt de laureaat van een wedstrijd onder architecten met als inzet de bouw van een nationaal radio- en televisiehuis. Een eerste poging om een geschikte kandidaat te vinden eindigde op 22 februari in de grootste verwarring. De acht ingeschreven deelnemers ontvingen wel een premie.

1961, Zeezender

De Cheeta I van Radio Mercur dropt het anker nabij Elefantsgrunden. Het station start de uitzendingen op 89.5 MHz.

1966, Zeezender

Radio 390 wordt voor een rechtbank in Canterbury van illegaal uitzenden beschuldigd en krijgt een boete van honderd pond. Omstreeks 11:00 uur verdwijnt het station uit de lucht. Er wordt besloten om tegen het vonnis in beroep te gaan.

1979, België

De VRT start met een verkeersredactie die op de diverse radionetten de grootste problemen in kaart brengt.

1984, Zeezender

Laser 558, dat enkele dagen geleden de uitzendingen als gevolg van een zware storm onderbrak, hervat de programma’s.

1987, Zeezender

De bemanning aan boord van de MV Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline, ontsnapt om 03:50 uur aan een ramp. Tijdens noodweer sneuvelt de 90 meter hoge mast. Men slaagt er nipt in om de kabels, die het schip met de constructie verbinden, door te breken.

2001, België

CD&V politicus Carl De Caluwé doet in het vakblad AV Industrie enkele opvallende uitspraken over de toekenning van de twee landelijke FM-licenties voor Qmusic en 4FM door het Vlaamse Commissariaat van de Media. Zo steunt hij ondermeer de verliezende partijen die een juridische procedure overwegen.

2002, België
 
De Roularta Mediagroep stelt zich kandidaat voor een regionale radiolicentie.

2003: Denemarken

De Deense openbare omroep kondigt het einde van de korte golfuitzendingen aan. Het allerlaatste programma zal op 31 december worden uitgezonden.

2004, Nederland

Look Boden in de studio van Radio 227

Radio 227, dat op de 50+ generatie mikt, is vanaf nu te ontvangen op de kabel in Midden Nederland.

2005, België
 
Pure FM wordt nog steeds door Contact-Inter in Brussel en in de wijde omgeving gestoord op 88.8 MHz. Radio Contact beschuldigt de Franstalige publieke omroep ervan de evenementen-frequenties zonder toelating te gebruiken.

2005, Nederland

 – Qmusic en Studio 100 kondigen een internetstation voor kids aan. Radio 100 wordt de voorlopige werknaam.
– Actrice en presentatrice Tanja Jess wordt de nieuwe voice over van Sky Radio. Samen met Bart van Gogh zal zij de promo’s en de jingles inspreken.

2006, Nederland

Twee miljoen mensen stemmen voor de Radio 2 Top 2000. De uitslag is geen verrassing: Bohemian Rhapsody van Queen neemt de nummer 1 plaats van Avond van Boudewijn de Groot over. Hotel California van The Eagles wordt nummer 3.

2006, Verenigd Koninkrijk

De zoon van de in Peru overleden DJ John Peel, Tom Ravenscroft, start bij Channel 4 Radio met Slashradio, een programma dat nieuw Brits talent kansen biedt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Broadcast Partners
Amptec
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *